Diplomáciai posta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svéd diplomáciai posta –egyszerű faláda diplomáciai jelzéssel (2011)
Zavargások miatt az amerikai hadsereg szállítja a diplomáciai postát a bejrúti nagykövetségükre (2008)
Amerikai diplomáciai futár az SZT postával

A diplomáciai posta, közkeletű szakmai nevén futárposta az a csomag, amit a diplomáciai futár továbbít az egyes államok külügyminisztériumai illetve annak megfelelő központi szervei valamint a külképviseletek között. A diplomáciai posta sérthetetlenségét az 1961. évi bécsi diplomáciai szerződés szabályozza.[1] A futárposta fizikai formája sokféle lehet, egyetlen borítéktól akár egy konténerig.[1]

Jogállása[szerkesztés]

A diplomáciai posta alkalmazása a diplomáciai képviseletek számára a nemzetközi jog által biztosított szabad érintkezés és kapcsolattartás a része. A diplomáciai képviselet hivatalos levelezése elméletileg a rendes postán keresztül is sérthetetlen. Hivatalos levelezésen kell érteni a képviselettel és annak tevékenységével kapcsolatos minden levelezést. A diplomáciai képviseletek azonban a központjukkal folytatott papíralapú hivatalos levelezést általában a futárpostán keresztül bonyolítják.

Egy adott állam külügyminisztériuma a más államokban akkreditált diplomáciai képviseleteivel egyebek mellett iratok cseréjével tartja a kapcsolatot, illetve a külképviselet olyan eszközöket használ (pl. rejtjelező eszközöket), melyek bizalmas kezelést igényelnek.

Az iratokat, a levelezést tartalmazó borítékot, zsákot nevezik diplomáciai poggyásznak, diplomáciai postának, futárpostának. A gyakorlatban a diplomáciai posta kétféle: az egyik az SZT posta (boríték vagy csomag), amit öt viaszpecséttel zárnak le. A nagyobb felszerelési tárgyakat, terjedelmesebb küldeményeket viszont futárzsákba zárják, s a zsákot a szájának bekötésénél egy viaszpecséttel látják el, ez az adminisztratív posta. Az SZT iratokat tartalmazó borítékot vagy csomagot a futárok kötelesek az egész út során maguknál tartani, az admin zsák vagy konténer fel is adható, a képviselet tagjai többnyire csak az érkeztetés helyén veszik át.

A diplomáciai poggyászt alkotó csomagokat az ilyen jellegükre utaló látható külső jellel kell ellátni, és azok jogszerűen csak diplomáciai okmányokat, vagy hivatalos használatra szolgáló tárgyakat tartalmazhatnak.[2]

Az 1961. évi, a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi szerződés rendelkezéseinek megfelelően a futárposta sérthetetlen, semmilyen hatóság nem bonthatja fel, nem ellenőrizheti és nem tarthatja vissza. Amennyiben azonban valamely hatóságban, szolgáltatóban (pl. repülőgép-parancsnokban) kétség merül fel a csomag tartalmát, veszélyességét illetően, bár nem vizsgálhatja meg, de visszafordíthatja, elutasíthatja szállítását.

A diplomáciai posta belsejében helyezik el a konszignációt, vagyis az ott elhelyezett iratok összegző jegyzékét, ami a címzett számára lehetőséget ad a küldemény teljességének ellenőrzésére. A futárposta kísérő irata a bordereau, amely tartalmazza a küldeményre vonatkozó adatokat és igazolja annak diplomáciai jellegét az idegen hatóságoknak. [3]

Visszaélések[szerkesztés]

A diplomáciai posta története számos nyilvánosságra került szabálysértést, bűncselekményt foglal magába. Egyrészt gyakori a küldő államok részéről az ellenőrizhetetlen szállítmányok szabálytalan használata, csempészáruk, személyes tárgyak, de fegyverek és titkosszolgálati eszközök szállítása is ezen az úton. Másrészt a fogadó és tranzitállamok időnként igyekeznek megismerni a küldemények tartalmát, tekintet nélkül azok jogi sérthetetlenségére. Néhány nyilvánosságra került eset meglehetősen általános gyakorlatra utal.

A második világháború alatt Winston Churchill rendszeresen kapott kubai szivarokat a futárpostában.[4]

1964-ben a római egyiptomi nagykövetség egy marokkói születésű izraeli kettős ügynököt elkábított és diplomáciai ládában akart hazaküldeni, de az olasz hatóságok kiszabadították az illetőt.[5][6]

Az 1982-es falkland-szigeteki háború alatt az argentin kormány robbanóeszközöket küldött diplomáciai postával madridi nagykövetségükre, hogy azokat gibraltári brit célpontok ellen használják fel. A spanyol rendőrség leleplezte az akciót.[7]

2012 januárjában az olasz hatóságok 40 kilogramm kokaint fedeztek fel egy Ecuadorból érkezett diplomáciai postában.[8]

2013 novemberében a brit kormány diplomáciai tiltakozását váltotta ki, hogy a spanyol hatóságok felnyitottak egy Gibraltárból induló diplomáciai küldeményt. A spanyol álláspont szerint a küldemény formailag nem felelt meg a diplomáciai posta követelményeinek.[9]

2020 júliusában az indiai vámhatóságok az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai postájában fedeztek fel 30 kg csempészett aranyat.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Boczek, Boleslaw Adam. International Law: A Dictionary. Scarecrow Press, 51–52. o. (2005). ISBN 0-8108-5078-8 
  2. 27. cikk (4) bek.
  3. 27. cikk (2) bek.
  4. Diplomatic bag: The inside story”, BBC News, 2000. március 10.. [2007. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. október 5.) 
  5. Italy Expels 2 Egyptian Envoys Accused in Trunk Abduction Attempt”, The New York Times, 1964. november 19., 1. oldal. [2021. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. november 18.) 
  6. Javaid Rehman. Islamic State Practices, International Law and the Threat from Terrorism. Hart Publishing (2005. június 7.). ISBN 9781841135014 
  7. Argentina's 1982 attempt on Gibraltar”, Gibraltar Chronicle, 2012. december 28.. [2013. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. december 1.) 
  8. Comunicado No. 012 (spanyol nyelven). StarPoly. [2014. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 6.)
  9. UK protest at Gibraltar diplomatic bag opening”, BBC News, 2013. november 26.. [2018. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 20.) 
  10. Former UAE consulate employee Swapna Suresh involved in Kerala gold smuggling: prosecutor, 2020. július 10. [2020. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diplomatic bag című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]