Deryck Whibley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deryck Whibley
Életrajzi adatok
Születési névDeryck Jayson Whibley
Született1980március 21. (44 éves)
CAN Scarborough, Ontario, Kanada
HázastársaAvril Lavigne (2006–2010)
GyermekeiLydon Whibley
Pályafutás
Műfajokalternatív rock, punk rock, skate punk, pop-punk, rapcore
Aktív évek1996 - napjainkig
EgyüttesSum 41, Tommy Lee, Iggy Pop, Treble Charger, The Operation M.D., Avril Lavigne
Hangszergitár, zongora, vokál, dob
Hangtenor
Tevékenység
KiadókIsland, Aquarius

Deryck Whibley weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Deryck Whibley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Deryck Jayson Whibley (Kanada, 1980. március 21.) punk rock zenész.

A kezdetek[szerkesztés]

11 éves korában édesanyjával Scarborough-ból egy Keane nevű apró faluba költöztek.

Hamar felfedezték a Whibley-k, hogy nekik ennél több kell, így tovább is álltak, s következő útjuk a 67 ezer főt számláló tóparti városhoz, Ajaxhoz vezetett. Itt kapta meg a fiú első gitárját, ami egy Gibson Marauder volt. Nagyjából ekkor és itt kezdődött minden. Nem véletlenül tartják tehát a Sum 41-os srácok Ajaxot szülővárosuknak – még akkor is, ha mindhárom jelenlegi tag különböző helyen született, s egyik sem Ajaxban.

Michelle Whibley hatalmas zenebolond, neki köszönhetően hallgatott Deryck gyerekkorában Beatles-t, Elvis Costello-t vagy épp Rolling Stones-t. Mai napig állítja, legkedvencebb zenésze, egyszersmind példaképe a liverpooli Declan Patrick McManus, azaz Elvis Costello.

Az Exeter High School középiskolába járt, évfolyamtársa volt többek között Avril Lavigne korábbi dobosának (Matthew Brann), egykori basszusgitárosának (Mark Spicoluk), s szintén csak volt gitárosának (Jesse Colburn) – aki egyébként fél évig járt is a lánnyal.

1996-ban alapította meg a Sum 41-et legjobb barátjával, Steve Jocz-cal (dob), Richard Roy-jal (basszus), s az eredeti gitárosokkal, Marc Costanzo-val és Dave Baksh-sal.


Mikor Marc Costanzo kilépett, hogy inkább saját Lem nevű zenekarával foglalkozzon, nem kerestek a helyére senkit, Deryck lett a ritmusgitáros is. Richard Roy-t Mark Spicoluk (később Avril, majd a Closet Monster basszusgitárosa) váltotta, aktiől 1999-ben szintén megváltak, mert túl zűrös volt. Ezután lelték meg végleges basszusgitárosukat, Cone-t.

1999-ben érettségiztek le, s még ugyanebben az évben le is szerződtek az Island Records-hoz, hála Greig Nori-nak, a banda volt producer-menedzserének. Ő karolta fel őket még a kezdetek kezdetén, 1997 táján egy helyi buli alkalmával.

Korábbi zenekarai[szerkesztés]

  • Powerful Young Hustlers (Deryck első bandája, Beastie Boys feldolgozásokkal)
  • Eternal Death
  • Chemical Head
  • Doors of Draven (Dave Baksh-sal)
  • Keane's Unbeatable Teens
  • Final Notice
  • Kaspir (a SUM41 közvetlen előfutára, Stevoval alapították; eredeti felállás: Deryck – ének Steve Jocz – dob, Mark Spicoluk – basszus, Dave Baksh és Marc Costanzo – gitár)

A Sum 41[szerkesztés]

2000-től három éven keresztül minden évben megjelentettek egy új albumot, azóta viszont már nagyobb szüneteket tartanak kettő között. Legutóbbi lemezük 2004 októberében jelent meg, a Chuck címet viseli annak a vancouveri ENSZ békefenntartónak (Chuck Pelletier) a tiszteletére, aki Kongóban megmentette a srácok életét. (Ti. a Sum 41 épp Kongóban forgatott egy dokumentumfilmet a polgárháborúkról, amikor hoteljüket a felkelők megtámadták. Végül tankokban jutottak ki a reptérre, ahonnan azonnal hazarepültek. Steve és Deryck is bevallotta, hogy akkor komolyan azt hitték, meghalnak, és nincs tovább.) Ez a "kaland" is komoly hatással volt a szomorú, depressziós és kiábrándult hangvételű lemez megírására.

Paris Hilton[szerkesztés]

Deryck háza Toronto-ban van, de rengeteg időt töltött el 2003-ban Los Angelesben, ugyanis Paris Hilton-nal járt. Nem sokáig voltak együtt, Deryck elmondása szerint azért szakítottak, mert nem került fel a szexvideós kazettára. Paris után ismerkedett meg Avril-lel

Avril Lavigne[szerkesztés]

Avril Ramona Lavigne – hála a sok közös kapcsolatnak – már 2001-óta nagyon közeli barátja volt Derycknek, elég sokat lógtak együtt, csak sokáig mindketten párkapcsolatban éltek. 2004 elején kezdtek el járni, majd egy évre rá, 2005. június 27-én, Avril európai Tour for the Bonez turnéjának végén, Deryck egy velencei kirándulás alkalmával megkérte a népszerű kanadai énekesnő kezét.

