Dézsy Zoltán (riporter)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dézsy Zoltán (Budapest, 1956. május 2.) magyar rendező, szerkesztő-riporter, pedagógus.

Életútja[szerkesztés]

Szakmai pályafutása újságíróként indult, kisebb lapokba írt, munka mellett levelező tagozaton tanult. Magyar-népművelést végzett majd belpolitikai szakot a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában. Pályakezdő újságíró a Lapkiadó Vállalatnál, majd a Magyar Rádió riportere. Többek között közreműködött az Ötödik sebesség és a Táskarádió c.műsorok elkészítésében, a Magyar Televíziónál szerkesztő-riporterként kezdett dolgozni az Új Reflektor Magazin című műsorban 1987-től, majd riporter, felelős szerkesztő az MTV NAP-kelte című reggeli műsorában 1991-től 1998-ig. A HÉT felelős szerkesztője, műsorvezetője 1998-2001 között. Sok ismert és kiváló tévéssel dolgozott együtt – így pl. Chrudinák Alajossal, Ilkei Csabával, Palik Lászlóval, Bánki Ilonával, Horváth Szilárddal, Papp Endrével, Vitray Tamással, Siklósi Beával, Dombóvári Gáborral, Feledy Péterrel stb.

Dokumentumfilm-főszerkesztő, szerkesztőségvezető (Közművelődési- és Oktatási Műsorok Szerkesztősége 2002-2006), Napi Mozaik felelős szerkesztője, 2006 nyara óta független alkotó, a dokumentumfilmek készítése mellett forgatókönyveket ír, játékfilmes tervein dolgozik, s emellett tanít az MTVA és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiaakadémiáján.

Munkássága, filmjei[szerkesztés]

Pályakezdő riporterként az Új Reflektor Magazin sugározta első tényfeltáró, oknyomozó riportjait, így a Gerő Lászlóról és koráról szóló riportsorozat volt az első anyaga. Gerő a 20. század politikai kalandora, a Vörös Hadsereg hadnagyaként Berlinig harcolt. Magyarországra visszatérve a rendszer egyik vezető ügynöke lett, 1961-ben szőnyegbe csavarva rabolta haza Bécsből Ábrányi Aurélt, a nyugati emigráció ismert újságíróját. A hatvanas években az Interag Rt. sikeres vezérigazgatójaként tűnt fel, 120 millió USA dollárt kapott soha vissza nem térítendő kölcsönbe, majd eltűnt. Bécsben sikerült interjút készíteni vele. Az osztrák szervek később letartóztatták (az el nem évülő emberrablásért), 1998-ban rejtélyes körülmények között halt meg. A Russay-ügy is hatalmas hullámokat vetett: Russay István a Mineralimpex vezérigazgatójaként dolgozott, váratlan halála nem kis gondot okozott a hatóságoknak, ugyanis titkos öröksége 17 millió dollárra rúgott… Ez a hatalmas összeg a rendszerváltásra készülő pártállam kimentett vagyona volt.

A Pincebörtön című kétrészes, 122 perces dokumentum-filmje nézettségi és tetszési rekordokat döntött. Az MTV 1994 tavaszán sugározta. …. A film első része az ötvenes évek ÁVH-s épületeinek vérrel írt történelmét mutatta be, a második a Köztársaság téri Magyar Dolgozók Pártja(MDP)-központ ostromára és az azt követő napokra emlékezett - szemtanúk, résztvevők beszámolója alapján.

A történészek könyvtárban dolgoznak - a dokumentumfilmes a tanúkat szólaltatja meg. A SEUSO-kincsek rejtélye c. 67 perces dokumentum-filmet az 1997-es premier óta sokszor ismételték a közszolgálati csatornák.

A dokumentumfilmek után más műfajok felé fordult, olyan témákat dolgozott fel a játékfilm eszközeivel, melyekhez filmrendező pályatársa egzisztenciális kockázatok miatt nem nyúltak. Igy elsőként rendezett játékfilmet a rendszerváltásról és annak titkairól, a mai napig fel nem tárt ügynök-ügyekről.. Az ügynökök a paradicsomba mennek c. 91 perces moziját 15 ezer fizető néző látta a filmszínházakban, a közmédia kétszer sugározta. Az elment az öszöd a 2006 drámai eseményeit dolgozza fel.

Filmjei[szerkesztés]

 • Elment az öszöd (filmdráma, 2013) rendező, forgatókönyvíró, producer
 • Az ügynökök a paradicsomba mennek ( játékfilm, 2010) rendező, forgatókönyvíró, társproducer
 • A Seuso-kincsek rejtélye (magyar dokumentumfilm, 1997) rendező, riporter
 • Pincebörtön I.-II riporter-rendező
 • Portéfilmek: Teller Edénél Palo Alto-ban
 • Chrudinák Alajos
 • A bankelnök Járai Zsigmond
 • Az ezüstember: Güttler Károly,
 • Im memoriam Rabár Ferenc
 • Szűcs Laci visszatér
 • Nemeskürty tanár úr
 • Sorozat: Ez történt hónapról hónapra - 36 rész, dokumentumfilm-sorozat a rendszerváltásról (2001-2002)
 • Isten vagy történelem I.-II. 2003 társproducer, r.: Szabó Eszter

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]