III. Konstantin skót király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Konstantin
Causantín mac Cuiléin
A képen IV. Konstantinként van feltüntetve III. helyett, ugyanis a kép készültekor, a 16. században, még Konstantin pikt királyt (Causantín mac Fergusa) is a skót királyok közé sorolták.
A képen IV. Konstantinként van feltüntetve III. helyett, ugyanis a kép készültekor, a 16. században, még Konstantin pikt királyt (Causantín mac Fergusa) is a skót királyok közé sorolták.

Skócia királya
Uralkodási ideje
995 997
ElődjeII. Kenneth
UtódjaIII. Kenneth
Életrajzi adatok
UralkodóházAlpin-ház
Született971
Elhunyt997 (26 évesen)
Rathinveramond Perth közelében
NyughelyeIona
ÉdesapjaCulen skót király
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Konstantin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Constantine, Culen fia (középkori gael nyelven: Causantín mac Cuiléin; mai gael nyelven: Còiseam mac Chailein), (971 előtt – 997) az újabb uralkodói listákon III. Konstantin,[1] Skócia királya volt, 995 és 997 között uralkodott. Apja Culen király (Cuilén mac Iduilb).

Konstantin II. Kenneth király (Cináed mac Maíl Coluim) halálát követően került a trónra. Kennethről úgy tudjuk, hogy Finnguala, Cuncar angusi elöljáró lánya ölte meg. Többen Konstantint is kapcsolatba hozzák a gyilkossággal. John of Fordun, valószínűleg összekeveri a „Kopasz”-ként ismert II. Eógan Strathclyde-i királlyal, ugyanis Konstantinra hivatkozik „Kopasz”-ként. Konstantin az Alba királyainak krónikája szerint tizennyolc hónapig ült a trónon.

Az Annals of Tigernach azt jegyzi fel, hogy egy skótok közötti csatában esett el 997-ben. A Krónika szerint az eset egy Rathinveramond nevű településnél történt, az Almond és a Tay folyók találkozásánál, Perth közelében. A település egyfajta királyi központnak tűnik, közel Scone-hoz és Forteviothoz, ahol állítólag I. Donald király is meghalt 862-ben. A forrás a gyilkost Cináed mac Maíl Coluim-ként („Kenneth, Malcolm fia”) nevesíti, ez azonban vélhetően elírás, a helyes változat vagy Kenneth, Dub fia (Cináed mac Duib), aki Konstantin halálát követően III. Kenneth lett, vagy talán Malcolm, II. Kenneth fia (Máel Coluim mac Cináeda).

Konstantin leszármazottait nem ismerjük, ő volt az utolsó király Áedh (Áed mac Cináeda) családfájából.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A viktoriánus korig II. Konstantin királyt tartották III. Konstantinnak, így e szócikk névadója IV. Konstantin néven szerepelt. Később megváltozott a történészek véleménye és a korábban I. Konstantinként tisztelt Konstantin pikt királyt eltávolították az uralkodói listákról, ebből következően IV. Konstantinból III. Konstantin lett.

Irodalom[szerkesztés]

Elsődleges források találhatók még a Külső hivatkozások alatt is.

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7

További információk[szerkesztés]

  • CELT: Corpus of Electronic Texts benne az Annals of Ulster, a Tigernach, a Four Masters és az Innisfallen, a Chronicon Scotorum, a Lebor Bretnach (ebben van a Duan Albanach), genealógiák és szentek életei. Többnyire angol fordításban, néhány esetben a fordítás folyamatban van.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Constantine III of Scotland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
II. Kenneth
Skócia uralkodója
995997
A skót kiscímer
Következő uralkodó:
III. Kenneth