Alba királyainak krónikája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Alba királyainak krónikája, vagy Skót Krónika rövid krónika Alba skót királyairól az Cináed I mac Ailpíntól (meghalt 858-ban) II. Kennethig (uralkodott 971995) terjedő másfél évszázadban. W.F. Skene a Skót királyok krónikája (Chronicle of the Kings of Scots) nevet használta rá, mások Óskót krónika (Older Scottish Chronicle) néven is emlegették, de a tudományban általánosan elfogadott címe Alba királyainak krónikája (Chronicle of the Kings of Alba).

A szöveg egyetlen fennmaradt példánya a Poppleton kéziratban van, amelyet Párizsban a Francia Nemzeti Könyvtár őriz. Sorrendben ez a negyedik a kéziratban egymás után található hét skót dokumentum közt, amelyek közül az első hatot – amelyet valószínűleg a korai 13. században írtak le – kezdősoráról de Situ Albanie néven ismernek.

A krónika a legfontosabb fennmaradt forrás a korszakról. Jó része hiberno-latin nyelven íródott, bár a szöveg mutat némi franciásodást, és írója ismerte a korabeli középír ortográfiát (íráskészletet) is. Az eredeti szöveget kétségkívül Skóciában írták, valószínűleg a 11. század eleje felé, röviddel II. Kenneth uralkodása után.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források (angolul)[szerkesztés]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History: AD 500–1286, Vol. 1, (Edinburgh, 1923)
  • Anderson, Marjorie O., Kings and Kingship in Early Scotland, (Edinburgh, 1973)
  • Skene, William F., Chronicles of the Picts and Scots: And Other Memorials of Scottish History, (Edinburgh, 1867)

További információk[szerkesztés]