Az esküvőt 2006. július 15-én tartották Montecitóban (kaliforniai partmenti város, 140 km-re északnyugatra Los Angelestől), körülbelül 110 vendég jelenlétében. 2010-ben elváltak de továbbra is barátok maradtak

Más munkák[szerkesztés]

A zenei világban Derycket egy végtelenül visszahúzódó, de legalább annyira tehetséges punkrock-zenésznek tartják, akit, dalait elismerendő, több neves előadó is felkért már közös munkákra.

2003-ban Iggy Pop-nak írta meg az év rockslágerét, a Little Know It All-t, két évvel később a Mötley Crüe dobosának, Tommy Lee-nek is segédkezett a szólóalbumán néhány szám megírásában. Még ugyanebben ez évben Ludacrisszel is írtak egy dalt, pontosabban átírtak, mégpedig az eredeti Get Back-et egy rockosabb Get Back-re. Ezzel a számmal a Saturday Night Live-ban is felléptek együtt.

Greig Norival megalapította a Bunk Rock Productions nevű, leginkább underground(rock, punk és metal stílusú) zenekarokkal foglalkozó produkciós céget, amelyben producerként és mixerként vállalt szerepet. 2005 végén-2006 közepén Greig elhagyta a Sum 41-et, s Deryck jobbnak látta kiszállni a Bunk Rockból, így eladta a részét.

2005-2006-ban Tommy Lee és Iggy Pop lemezein gitározott és vokálozott.

Producerként legutóbb Avril Lavigne legújabb albumán, Avril előző gitárosának, s legjobb barátjának, Evan Taubenfeld-nek a bemutatkozó szólókorongján és saját zenekara, a Sum 41 következő lemezén szerepelt, valamint a Permanent Me-nek, és zenekari társa, Cone McCaslin hobbizenekarának, a The Operation M.D.-nek lemezeit keverte.

2006-ban szerződést kötött a Fender-rel, aminek eredménye a Deryck által tervezett Squier Deryck Whibley Signature Telecaster. Dercyk ígéreteihez híven a gitár, az átlagnál (és minőségénél) sokkal kevesebbe kerül (szeretné, ha olyanok is hozzáférhetnének, akik csak ismerkednek még a hangszerrel, viszont nem szeretnének vagyonokat költeni rá).

Deryck Whibley-t sok szakíró a következő Johnny Rotten-ként emlegeti. Ez természetesen egyelőre elég nagy túlzásnak tűnik, de a kanadai előtt ott a lehetőség, hogy legendává, vagy legalábbis ikonná váljon.

Filmszerepek[szerkesztés]

Év Cím Szerep Rendező
2005 Dirty Love Tony John Mallory Asher

Lemezek[szerkesztés]

Sum 41[szerkesztés]

Dalszerzés, ének, gitár és zongora minden albumon.

Egyéb[szerkesztés]

A csillag (*) az album után azt jelenti, hogy a közreműködés a Sum 41-nal zajlott.

Hangszerek[szerkesztés]

Gitárok[szerkesztés]

-2001[szerkesztés]

Les Paul-korszak

2002-2003[szerkesztés]

SG-korszak

2004-2008[szerkesztés]

Telecaster-korszak

2009-[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

Az első gitárja egy Ibanez Roadstar II volt, amit egy pár éve loptak el tőle, egy koncerten.
Deryck gitármániás és az utóbbi időben el is kezdte gyűjteni a gitárokat, a kedvencei az 1955 és 1963 közötti Les Paulok. Már több mint 30 gitárja van.
Deryck használt még egy fehér Gibson Les Pault a Still Waiting klipben, egy fehér Fender Telecaster Deluxe-ot Iggy Poppal, egy olajzöld Les Pault, egy piros Gretsch Malcolm Young Signature-t, akusztikus gitárokat (régebben Fendert és Takamine-t, újabban Gibson Dove-ot).
A 2006-os stúdiófelvételeken feltűnt a kezében egy narancssárga Gibson Les Paul Junior is, ezen kívül használt 2 bariton gitárt (egy ESP-t és egy Fender Subsonicot).
Azért játszik Telecasteren, mert a Les Paul túl nehéz volt a hátának, az SG-k pedig túl fejnehezek.

