Dézsy Zoltán (riporter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dézsy Zoltán
Született 1956. május 2. (62 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása riporter

Dézsy Zoltán (Budapest, 1956. május 2. –) magyar rendező, szerkesztő-riporter, egyetemi oktató.

Életútja[szerkesztés]

Szakmai pályafutása újságíróként indult, kisebb lapokba írt, munka mellett levelező tagozaton tanult. Magyar-népművelés képesítést szerzett, majd belpolitikai szakon végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában. Pályakezdő újságíró a Lapkiadó Vállalatnál, majd a Magyar Rádió riportere. Többek között közreműködött az Ötödik sebesség és a Táskarádió c. műsorok elkészítésében. A Magyar Televízióban 1987-ben kezdett dolgozni az Új Reflektor Magazin szerkesztő-riportereként, majd riporter, felelős szerkesztő az MTV NAP-kelte című reggeli műsorában 1991-től 1998-ig. A HÉT felelős szerkesztője, műsorvezetője 1998-2001 között. Sok ismert tévéssel dolgozott együtt, így pl. Chrudinák Alajossal, Ilkei Csabával, Palik Lászlóval, Bánki Ilonával, Horváth Szilárddal, Papp Endrével, Vitray Tamással, Siklósi Beával, Dombóvári Gáborral, Feledy Péterrel.

Dokumentumfilm-főszerkesztő, szerkesztőségvezető (Közművelődési- és Oktatási Műsorok Szerkesztősége, 2002–2006), a Napi Mozaik felelős szerkesztője, 2006 nyara óta független alkotó. Első nagyjátékfilmje Az ügynökök a paradicsomba mennek (2010) a rendszerváltást dolgozta fel. A Seuso-kincs szövevényes históriájáról két dokumentumfilmet is forgatott (1997, 2016). A dokumentumfilmek készítése mellett forgatókönyveket ír, játékfilmes tervein dolgozik. Korábban az MTVA és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiaakadémiáján, illetve a Zsigmond Király Egyetemen tanított, jelenleg a Milton Friedman Egyetemen tanít. A Magyar Filmakadémia tagja.

Munkássága, filmjei[szerkesztés]

Pályakezdő riporterként az Új Reflektor Magazin sugározta első tényfeltáró, oknyomozó riportjait, így a Gerő Lászlóról és koráról szóló riportsorozat volt az első anyaga. Gerő a 20. század politikai kalandora, a Vörös Hadsereg hadnagyaként Berlinig harcolt. Magyarországra visszatérve a rendszer egyik vezető ügynöke lett, 1961-ben szőnyegbe csavarva rabolta haza Bécsből Ábrányi Aurélt, a nyugati emigráció ismert újságíróját. A hatvanas években az Interag Rt. sikeres vezérigazgatójaként tűnt fel, 120 millió dollárt kapott soha vissza nem térítendő kölcsönbe, majd eltűnt. Bécsben sikerült interjút készíteni vele. Az osztrák szervek később letartóztatták (az el nem évülő emberrablásért), 1998-ban rejtélyes körülmények között halt meg. A Russay-ügy is hatalmas hullámokat vetett: Russay István a Mineralimpex vezérigazgatójaként dolgozott, váratlan halála nem kis gondot okozott a hatóságoknak, ugyanis titkos öröksége 17 millió dollárra rúgott… Ez a hatalmas összeg a rendszerváltásra készülő pártállam kimentett vagyona volt.[forrás?]

A Pincebörtön című kétrészes, 122 perces dokumentumfilmje nézettségi és tetszési rekordokat döntött. Az MTV 1994 tavaszán sugározta. A film első része az ötvenes évek ÁVH-s épületeinek vérrel írt történelmét mutatta be, a második a Köztársaság téri Magyar Dolgozók Pártja(MDP)-központ ostromára és az azt követő napokra emlékezett szemtanúk, résztvevők beszámolója alapján.

A történészek könyvtárban dolgoznak: a dokumentumfilmes a tanúkat szólaltatja meg. A Seuso-kincs történetét feldolgozó A SEUSO-kincsek rejtélye című 67 perces dokumentumfilmet az 1997-es premier óta sokszor ismételték a közszolgálati csatornák.

A dokumentumfilmek után más műfajok felé fordult, olyan témákat dolgozott fel a játékfilm eszközeivel, melyekhez filmrendező pályatársai egzisztenciális kockázatok miatt nem nyúltak. Így elsőként rendezett játékfilmet a rendszerváltásról és annak titkairól, a mai napig fel nem tárt ügynökügyekről. Az ügynökök a paradicsomba mennek c. 91 perces moziját 15 ezer fizető néző látta a filmszínházakban, a közmédia kétszer sugározta. Az elment az öszöd a 2006-ban történt drámai eseményeket dolgozza fel.

2018 őszétől a Hír TV Szabadfogás című műsorának állandó vendége.

Filmjei[szerkesztés]

 • SEUSO II. (dokumentumfilm, 2016), 91 perc, rendező, producer
 • Elment az öszöd (filmdráma, 2013) rendező, forgatókönyvíró, producer
 • Az ügynökök a paradicsomba mennek ( játékfilm, 2010) rendező, forgatókönyvíró, társproducer
 • A Seuso-kincsek rejtélye (magyar dokumentumfilm, 1997) rendező, riporter
 • Pincebörtön I.-II (dokumentumfilm, 1994), 122 perc, riporter-rendező
 • Portéfilmek: Teller Edénél Palo Alto-ban
 • Chrudinák Alajos
 • A bankelnök Járai Zsigmond
 • Az ezüstember: Güttler Károly,
 • Im memoriam Rabár Ferenc
 • Szűcs Laci visszatér
 • Nemeskürty tanár úr
 • Sorozat: Ez történt hónapról hónapra - 36 rész, dokumentumfilm-sorozat a rendszerváltásról (2001-2002)
 • Isten vagy történelem I.-II. 2003 társproducer, r.: Szabó Eszter

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

http://film.indavideo.hu/video/f_az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek