Czeglédy Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Czeglédy Ilona
Született1937. február 22.
Budapest
Elhunyt2022. július 23. (85 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásarégész
KitüntetéseiPulszky Ferenc-díj (2012)
SablonWikidataSegítség

Czeglédy Ilona (Budapest, 1937. február 22.2022. július 23.) magyar régész, muzeológus.

Életpályája[szerkesztés]

1955-ben történelem-könyvtár szakon kezdte egyetemi tanulmányait. Gyakornokoskodott a Budapesti Történeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Múzeumban. Első munkahelye az Országos Műemléki Felügyelőség lett 1961–1968 között. Római kori kutatásokban, valamint több mint harminc kisebb-nagyobb középkori műemlék, falusi templom templomrom, ill. Siklós és Diósgyőr várainak feltárásában vett részt. Legjelentősebb munkája a diósgyőri vár és műemlék-együttes tudományos feldolgozása volt.

1968-ban a miskolci Városi Tanács a helyreállított várban múzeumot létesített, melynek Czeglédy Ilona lett az igazgatója (1974-ig). Ebben az időszakban folytatta a vár és a városterület két pálos kolostorának feltárását, az avasi templom kutatását, a vármúzeum fejlesztését.

1974–1981 között az Éri István vezette Múzeumi Restaurátor és Módszertani Központ osztályvezetője volt. Az MRMK-ban hivatali munkája módszertani, tudományszervezési, ismeretterjesztő jellegű volt. Többek közt tantervet készített a múzeumi gyűjteménykezelők képzéséhez, illetve „bábáskodott” a Tájak–Korok–Múzeumok nagy sikerű sorozat születésénél.

1980-ban kandidátusi fokozatot szerzett A diósgyőri vár feltárása' témában.

1982–1992 között a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos főmunkatársa, az adattári osztály helyettes vezetője, továbbá a múzeum sárospataki filiájának szakfelügyelője volt.

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat aktív tagja volt. Tíz éven át részt vett a Conditio Humana és a Nemzetközi Építőbarátok Alapítvány munkájában.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

  • A diósgyőri vár; Corvina, Budapest, 1971
  • Siklós, vár; Tájak, Korok, Múzeumok, Budapest, 1981 (Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára)
  • Berhida, a középkori és a barokk templom; TKM Egyesület, Budapest, 1999 (Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára)
  • Miskolc, avasi református templom; TKM Egyesület, Budapest, 2000 (Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára)
  • Czeglédy Ilona–Lovász Emese: Élet a diósgyőri várban; BAZ Megyei Levéltár, Miskolc, 2000 (Tanulmányok Diósgyőr történetéhez)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al. Budapest, Biográf Kiadó–Greger Média Kft., 1999. XXXII, 1820 o. 2 db
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996–