Ugrás a tartalomhoz

Deadpool (Marvel Comics)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deadpool
Megjelenési információk
KiadóMarvel Comics
Eredeti neveDeadpool
Első megjelenésThe New Mutants #98
1991. február
MegalkottaRob Liefeld
Fabian Nicieza
Deadpool adatai
Valódi neveWade Winston Wilson
Állapotaaktív
Születési helyeismeretlen város Kanadában
Fajaemberi mutáns
Képességeiregenerálódási hajlam, küzdősportok és a lövészet mestere, hosszabb élet (szinte nem öregszik)
A Wikimédia Commons tartalmaz Deadpool témájú médiaállományokat.

Deadpool, azaz Wade Winston Wilson egy kitalált szereplő, antihős a Marvel Comics képregényeiben. A szereplőt Rob Liefeld és Fabian Nicieza alkotta meg. Első megjelenése a The New Mutants 98. számában volt, 1991 februárjában.

Élete[szerkesztés]

Életének korai szakasza zavaros, valamint a későbbi elmebajos állapotában, az emlékeinek elbeszélése sem könnyítik meg ennek az időszaknak a feltárását. Az első biztos pont, hogy valahol Kanadában született, a város neve viszont ismeretlen. Az ezt követő történetek viszont sok ellentmondást okozhatnak. Néhány történetében azt meséli, hogy szülei rosszul bántak vele, édesanyja rákban halt meg amikor ő még fiatal volt, édesapja pedig katonaként szolgált, aki bántalmazta is őt.[1] Már fiatalon bérgyilkosi munkákat vállalt, olyanok ellen akik saját értékrendje szerint megérdemelték a halált. Néhány történet szerint szolgált az amerikai hadsereg speciális erőinél is, mielőtt Deadpool néven vált volna ismertté. Az "átalakuláshoz" az vezetett, hogy miután halálos rákot diagnosztizáltak nála, egy úgy nevezett X Fegyver Program megkereste őt és lehetőséget adott számára, hogy túlélje a kórt. Az eljárásuk gyakorlatilag azon alapult, hogy a szervezetét mutációra kényszerítették, amivel az képes lehet a betegség legyőzésere. A céljuk pedig a projekt nevéből adódóan egy élő fegyver megalkotása. A kísérlet képessé tette a Rozsomák (eredetileg Wolverine) regenerálódási képességéhez hasonló intenzív gyógyulási hajlamra.

Képességei és készségei[szerkesztés]

Legjelentősebb képessége a hatékony regenerálódási hajlama, amelynek köszönhetően rendkívül súlyos sérülésekből is rövid időn belül képes felépülni. A szervezete számára nem jelent különösebb gondot a gyógyulás egy lövés okozta sérülésből, de akár a végtagjai is regenerálódnak esetleges elvesztésük esetén. Amellett, hogy elkerülik a betegségek, ellenáll a legkülönfélébb mérgeknek, valamint a kábítószerek és alkohol sincs különösebb hatással rá – legalábbis jelentősebb mennyiség kell ahhoz, hogy esetlegesen jelentkezzenek a várt tünetek.[2] A regenerálódási faktor folyománya az is, hogy nem öregszik, így bizonyos értelemben gyakorlatilag halhatatlan. A hosszú élete olyan szinten értelmezhető, hogy egyik alternatív univerzumban, amelynek története 800 évvel a jövőben játszódik, Deadpool még aktívan tevékenykedik.[3] Képes ellenállni a telepatikus befolyásolásnak és egyéb elméjét érintő támadásoknak, többek között kiállja a Szellemlovas tekintetét is.

A mutációját megelőzően is rendelkezett küzdő és fegyverforgató tapasztalattal, ezt pedig a mutánssá válásának köszönhető meghosszabbodott élete során mind csak tökéletesítette. Jól bánik a lőfegyverekkel és a kardokkal, többek között elsajátította a japán szamuráj kard, a katana használatát.

Megjelenése a képregényeken kívül[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

TV sorozat[szerkesztés]

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • Victor Gischler: Deadpool-alakulat; ford. Varró Attila; Fumax, Bp., 2019
  • Stefan Petrucha: Deadpool. Praclik; ford. Oszlánszky Zsolt; Szukits, Szeged, 2019 (Nagy Marvel regénysorozat)
  • Victor Gischler: Dedpool. Zsémbes zsoldos; rajz. Bong Dazo, ford. Kodaj Dániel; Fumax, Bp., 2019
  • Victor Gischler: Deadpool-alakulat. Ölőhang; ford. Holló-Vaskó Péter; Fumax, Bp., 2019
  • Deadpool a Megtorló ellen; szöveg Fred Van Lente, rajz. Pere Pérez, Ruth Redmond, ford. Benes Attila; Fumax, Bp., 2020
  • Cullen Bunn: Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást; ford. Benes Attila, Holló-Vaskó Péter; Fumax, Bp., 2020
  • Fabian Nicieza: Deadpool és Kábel; ford. Benes Attila; Fumax, Bp., 2021

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karakter adatlap a Marvel.com oldalon.. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  2. Deadpool (Wade Wilson) - Marvel Database - Wikia. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  3. X-Force / Cable: Messiah War Vol 1 1 - Marvel Database - Wikia. (Hozzáférés: 2016. február 25.)

További információk[szerkesztés]