Culen skót király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Culen
Cuilén mac Ildulb

Skócia királya
Uralkodási ideje
967 971
ElődjeDubh
UtódjaII. Kenneth
Életrajzi adatok
UralkodóházAlpin-ház
Született950 körül
Elhunyt971 (21 évesen)
Abington (?)
NyughelyeIona
ÉdesapjaIndulf skót király
Testvére(i)Amlaíb skót király
Házastársaismeretlen
GyermekeiIII. Konstantin
Malcolm
Culen aláírása
Culen aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Culen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cuilén mac Ildulb (mai gael nyelven: Cailean),[1] (950 k. – 971) angol nyelvű változatai a Culen vagy a Colin, becenevén An Fionn, „Fehér”,[2] 967-től 971-ben bekövetkezett haláláig Alba (Skócia) királya.[3] Egyike Indulf király (Ildulb mac Causantín) három ismert fiának, a másik kettő Amlaíb és Eochaid volt.

Úgy tartják, hogy valamilyen módon köze lehetett elődje, Dub király (Dub mac Maíl Coluim) halálához, aki győzött Culen ellen egy 965-ös csatában.[4]

Az Alba királyainak krónikája feljegyzett néhány eseményt Culen uralkodásának idejére vonatkozóan. Azt mondja egy helyütt, hogy Marcan, Breodalaig (vagy Breodalach) fia gyilkosság áldozata lett Lothianben, majd, hogy a cennrigmonaidi 2. Cellach püspök és Máel Brigte, aki szintén püspök volt, meghaltak. Rajtuk kívül mások halálát is említi a forrás, ezek kiléte ismeretlen, azonban az bizonyos, hogy fontos emberek lehettek.[5] Máel Brigte, a 937-ben a brunanburhi csata során n megölt angusi elöljáró, Angusi Dubacan fia lehetett. Végül megtudjuk, hogy Leot és Sluagadach Rómába mentek, valószínűleg egyházi ügyekben.

971-ben Culen és testvére, Eochaid bennégtek egy felgyújtott lothiani házban. A tettes állítólag Amdarch, strathclyde-i herceg volt,[6] aki többek szerint bosszúból ölt, ugyanis Culen megerőszakolta a lányát.[7] Az Alba királyainak krónikája nem szól arról, hogy Culent Ionán temették el, de a Dub halálára vonatkozó bejegyzés ezt valószínűsíti.

Culen utódja a trónon Dub fivére, II. Kenneth (Cináed mac Maíl Coluim) lett, akit a 970-es évek végén egy röFelső index szövegevid időre elűzött Culen testvére, Amlaíb. Culen fia, III. Konstantin (Causantín mac Cuilén) később ugyancsak király lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Cuilén mac Ildulb a középkori gael alak. A modern változat nem használja az apai nevet, mivel az Ildulb („Indulf”) név kihalt a gael nyelvből és nincs mai alakja.
  2. Skene, Chronicles, 95. o.
  3. Néhány forrásmunka nevének latin nyelvű tükörfordítása alapján Caniculusként említi, mivel mind a Cuilén, mind a Caniculus szó annyit tesz, „kis kutya”. A néhányszor nevéhez társított hringr jelző valószínűleg egy félreolvasás következménye. Lásd Smyth, 210. o. és Duncan, 20–21. o.
  4. ESSH, 471–473. o.; Annals of Ulster, 965. év; Duncan, 21. o.
  5. ESSH, 475. o.
  6. Az Annals of Ulster és a Chronicon Scotorum 971-re teszi az esetet. A Prophecy of Berchán (Berchán jövendölése) és a Krónika egyik változata szerint Culen halála a Strathclyde-i királyságban történt, Abingtonban, a Clyde folyó mentén.; ESSH, 476‑477. o. és megjegyzések.
  7. ESSH, 475–476. o.; a Krónika egy változata szerint inkább Culen és nem Amdarch lányát erőszakolták meg, mások úgy vélik, Amdarch lánya gyilkosság áldozata lett.

Irodalomjegyzék[szerkesztés]

Az elsődleges forrásokat lásd a További információk alatt.

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D. 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cuilén of Scotland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Dub
Skócia uralkodója
967971
A skót kiscímer
Következő uralkodó:
II. Kenneth