Dóczy Pál István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dóczy Pál István
Született1910. április 21.
Körösbánya
Elhunyt2009. január (98 évesen)
Marosvásárhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásabelgyógyász orvos,
kardiológus
SablonWikidataSegítség

Dóczy Pál István (Körösbánya, 1910. április 21.Marosvásárhely, 2009. január) magyar belgyógyász orvos, kardiológus.

Életútja[szerkesztés]

Diplomáját a kolozsvári egyetemen szerezte, ugyanott a belgyógyászati klinikán tanársegéd, majd a marosvásárhelyi OGYI belgyógyászati klinikájának adjunktusa, tanszékvezető professzora (1949), doktor docens (1957), érdemes orvos, 1976-tól konzultáns professzor. Az Orvostudományi Akadémia rendes tagja.

Belgyógyászati közleményei a Revista Medicală – Orvosi Szemle, Medicina Internă, Münchener Medizinische Wochenschrift s más hazai és külföldi szakfolyóiratok hasábjain jelentek meg, a vér betegségeiről (fehérvérűség, elégtelen vérképzés, vérszegénység) értekezett. Orvosnevelési és orvosetikai tárgyú írásait közölte a Lupta de Clasă, Korunk, Igaz Szó, A Hét, Forum és TETT.

Belgyógyászati diagnosztika c. tankönyve (Horváth Endrével) s a szerkesztésében megjelent 3 kötetes Belgyógyászat c. jegyzet négy kiadást ért meg (1950-59).[1] Társszerzője a Haranghy László szerkesztésében németül Budapesten megjelent Klinik und pathologische Anatomie der Erytromielosis Leucemica c. monográfiának (1958), a Bukarestben megjelent Hematologia c. vértani monográfiának (1959) és az A. Moga akadémikus szerkesztésében kiadott Medicina internă (1963) c. román tankönyv II. kötetének. A marosvásárhelyi Orvosi Szemle szerkesztőbizottsági tagja (1956-64).

Díjak, elismerések (válogatás)[szerkesztés]

  • 2001. december 23-án a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa az intézmény tiszteletbeli professzora oklevéllel tüntette ki a nagy öregeket. A megtisztelő címmel járó oklevelet és emlékplakettet a 91 éves Dóczy Pál vehette át elsőnek.[2]
  • 2002. október 31-én az orvosgenerációk képzésében kifejtett sok évtizedes pedagógiai és tudományos munkásságért a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának jutalmában részesítette a 92 éves Dóczy Pál nyugalmazott egyetemi tanárt.[3]

Források[szerkesztés]

  1. Ez utóbbinak egyik társszerzője Birek László.
  2. Ugyanezen alkalomból kaptak még oklevelet és emlékplakettet a következő professzorok: Puskás György, Horváth Endre, Kasza László, Kovács Endre, Simu George nyugalmazott egyetemi tanárok.
  3. Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája, 1990-2003