Dézsy Zoltán (riporter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dézsy Zoltán
Született 1956. május 2. (64 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása riporter

Dézsy Zoltán (Budapest, 1956. május 2. –) Balázs Béla-díjas magyar rendező, szerkesztő-riporter, egyetemi oktató.

Életútja[szerkesztés]

Pályafutása újságíróként indult, kisebb lapokba írt, munka mellett levelező tagozaton tanult. Magyar-népművelés képesítést szerzett, majd belpolitikai szakon végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában. Gyakornok a Hírlapkiadó Vállalat Ikarus c. lapjánál, majd pályakezdő újságíró a Lapkiadó Vállalatnál. A 80-as évek elejétől a Magyar Rádió riportereként dolgozik, elsősorban ifjúsági műsornak, mint például az Ötödik sebesség vagy a Táskarádió. A Magyar Televízióhoz 1987-ben hívták, az Új Reflektor Magazin szerkesztő-riportereként elsősorban tényfeltáró riportokat forgatott. Dokumentumfilmezéssel a 90-es évek elején kezdett foglalkozni, a Magyar Dokumentumfilm Műhely egyik alapítójaként. Riporter, felelős szerkesztő az MTV NAP-kelte című reggeli műsorában 1991-től 1998-ig. A HÉT felelős szerkesztője, műsorvezetője 1998-2001 között. Sok kiváló tévéssel dolgozott együtt, így pl. Chrudinák Alajossal, Ilkei Csabával, Palik Lászlóval, Bánki Ilonával, Horváth Szilárddal, Papp Endrével, Vitray Tamással, Siklósi Beával, Dombóvári Gáborral, Feledy Péterrel.

Dokumentumfilm-főszerkesztő, szerkesztőségvezető (Közművelődési- és Oktatási Műsorok Szerkesztősége, 2002–2006), a Napi Mozaik felelős szerkesztője, 2006 nyara óta független alkotó. Első nagyjátékfilmje Az ügynökök a paradicsomba mennek (2010) a rendszerváltást dolgozta fel. A Seuso-kincs szövevényes históriájáról két dokumentumfilmet is forgatott (1997, 2016). A dokumentumfilmek készítése mellett forgatókönyveket ír, játékfilmes tervein dolgozik. Korábban az MTVA és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiaakadémiáján majd a Zsigmond Király Egyetemen tanított, illetve a Milton Friedman Egyetemen. A Magyar Filmakadémia tagja.

Munkássága, filmjei[szerkesztés]

Pályakezdő riporterként az Új Reflektor Magazin sugározta első tényfeltáró, oknyomozó riportjait, így a Gerő Lászlóról és koráról szóló riportsorozat volt az első anyaga. Gerő a 20. század politikai kalandora, a Vörös Hadsereg hadnagyaként Berlinig harcolt. Magyarországra visszatérve a rendszer egyik vezető titkos ügynöke lett, 1961-ben szőnyegbe csavarva rabolta haza Bécsből Ábrányi Aurélt, a nyugati emigráció ismert újságíróját. A hatvanas években az Interag Rt. vezérigazgatójaként tűnt fel, a kor sikeres embere volt, amolyan szürke eminenciás. A nyolcvanas évek közepén off shore cégeket alapított majd 120 millió dollárt kapott soha vissza nem térítendő kölcsönként, ezek után külföldre távozott s eltűnt. Dézsy Zoltán Gerő bujkálása alatt Bécsben interjút tudott készíteni vele. Az osztrák szervek később, 1992-ben letartóztatták (az el nem évülő emberrablásért), a kalandos életű üzletember 1997-ben rejtélyes körülmények között halt meg. Dézsy másik - a mai napig nagy hullámokat kavaró riportja a Minderalimpexről szólt: Russay István a Mineralimpex vezérigazgatójaként dolgozott, 1987-es váratlan halála nem kis gondot okozott a hatóságoknak, ugyanis titkos öröksége jóval több mint 17 millió dollárra rúgott… Ez a hatalmas összeg a rendszerváltásra készülő pártállam kimentett vagyona volt.[forrás?] A nézők az Új Reflektor Magazint ezek miatt a riportok miatt is tartották számon a rendszerváltó műsorok között.

A Pincebörtön című kétrészes, 122 perces dokumentumfilmjét az MTV 1994 tavaszán sugározta. Nézettségi és tetszési rekordokat döntött. A film első része az ötvenes évek ÁVH-s épületeinek vérrel írt történelmét mutatta be, a második a Köztársaság téri Magyar Dolgozók Pártja(MDP)-központ ostromára és az azt követő napokra emlékezett szemtanúk, résztvevők beszámolója alapján.

A történészek könyvtárban dolgoznak: a dokumentumfilmes a tanúkat szólaltatja meg. A Seuso-kincs történetét feldolgozó A SEUSO-kincsek rejtélye című 67 perces dokumentumfilmet az 1997-es premier óta sokszor ismételték a közszolgálati csatornák. A történet második részét feldolgozó SEUSO II-t nagy sikerrel vetítették a mozik és a közmédia, a 2016-os premier óta bemutatták Párizsban és Münchenben is. A dokumentumfilmek mellett a fikciós műfajok is érdeklik: olyan témákat dolgoz fel a játékfilm eszközeivel, melyekhez filmrendező pályatársai egzisztenciális kockázatok miatt nem mertek nyúlni. Elsőként rendezett játékfilmet a rendszerváltásról és annak titkairól, a mai napig fel nem tárt ügynökügyekről. Az ügynökök a paradicsomba mennek c. 91 perces moziját 15 ezer fizető néző látta a filmszínházakban, a közmédia háromszor is sugározta. Az elment az öszöd 2006 drámai eseményeit dolgozza fel.

2018 őszétől a Hír TV Szabadfogás című műsorának állandó vendége.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

 • SEUSO II. (dokumentumfilm, 2016), 91 perc, rendező, forgatókönyvíró, producer
 • Elment az öszöd (filmdráma, 2013) rendező, forgatókönyvíró, producer
 • Az ügynökök a paradicsomba mennek ( játékfilm, 2010) rendező, forgatókönyvíró, társproducer
 • A Seuso-kincsek rejtélye (magyar dokumentumfilm, 1997) rendező, riporter
 • Pincebörtön I.-II (dokumentumfilm, 1994), 122 perc, riporter, rendező
 • Isten vagy történelem I.-II. 2003 társproducer, rendező: Szabó Eszter
 • Látogatás Teller Edénél Palo Altóban - az utolsó forgatás a világhírű tudóssal, riporter, rendező
 • Chrudinák Alajos - rendező
 • A bankelnök Járai Zsigmond - rendező
 • Az ezüstember: Güttler Károly - rendező
 • Im memoriam Rabár Ferenc - rendező
 • Szűcs Laci visszatér - kísérleti film, rendező
 • Tavaszi hadjárat - rendező
 • A perui drogfutár - rendező
 • Varjú Imre atya - rendező
 • Nemeskürty tanár úr - rendező
 • Filmsorozat: Ez történt hónapról hónapra, 36 részes, enciklopédikus dokumentumfilm-sorozat (1999-2002) a rendszerváltás eseményeiről és hátteréről hónapról hónapra - szerkesztő-rendező.

Díjak[szerkesztés]

 • MTV Nívó-díj, Új Reflektor Magazin, 1988
 • MTV Nívó-díj, Pincebörtön I.-II., 1994
 • Honvédelemért kitüntető cím II.oszt. 2002
 • Balázs Béla-díj (2020)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]