Cuando

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuando
A Chobe (balra) és a Zambézi összefolyása Kazungulánál
A Chobe (balra) és a Zambézi összefolyása Kazungulánál
Közigazgatás
Országok Angola,  Namíbia,  Botswana,  Zambia
Földrajzi adatok
Hossz731 km
Vízgyűjtő terület113 393 km²
ForrásTembo-hegy, Angola
d. sz. 13° 00′ 08″, k. h. 19° 07′ 16″
TorkolatZambézi
d. sz. 18° 30′ 08″, k. h. 23° 36′ 58″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuando témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Cuando-Linyanti-Chobe folyórendszer térképe a Caprivi-sáv környékén a NASA műholdas felvétele alapján (a térkép teteje északnyugati irányban fekszik). A vizek színe fekete. 1 A Cuando folyó; 2 Caprivi-sáv; 3 Mudumu Nemzeti Park; 4 Linyanti-mocsár és a Mamli Nemzeti Park, ahol a Kalahári egy hátsága miatt a folyó nem képes délkeleti irányban továbbhaladni; 5 A Kalahári homokjába futó Okavango-folyó és az Okavango-delta; 6 Linyanti-folyó; 7 Liambezi-tó (a felvétel idején éppen kiszáradt); 8 Chobe-folyó;9 A Chobe és a Zambézi összefolyása Kazungulánál; 10 A Zambézi és a Caprivi-mocsarak kiáradtak a felvétel idején. Felvétel: Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC.

A Cuando-folyó (Botswanában Chobe, Namíbiában Kwando[1]) Délnyugat-Afrika folyója, mely Angolában ered, majd áthalad a namíbiai Caprivi-sávon, onnan pedig a Botswana északi részén fekvő Linyanti-mocsáron folyik keresztül.[2] A mocsár utáni szakaszon Linyanti-folyó a neve, ettől keletre veszi fel a Chobe-folyó nevet egészen a Zambézibe torkollásáig.[3]

Forrástól a torkolatig[szerkesztés]

A folyó Angola központi fennsíkján ered a Tembo-hegy oldalán, itt a neve még Cuando,[4] innen folyik végig a zambiai határ vonalát követve. Útja során egy 5–10 km széles mocsaras folyosón kanyarog át (a térképen 1-es számmal jelölve; a zambiai határ az ártér keleti részén fut, nem követi a folyó kanyarulatait). A többi dél- és közép-afrikai folyóhoz hasonlóan vízhozama óriási különbségeket mutat az esős évszak – amikor a folyó több kilométer széles is lehet – és a száraz évszak között, amikor a folyó szinte eltűnik a mocsarakban. A zambiai határt elhagyva a folyó mocsaras csatornákon át keresztezi a namíbiai Caprivi-sávot (térképen: 2), majd innen délkelet felé haladva határfolyót képez Namíbia és Botswana között. Mintegy 10 000 évvel ezelőtt a Cuando egybefolyt az Okavangóval és együtt táplálták a délre fekvő Makgadikgadi-tavat (ami időszakosan napjainkban is vizenyős terület[5]), azonban a környék tektonikus mozgás következtében megemelkedett. Ennek következtében a folyó napjainkban egy kissé magasabban fekvő területen halad át (térkép: 4), apró csatornákra oszlik, kialakítva a hordalékkal feltöltött szigetekkel tarkított Linyanti-mocsarat, és csaknem ugyanúgy eltűnhetett volna a Kalahári sivatagban, mint az Okavango. Ehelyett élesen keletnek fordul és további útján Botswana határán folyik végig. A száraz évszakban csak kevés számú nyílt csatorna található a mocsarakban. Ettől a ponttól kezdve a folyó neve Linyanti (térkép: 6), majd miután áthalad egy időszakos tavon (Liambesi) (térkép: 7) Chobe-folyó a neve (térkép: 8). Ezután a folyó a kazungulai révnél torkollik a Zambézibe (térkép: 9). Azokban az áradásos években, melyekben az Okavango szintje elegendően magas, a víz egy része a Magwekwana-folyó egyébként száraz medrén keresztül átjut a Linyanti-mocsárba, vagyis a Zambézi-medencébe. Egyébként az Okavango-medence lefolyástalan. A Cuando, Linyanti és Chobe folyórendszer vizéből olyan sok párolog el az útjába eső mocsarakban, hogy a Zambézibe csak áradásos években szállít számottevő mennyiségű vizet.

Állatvilága[szerkesztés]

A folyórendszer híres a partjai mentén élő állatvilágról, a folyó csaknem tejes hosszában mindkét partján vadrezervátumok vagy természetvédelmi területek találhatók. Ezek közül sok szenvedett károkat az angolai és namíbiai konfliktusok során, de a helyzet normalizálódásával megvan az esély az eredeti állapot visszaállására. A folyó által érintett nemzeti parkok:

Források[szerkesztés]

  • C. Michael Hogan (2008) Makgadikgadi, The Megalithic Portal, ed. A. Burnham [1]
  • Robert Mepham, R. H. Hughes, G. M. Bernacsek (1992) A Directory of African Wetlands, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, United Nations Environment Programme, World Conservation Monitoring Centre, 820 pages ISBN 2880329493

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cuando River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Cardboard Box Travel Shop: Kwando River. [2013. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 8.)
  2. Afrique Centre et Sud, 1996
  3. Britannica.com
  4. R. Mepham, 1992
  5. C.M. Hogan, 2008

További információk[szerkesztés]