Dawn Bible Students Association

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Dawn Bible Students Association egy jogi szervezet, melyet a Bibliakutató mozgalomban részt vevő számos társaság használ.

Indulása[szerkesztés]

1928-ban Norman Woodworth a Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania társaság új rendelkezéseivel elégedetlen lévén, ott hagyta a Frank and Ernest rádióműsor vezetését, melyet a bibliakutatók brooklyni gyülekezete, a Watch Tower társulaton keresztül tartott fenn. Saját maga kezdte el finanszírozni és szerkeszteni a programot.

1932-ben létrehozta a Dawn Publishers társaságot, amelynek központja a Watch Tower-étől csak egy háztömbnyire volt, habár az 1940-es években a New Jerseybeli Rutherfordba költöztek, ekkor vették fel jelenlegi elnevezésüket is.

Céljuk az volt, hogy a Charles Taze Russell (továbbiakban CTS) által írt Studies in the Scriptures sorozatot újranyomtassák és terjesszék. Ők gyűjtötték egybe a tanulmáényozókat, miután Joseph Franklin Rutherford magához ragadta a hatalmat a Watch Towerben sokak megbotránkozására.

Tevékenységük[szerkesztés]

1928-ban a Társulat kiadta CTS munkáját, a rádióműsor is beindult, melynek kiegészítéseként a Bible Student's Radio Echo folyóiratot is publikálták (későbbi nevén The Dawn and Herald of Christ’s Presence, amely először kéthavonta, majd havonta jelent meg).

Új, a Watch Tower-től független gyülekezeteket hoztak létre és több nyelven kezdtek publikálni.

Amikor a vezzetése új nézeteket kezdett bevezetni, sokan elhagyták a szervezetet. Idővel elfogadták az új irányzatot és ismét növekedésnek indultak, de addigra sok gyülekezet elhatárolódott a Dawn-tól.

1966-ban kiadták az Oh, the Blessedness füzetet, amelyben Russell szinte valamennyi tanítását visszautasították. Ez odáig méllyítette az ellentéteket, hogy külön váltak azok, akik az új irányvonalában és azok, akik CTR eredeti tanaiban hittek.

Jelenük[szerkesztés]

Ma Russell pásztor által írt munkákat adják ki, de publikációik között megtalálhatóak a nevesebb Biblia-kutatók füzetei is.

Rádió és televízió műsoruk is van. CTR konzervatív nézetein ma már túlhaladtak, kifejezetten liberális nézeteik is vannak. Mindezek ellenére elhatárolódnak Jehova Tanúitól, Russell követőinek vallják magukat. Rendszeresen olvassák és kutatják a Bibliát a CTR könyvsorozata útmutatásával.

Jegyzetek[szerkesztés]