Daniel Zmeko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daniel Zmeko
A Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke
A Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke
Született1967. november 24. (56 éves)
Vágújhely
Állampolgársága
Rendfokozatatábornok
Csatáiiraki háború
KitüntetéseiBölcs Jaroszlav herceg 2. osztályú rendje
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Zmeko témájú médiaállományokat.

Daniel Zmeko (Vágújhely, 1967. november 24. –) szlovák tábornok, 2018-tól a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke.[1]

Élete[szerkesztés]

1967. november 24-én született Vágújhelyen, az akkori Csehszlovák Szocialista Köztársaságban. 1982-ben, 14 évesen csatlakozott a Csehszlovák Néphadsereghez. 1982 és 1986 között a besztercebányai Katonai Gimnáziumba járt. 1986-től 1990-ig a vyškovi Szárazföldi Erők Főiskolájára iratkozott be.[2]

Az elsők között végezte el a honvédelmi tanfolyamot a Milan Rastislav Štefánikról Szlovák Fegyveres Akadémián. Részt vett az Iraki háborúban. 2014. május 6-án nevezték ki az első tábornoki rangra, dandártábornokká. 2017. május 2-án előléptették vezérőrnaggyá. 2018. április 26-án kinevezték a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnökének, és altábornaggyá léptették elő. Beosztása és rangja május 7-én lépett hatályba.[3] Kinevezése előtt a Honvédelmi Minisztérium Korszerűsítési és Infrastruktúra Osztályának főigazgatója volt.[4] 2019. május 28-án léptették elő vezérezredesi rangra.

Magánélete[szerkesztés]

Házas, két gyermeke van. A szlovák mellett angolul és oroszul beszél. Hobbija a hadtörténet tanulmányozása és a horgászat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Daniel Zmeko című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]