Disznókő Szőlőbirtok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Disznókő Szőlőbirtok

A Disznókő Szőlőbirtok francia tulajdonú pincészet a Tokaji borvidék délnyugati kapujában, Mád, Tarcal és Mezőzombor határában, 2005-ben az Év Pincészete. Nevét a birtokon található Disznókő szikláról kapta, amelynek formája vaddisznóra emlékeztet.

Tulajdonosa 1992 óta az AXA-Millésimes, amelynek Franciaországban olyan birtokai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon-Longueville, a Château Petit-Village, a Château Suduiraut, illetve Portóban a Quinta do Noval.

A birtok 150 hektáron terül el, 104 hektár a termőültetvény, amelyet már az 1732-es szőlőkataszteri besorolás első osztályú területnek nyilvánított. A birtok a Rákóczi-családé volt, majd a 18. századtól több arisztokrata családé: Lónyayak, Szirmayak, Patayak, Andrássyak, Almássyak, Illésházyak, Vay báró, József főherceg, Harkányi báró és Waldbott báró.

A klasszicista stílusú, műemléki Sárga Borház – ma étterem – valamikor a birtok présháza volt, amelyet kétszáz éve Lónyay Menyhért építtetett.

A Disznókő Szőlőbirtok 1995-ben Ekler Dezső tervei alapján felépíttette új szőlőfeldolgozóját és présházát, kialakíttatott egy sziklába várt tölgyfahordós érlelőt és újratelepíttette az ültetvények jó részét.

A birtok igazgatója Mészáros László agrárkémikus.

Jellemző boraik: száraz furmint, szamorodni, késői szüretelésű furmint, aszúborok, eszenciák.

További információk[szerkesztés]