D47-es autópálya (Csehország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(D47 (autópálya, Csehország) szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
D47
Klimkovický tunel 02.jpg
A D47-es autópálya térlépe
A D47-es autópálya térlépe
Úttípus autópálya
Hossza
elkészült0 km
épül44 km
tervezett0 km
Ország Csehország
Mérnökségek Ředitelství silnic a dálnic
Az út eleje Lipník nad Bečvou-tól R35-ös autóút
Az út vége Lengyelország
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz D47 témájú médiaállományokat.

A D47-es autópálya az R35-ös autóút olomouci kivezető szakaszától (Lipník nad Bečvou-tól) a lengyel határig tart, illetve tartana, mert az autópálya egyetlen kilométere sincs kész, az átadás várható éve: 2009 (az egész autópályát ekkor tervezik átadni).

A D47-es autópálya tulajdonképpen a D1-es autópálya morvaországi folytatása. Összeköti Morvaország két legnagyobb városát: Brnót és Ostravát. Keresztülhalad Cseh-Szilézián, megkerülve Ostrava és Bohumín városát. Tehermentesíti ezt a nagyon forgalmas Északkelet-Csehországi részt, megfelelő közlekedési tengelyt adva a térségnek és összefűzve a főbb utakat. Ha elkészül, végbe mehet a hanyatló sziléziai terület szerkezetváltása.

Az autópálya tervezett teljes hossza kb. 80 km, melyből 44 km építés alatt van.

Épülő alagút Klimkovicénél

Műtárgyak az autópályán[szerkesztés]

  • Klimkovický tunel: A Klimkovice városánál épülő alagút két „vájatból” áll. Az egyik 1076 m, a másik 1088 m hosszú. Az építkezést 2005-ben kezdték és várhatóan 2008-ra fejezik be. Az alagút költségvetése kb. 2,5 milliárd Cseh korona.
  • Az ostravai csomópontok: Ostrava déli, illetve nyugati részén, ahol az autópályát jelenleg építik, két óriási körforgalmat "emelnek" az útpálya fölé.

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Autópálya-csomópont Hungary road sign A-025.svg 0 SilniceI35.svg

Botrányos építkezés[szerkesztés]

Az autópálya építése hatalmas botrányokat kavart Csehországban: mielőtt kiírták volna a tendert 2001-ben, ennek lassúságára hivatkozva a beruházást egy izraeli cég kapta meg, ami saját költségén építkezett volna, adókedvezményekért cserébe. A cég a szerződés megkötése előtt elkezdte az építkezést. A következő kormány szerződést bontott és korrupció vádjával vizsgálatot indított, melybe több politikus is belekeveredett.