David Jordan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Jordan
Életrajzi adatok
Születési névDavid Keith Arratoon
Született1985. szeptember 13. (38 éves)
Barnet, London
Pályafutás
Műfajok
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes, dalszerző, táncos
Kiadók
  • Mercury Records
  • ZTT Records

David Jordan weboldala
SablonWikidataSegítség

David Jordan ( született David Keith Arratoon, Barnet, London, 1985. szeptember 13.) angol művész. Táncos, énekes, dalszerző.

Adatlap[szerkesztés]

Születési név David Keith Arratoon
Művésznév David Jordan
Születési dátum 1985. szeptember 13.
Születési hely Barnet, London, England
Foglalkozás Művész. Táncos, énekes, dalszerző
Műfaj Pop
Aktív 2007-

Életrajz[szerkesztés]

Édesanyja montserrati, édesapja Calcuttából származik.

11 éves volt, mikor szülei elváltak. Ezután az első kilenc évet Londonban töltötte, majd szülei úgy döntöttek, hogy a nagyanyjával kell élnie Enfieldben. 16 éves korában beköltözött Finchleybe.

Tizenévesként egy menedzservállalat által találkozott Amy Winehouse-zal, akivel az énekesnő haláláig barátok maradtak.

Jordant foglalkoztatta a dalszerzés. Tervei szerint drámát tanult a főiskolán, este dolgozott a Starbucksnál a New Oxford Streeten, azután a producerbarátjával, Jack Freegarddel a dalokon dolgozott a Fortress Studiosnál az Old Streeten.

Jordan bemutatkozó albuma, a Set the Mood, amelyet Trevor Horn támogatott és 2007. október 29-én dobtak piacra.

2008. április 19-én Jordan felvett egy albumot az előzővel együtt a Nokia Green Roomnek, a The Scriptnek és Akalának.

2008. május 5-én, hétfőn megjelent a Loose Women című talk showban, és előadta a Move On című szerzeményét, amely a stúdióban is sikert aratott. Viszont hogyha a Loose Women sikert aratott a stúdióban, ennek örömére David Jordan megírta a bombasiker Sun Goes Down című dalát.

A gyors sikerek után viszont egymás után érték a csalódások. Zenésztársai önállósodtak, egyedül próbálkoztak. Támogatói is elálltak mellőle. Jill Sinclair balesete - Trevor Horn felesége - is a szakmai haladása ellen dolgozott. Így 2009-ben gyakorlatilag nem volt koncertje, csak kisebb klubokban szerepelt.

Több hónapot töltött Amerikában, mivel hosszabb távú lemezszerződést remélt, amit 10 hónap után utasított vissza az amerikai partner. A közben kiadott Don't Wanna Hear You Say albuma sem aratott nagy sikert. A rádiók nem kezdték el játszani a dalait - annak ellenére, hogy valóban jó és érdekes dalokat tartalmaz -, mivel nem az aktuális zenei divatirányzatot követte. Az album egyébként csak Amerikában megvásárolható.

Mindezen sorozatos kudarcok ellenére 2010-ben újra megpróbált visszatérni a médiába ami a lételeme. Kirúgta régi menedzserét és új számokat írt. Az őszi szezonban 6 új koncertet adott több-kevesebb sikerrel, valamennyit Londonban.

2011-ben végre befejezte a Don't Wanna Hear You Say című szám videóklipjét amit a YouTube-on publikált valamint 2011. szeptember 23-án megjelent új teasere, amit régi barátjának, Andrew Davidnak a filmes cégével a Methodworks-szel forgatott, csakúgy, mint a Don't Wanna Hear You Say című dalt. A klip egy 2012-es új kampány indítójának készült és ízelítőt ad az új számokból is. Emellett Jordan 2011-ben beszállt másik régi barátjának a táncos-énekes Kane Riccának (Control) London Ltd.-be és aktívan részt vesz Ricca One Nationjében.

2012 tavaszán több új videót ad ki (Fallen Star, Acoustic sorozat mely 7 db stúdió verziót tartalmaz) és új EPK-val is jelentkezett melyet továbbra is a Methodworks-szel készített. Mindezek mellett dalszerzőként több vonalon dolgozik, többek között zenét szerez Enrique Iglesiasnak is.

2012 nyarán a [Control.] London Ltd közreműködésével elkészítette a Wild Wasted & Wonderful című számának video változatát.

2012. július 31-én Dajiow művésznéven mint vezető táncos-énekes megkezdte táncos karrierjét a londoni West End egyik legnépszerűbb (top 5) musicaljében, a Thriller Live-ban.

Michael Jackson jelleme, zenéje mindig is nagy hatással volt rá, így a musicalban nem jelentett problémát a világhírű énekes megformálása. Hangjával, mozdulataival tökéletesen visszaadta Jackson személyiségét.

A musicalben eltöltött pár év alatt forrott ki benne egy saját produkció elképzelése, amit 2015 végére sikerült is elindítania a "Dajiow The Mirror Show" néven. Az előadás - saját megfogalmazása szerint - nem egy szokásos "impersonator" show, hanem Michael Jackson személyiségét, és szellemiségét kívánja "tükrözni", és köztudatban tartani. Az első, debütáló előadás - melyet azóta világszerte több is követett -, a 2015-ös Moto GP szingapúri futamán volt, ahol ő és csapata hatalmas sikert aratott. Az előadás koreográfiáját a táncvilágban jól ismert Kane D. Ricca készítette és készíti jelenleg is, a rendezői munkákat pedig a nem kevésbé híres Thekla Roth és Ria Jaggard vállalta fel.

2018-ban - mivel a színházzal jelentős nézeteltérései voltak -, közös megegyezéssel kilépett a társulatból.

2019-ben saját Youtube csatornáján több zenei feldolgozást (cover) jelentetett meg.

Jelentősebb zenei alkotások[szerkesztés]

Year Album címe
2007 Set The Mood (Album)
2007 Place In My Heart (single)[1]
2008 Sun Goes Down (single)[2]
2008 Move On (single)[3]
2009 Don't Wanna (Hear You Say) album[4]
2009 Tell The World Songs 4 Teaching Kids Truth - csak szövegíróként
2011 "One Nation"[5]
2013 Frequency (single)[6]

Kiadott zenei videók[szerkesztés]

Year Song
2007 Place In My Heart[7]
2007 Sun Goes Down[8]
2007 Sun Goes Down[9]
2008 Move On[10]
2009 Set The Mood[11]
2011 Don't Wanna (Hear You Say)[4]
2012 Fallen Star[12]
2012 Wild, Wasted & Wonderful[13]
2012 Like a Winner[14]
2014 Sun Goes Down 2014[15]

Források[szerkesztés]