További gitárok a gyűjteményéből:

  • '56 Gretsch Sparkle Jet
  • '68 Fender Telecaster
  • '72 Fender Telecaster
  • '62 Fender Telecaster
  • '62 Fender Stratocaster
  • Fender Jaguar
  • '62 Fender Jazzmaster
  • '62 Fender P-Bass
  • '63 Fender Jazz Bass
  • '61 Gibson SG Jr.
  • '62 Gibson SG/Les Paul
  • '59 Gibson Les Paul
  • '58 Gibson Les Paul Jr.
  • '57 Gibson Les Paul Jr.
  • '58 Gibson Les Paul
  • '56 Gibson Les Paul
  • '57 Gibson Les Paul
  • '67 Gibson Humming Bird
  • '56 Martin D-28
  • '61 Gibson 335
  • '64 Gibson SG Standard
  • '52 Fender Telecaster
  • '72 Telecaster Custom (3-Color Sunburst)
  • 1966? (released in 2001) Fender Joe Strummer Telecaster

Húrok[szerkesztés]

Dean Markley .011-.049 (régebben SIT húrjai voltak)

Erősítő[szerkesztés]

Marshall TSL100 JCM2000, Marshall Plexi és Mesa/Boogie Dual Rectifier. A JCM2000 '98-ból való, egy prototípus, egyike az első példányoknak, plexi előlappal (tehát látszik az erősítő belseje), rajta – a Marshall felirat helyén – egy BIZZY matrica. A Plexit és a Dual Rectifiert stúdióban használja. Az erősítők Marshall 4X12 ládákon (1960BV és 1960BC) szólnak. A 2006-os stúdiózás során használt még – többek közt – Diezel Herbert, Hiwatt Custom Hiwatt 100, Orange OR80 vagy OR120 és Bogner Uberschall erősítőket is. Deryck a Diezel Herbert erősítőjét csak a lemezfelvételekhez használja, a koncerteken Tom játszik rajta.

Effektek[szerkesztés]

Nincs. Derycknek csak három dologra van szüksége: gitárra, akkordokra és erősítőre. Semmi torzítópedál, amit hallasz az egyedül az erősítő torzítása. Ám ez nem teljesen igaz. Amint az az egyik 2006-os próbán készült képen is látszik, 3 pedálja is van, méghozzá egy Boss TU-2 hangoló, egy MXR Phase 90 phaser és egy Morley switch. Ezen kívül van MXR MicroAmp-ja és SmartGate-je is.

Egyéb[szerkesztés]

Deryck az utóbbi időben megtanult zongorázni is. Van egy saját mini házistúdiója. A Rocksound magazin szerint Deryck a Telefunken és a Neumann mikrofonokat kedveli, kábelei pedig Spectraflex márkájúak.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Deryck ugyanazon a napon született, mint a focicsillag Ronaldinho
  • Kedvenc alkoholos itala a Jack Daniel's, amiről állítja, hogy jót tesz a hangjának!
  • Ugyan a magánéletben rendkívül visszafogott, csendes és szerény, ha színpadra lép, azonnal átalakul egy őrült, energiától – és szemtelenségtől – duzzadó zajos frontemberré
  • Állítása szerint csak gitárokra költi a pénzét, egy évben maximum háromszor megy el ruhákat vásárolni
  • Elvis Costello mellett még Billie Joe Armstrongra tekint valódi példaképként
  • 6 éves korában volt először koncerten, akkor édesanyja vitte el a Monkees egy torontói fellépésére
  • 13 évesen veszítette el a szüzességét – ezt azzal indokolja, hogy ő akart az első lenni az évfolyamban..
  • Enyhe brit akcentussal beszél, melynek oka, hogy családja Angliából származik
  • Esküvőjén a Sum 41 dobosa, Steve Jocz volt a tanúja
  • Amikor életében először ment turnéra a zenekarral, nem tudta, mit vigyen magával, így elpakolta szinte mindenét (Play Station, rengeteg ruha, könyvek ezrei, CD-k, stb…). A koncertsorozat harmadik állomására semmije sem maradt, mindenét ellopták..
  • Rövid ideig Paris Hiltonnal randizott
  • Rajong Michael Jordanért, s magáért a kosárlabdáért
  • Deryck a gitár mellett basszusgitáron, dobon, mandolinon, zongorán és szájharmonikán is tud játszani
  • Kedvenc videójátéka az Amped
  • Mielőtt Avril belépett volna az életébe, komoly drogproblémákkal küszködött.Szerencsére a lány kirángatta őt a pokolból, s azóta talán Deryck a legboldogabb ember a világon
  • Ezekben a sötét korszakaiban depresszióban is szenvedett (erről szólnak például a Slipping Away, az Angels With Dirty Faces, vagy a There's no Solution című dalok, gyakorlatilag az egész Chuck-lemez)
  • Deryck vonzónak tartja Beyoncé-t
  • Jelenleg Los Angeles-ben él, a híres Bel-Air luxusnegyedben, egy 15 millió dolláros villában feleségével, ám állításuk szerint a gyereknevelést otthonukban, Kanadában tervezik
  • Álmai autója egy Chevy Impala
  • Nagyon szereti a LOST című sorozatot
  • Kedvenc mozifilmjei a Taxisofőr, a Dühöngő Bika, a Kánikulai Délután, és a Magnolia
  • Korábban hatalmas gördeszkás volt, de manapság időhiány miatt hanyagolja hobbiját
  • Eredeti hajszíne a szőke!!!
  • Kiskorában édesanyjának rappelt előszeretettel, 1 kanadai dollár fejében

Becenevei[szerkesztés]

  • D
  • Der
  • Biz
  • Bizzy D
  • Dwarf
  • Elf
  • (Lawn) Gnome

További információk[szerkesztés]