Dettó (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dettó
Szerző David Brin
Eredeti cím Kiln People
Műfaj sci-fi regény
Kiadás
Kiadó Tor Books
Kiadás dátuma 2002

A Dettó (Kiln People) David Brin 2002-ben megjelent Campbell-, Arthur C. Clarke-, Hugo-, és Locus- SF-díjakra jelölt futurisztikus thrillere.[1] Magyar nyelven 2009-ben jelent meg Haklik Norbert fordításában a Metropolis Mediánál a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban.

Történet[szerkesztés]

Al Morris sikeres magánnyomozó egy eldobható klónokkal, agyagból készített – eltérő képességű – dettókkal teli világban. A különböző tulajdonságú (és színű) gólemek végzik a háztartás körüli munkát, nyomoznak, szimatolnak, gyűjtik az információkat helyette. Alnak csak koordinálnia kell a feladatokat, és letölteni az egynapos élettartamú másolataiból az új fejleményeket. Azonban titokban a Világkemence konglomerátumnál megszületett egy új technológia, melynek hatására – ha piacra kerül – az emberek feleslegessé válhatnak. Al legújabb megbízásai során a férfi és dettói az események fő sodrába kerülnek, a való ember (és klónjai) élete rémálommá változik.

Vélemények a regényről[szerkesztés]

  • „A szerző biztos kézzel vegyíti a könnyed humort a legkomolyabb tudományos ötletekkel.” (Publishers Weekly)
  • „Szövevényes cselekmény, fáradhatatlan ötletesség és bőségesen adagolt humor: Brin regényének lapjai csak úgy pörögnek az olvasó kezében.” (Kirkus Reviews)
  • „David Brin minden más, általam ismert írónál jobban képes ijesztő, fontos problémákat úgy fejtetőre állítani, hogy föltárja a bennük rejtőző csodálatos lehetőségeket.” (Vernor Vinge)[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A regény mind a négy díj szavazásán második helyen végzett, és négy másik könyv előzte meg.
  2. A Vélemények a regényről szakasz forrása: a 2009-ben megjelent kötet hátlapján található szöveg.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]