Daniel Goleman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Daniel Goleman
Daniel Goleman - World Economic Forum Annual Meeting 2011.jpg
Született 1946. március 7. (72 éves)
Stockton[1]
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái Harvard Egyetem

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Goleman témájú médiaállományokat.

Daniel Goleman (1946. március 7. –) amerikai pszichológus, tudományos újságíró, az érzelmi és társas intelligencia kutatója, a Tudat és Élet intézet testületének tagja.[2]

Élete[szerkesztés]

Daniel Goleman a kaliforniai Stocktonban született 1946-ban. Az Amherst College-ban kitűnő minősítéssel végzett, majd a Harvard Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol klinikai pszichológusként diplomázott. Az egyetemen találkozott David McClelland pszichológia professzorral, és az ő ösztönzésére kezdett el az érzelmi intelligenciával foglalkozni. A Ford Alapítvány jóvoltából részt vehetett egy klinikai pszichológiai programban, melynek keretében az emberi elmét antropológiai, szociológiai és pszichológiai szempontból tanulmányozta.

„McClelland volt a mentorom. Az ő segítségével és egy ösztöndíjnak köszönhetően Indiába utazhattam, ahol közelebbről megismerkedtem a meditációval. Miután visszatértem a Harvardra, a doktori disszertációmban a meditáció és a stressz kapcsolatát elemeztem. Később visszamentem Ázsiába, ezúttal India mellett Srí Lankán is kutattam. Tapasztalataimat a Meditative Mind című munkámban összegzem.”

– nyilatkozta Goleman. A Harvard meghívott előadójaként a tudat pszichológiájáról tartott előadásokat, közben McClelland ajánlására a Psychology Today magazin munkatársa lett. „Mindig is úgy gondoltam, hogy a szüleim pályáját követem, és tanítani fogok, de az újságírás kezdettől fogva érdekelt, így lelkesen vágtam bele” – kommentálta Goleman. 1984-től tizenkét éven át a New York Times tudományos újságírójaként dolgozott. „A szerkesztőimtől és a kollégáimtól rengeteget tanultam az újságírásról, de voltak olyan területek, mint például az agy és az érzelmek, melyekről csak nyúlfarknyi hír jelenhetett meg. Úgy gondoltam, a téma megér egy könyvet, így 1995-ben megírtam az Érzelmi intelligenciát.”

A könyv másfél évig szerepelt a New York Times bestseller-listáján, eddig több mint ötmillió példány kelt el belőle világszerte, és harminc nyelvre fordították le.

A sikereken felbuzdulva Goleman felmondott az újságnál, hogy minden idejét az érzelmi intelligencia kutatásának szentelhesse. Eileen Growalddal és Tim Shriverrel a Yale Egyetemen létrehozott egy szövetséget az egyetemi társas és érzelmi tanulásért, mely később az Illinois-i Egyetemre tette át székhelyét Roger Weissberg vezetésével. A program célja – hogy a társas és érzelmi intelligencia tananyag legyen – számos iskolában megvalósult, melynek köszönhetően a gyerekek társas és érzelmi képességei javultak, csökkent az erőszakos cselekedetek, valamint a nem kívánt terhességek száma.Az üzleti életben is megnőtt az érdeklődés az EQ iránt. Az 1998-ban megjelent Working With Emotional Intelligence című könyvében az érzelmi intelligencia fontosságára hívja fel a figyelmet az egyén és a cégek életében, míg a Richard Boyatzissal és Annie Mc Kee-vel közösen írt Primal Leadership – Learning to Lead with Emotional Intelligence című mű a cégvezetésben emeli ki az EQ szerepét. Legutóbbi könyve Social Intelligence: The New Science of Human Relationships címmel 2006 szeptemberében jelent meg. Újságírói munkája elismeréseképpen az American Psychological Association életmű-díjjal jutalmazta, kétszer Pulitzer-díjra is jelölték.

Magánélet[szerkesztés]

Második feleségével, Tara Bennett-Goleman pszichoterapeutával Berkshires of Massachusettsben élnek. Goleman minden reggel a házuk mellett található japán teaházban meditál. Első házasságából két fia született.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Goleman, D.: Érzelmi intelligencia, Budapest, Háttér Kiadó, 1997
  • Goleman, D.: Érzelmi intelligenciateszt, Budapest, Magyar Könyvklub, 1998
  • Goleman, D., Boyatzis, R., McKee, A.:A természetes vezető, Budapest, Vince Kiadó, 2003
  • Goleman, D.: Érzelmi intelligencia a munkahelyen, Budapest, Edge 2000 Kiadó, 2004
  • Goleman, D.: Romboló érzelmek, Budapest, Trivium Kiadó, 2005
  • Goleman, D.: Társas intelligencia – az emberi kapcsolatok új tudománya, Bp., Nyitott Könyvműhely, 2007
  • Goleman, D.: A meditáció ősi művészete, Bp., Nyitott Könyvműhely, 2009
  • Goleman, D.: A jóság hatalma – a Dalai láma látomása az emberiségről, Bp., Libri kiadó, 2015

Források[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  2. Bio. Daniel Goleman. (Hozzáférés: 2012. július 12.)