Dubh skót király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dubh
Dub mac Maíl Coluim

Skócia királya
Uralkodási ideje
962 967
ElődjeIndulf
UtódjaCulen
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Alpin
Született930 körül
Elhunyt967 (37 évesen)
Forres
NyughelyeIona
ÉdesapjaI. Malcolm skót király
Testvére(i)II. Kenneth skót király
Házastársaismeretlen
GyermekeiIII. Kenneth
SablonWikidataSegítség

Dub mac Maíl Coluim (mai gael nyelven: Dubh mac Mhaoil Chaluim),[1] (930 k. – 967) angol nyelvű formában Duff MacMalcolm,[2] becenevein pedig Dén, azaz „Indulatos”[3] és Niger, azaz „Fekete”,[4] 967-es haláláig Alba (Skócia) királya volt. Apja I. Malcolm (Máel Coluim mac Domnaill), a trónt pedig Indulf (Ildulb mac Causantín) 962-es meggyilkolása után örökölte.

Bár a későbbi krónikások, mint például John of Fordun sok információval szolgálnak életére és uralkodására vonatkozóan, beleértve boszorkányságról és hitszegésről szóló meséket is, ezeket szinte kivétel nélkül elutasítják a modern kor történészei. Kevés hiteles forrást találunk uralkodására vonatkozóan, ezek közül a korban hozzá legközelebb esőek az Alba királyainak krónikája és az Annals of Ulster (Ulsteri évkönyvek), ez utóbbiban azonban csak egyetlen bejegyzés foglalkozik vele.

A Krónika feljegyzi, hogy Dubh uralkodása idején hunyt el Fothach püspök, akinek a székhelye St Andrews vagy Dunkeld lehetett. Egy másik bejegyzés egy csatáról tudósít, amely Dubh és Culen, Indulf király fia között zajlott le. A „Crup gerincén” lefolyt ütközet győztese Dubh lett és a csatában meghalt Duchad, Dunkeld apátja is.

Az egyes beszámolók azt ezt követően történtekben térnek el egymástól. A Krónika szerint Dubh-ot elűzték a királyságból. Andrew of Wyntoun Orygynale Cronykl (Eredeti krónika) című műve szerint a királyt Forres településnél ölték meg, az időpontot pedig egy napfogyatkozáshoz köti, ami viszont 966. július 20-án lehetett. Az Annals of Ulster csak ennyit jegyez meg: „Dubh-ot, Alba királyát, maguk a skótok ölték meg” – ez a belső viszályokra való szokásos hivatkozás –, a halál időpontját pedig 967-re teszi. Úgy vélik, hogy a Forres közelében álló Sueno's Stone (Sueno köve) Dubh emlékműve lehet és azt talán fivére II. Kenneth állította. Feltételezhető, hogy Dubh elűzése vagy meggyilkolása a halála után a királyságot megszerző Culen – vagy legalábbis támogatói – nevéhez köthető.

Dubh után legalább egy fiú, III. Kenneth (Cináed mac Dub) maradt. Bár Cináed 1005-ös megölése után leszármazottai sikertelenül próbálták megszerezni a királyi koronát, a Fife elöljárója címet ők birtokolták. A MacDuib (vagy MacDuff) család Fife elöljárója, majd később grófja maradt, egészen 1371-ig.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a Dub mac Maíl Coluim a középkori gael alak. A modern forma, a Dubh, azt jelenti „sötét” vagy „fekete”, ez akár a haja színére is vonatkozhat.
  2. Ez a forma a régebbi történeti munkákban volt elterjedt, manapság ritkán fordul elő.
  3. Duan Albanach,[1]
  4. Alba királyainak krónikája és egyéb skót - latin szövegek. A Niger az irodalmi latin nyelvű fordítása a gael Dub-nak, amely inkább jelző lehetett, mintsem névadás eredménye. A Duan Albanach úgy említi, hogy Dubhoda dén, azaz Dubod az indulatos vagy szenvedélyes.

További információk[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Smyth, Alfred P., Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1000. Edinburgh UP, Edinburgh, 1984. ISBN 0-7486-0100-7

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dub of Scotland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Indulf
Skócia uralkodója
962967
A skót kiscímer
Következő uralkodó:
Culen