Deutsche Bundesbank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deutsche Bundesbank

Alapítva1957. augusztus 1.
Jogelőd
SzékhelyDeutsche Bundesbank Headquarters
VezetőJoachim Nagel
Dolgozók száma10 970
Elhelyezkedése
Deutsche Bundesbank (Frankfurt am Main)
Deutsche Bundesbank
Deutsche Bundesbank
Pozíció Frankfurt am Main térképén
é. sz. 50° 08′ 02″, k. h. 8° 39′ 35″Koordináták: é. sz. 50° 08′ 02″, k. h. 8° 39′ 35″
A Deutsche Bundesbank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Deutsche Bundesbank témájú médiaállományokat.

A Deutsche Bundesbank (magyarul Német Szövetségi Bank) a Német Szövetségi Köztársaság központi bankja, és mint ilyen, a Központi Bankok Európai Rendszerének a tagja. Erőssége és egykori mérete eredményeképp a Bank a KBER legfontosabb tagja. Székhelye Frankfurt am Mainban van.

A Bundesbankot 1957-ben hozták létre, és a Bank deutscher Länder jogutódja lett, mely 1948. június 20-án bevezette az NSZK márkát. Az euró 2002. évi bevezetéséig a Bundesbank volt a márka központi bankja. A Deutsche Bundesbank volt az első, teljes függetlenséget megkapó központi bank.

A Bundesbank nagy tiszteletet vívott ki magának az infláció kezelése terén elért eredményeiért. Ezért válhatott a német márka a világ egyik legfontosabb valutájává, tartalékvalutává, és szerezhetett jelentős befolyást sok európai országban.

A Bundesbank manapság[szerkesztés]

Miután az ECB az euró – így az NSZK valutájának – a központi bankja, a Bundesbank szerepe igencsak lecsökkent. Jelenlegi szerepét az NSZK 2002. április 30-i 2002/VII. törvénye („Törvény a Német Szövetségi Bankról”) határozza meg.

További információk[szerkesztés]