Diaszpóra (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Diaszpóra
A regény hazai kiadásának borítója.
A regény hazai kiadásának borítója.
Szerző Greg Egan
Eredeti cím Diaspora
Ország Ausztrália
Nyelv angol
Téma sci-fi (hard)
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Gollancz
Kiadás dátuma 1997
Magyar kiadó Ad Astra
Magyar kiadás dátuma 2013
Fordító Huszár András
Borítógrafika Stephan Martiniere (magyar)
Média típusa nyomtatott, elektronikus
Oldalak száma 376 oldal (angol)
408 oldal (magyar)
ISBNISBN 978-615-5229-23-7
SablonWikidataSegítség

A Diaszpóra (Diaspora) egy 1997-ben megjelent transzhumanista sci-fi regény Greg Egan tollából. A regényt több kritikusa is a világ legkeményebben tudományos science fiction regényei között tartja számon, és egyike a szerző legismertebb munkáinak.

Magyarországon 2013-ban jelent meg az Ad Astra kiadó gondozásában, Huszár András fordításával.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A XXI. századi Introdus óta megváltozott az emberiség.

A több ágra szakadt nép egyik része a halhatatlanságot választotta, és csatlakozott a poliszokhoz, elfogadva, hogy nem lesznek többek gondolkodó szoftvereknél.

Egy másik csoport a gleiznerlét mellett döntött. Magukat robottestbe költöztették. Nagy részük fúziós meghajtású űrhajókkal maga mögött hagyja a Naprendszert.

És vannak olyanok, akik a maradás mellett döntöttek (őket nevezik húsvéreknek). Ezek közül többen a dzsungelekben élnek, technikailag lemaradott, törzsi kultúrát tartva fenn, mások pedig igyekeznek a lehető legjobb körülmények között élni.

Ezt a felállást változtatja meg egy katasztrófa, mely lakhatatlanná teszi a Földet. Az emberiségnek muszáj útra kelnie, és szétszóródnia az űrben, hogy megtalálja a megoldást a problémájára. Ezzel veszi kezdetét az emberiség diaszpórája.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Alkotói folyamat és témák[szerkesztés]

A regény a transz- illetve poszthumanizmus jövőre gyakorolt hatását boncolgatja. A technológia teljesen átalakította az emberi kultúrát.

A regényt eredetileg novellának szánta volna a szerző Wang's Carpets címmel, mely meg is jelent a New Legends című, Greg Bear által összeállított antológiában 1995-ben. Egan a regénye elkészítésekor felhasználta a Wang's Carpets-et, mint a Diaszpóra egyik fejezetét.

A kötet végén egy szószedetben olvashatunk részletesen a regényben elhangzó technológiákról, és a szakkifejezések jelentéseiről. Egan ezek közül többet is saját maga talált ki, köztük a Kozuch-elmélettel, melyet a regény cselekménye előtt kilencszáz évvel dolgoztak ki. Az elmélet tízdimenziós nyalábként írja le a világegyetemet, és kitér arra, hogy a féreglyukak a különböző dimenziókhoz tartozó kapuk. Ahogy Egan többi munkájában, úgy ebben is részletes tudományos kutatómunkára épít a szerző.

A legtöbb szereplő neme még nem végleges a születésükkor, mely szintén visszatérő eleme Egan munkáinak. Több regényében is boncolgatta már a transzneműséget és az aszexualitást.

Magyarul[szerkesztés]

  • Diaszpóra; ford. Huszár András; Ad Astra, Bp., 2013

Források[szerkesztés]