Cthulhu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cthulhu
Cthulhu művészi ábrázolása
Cthulhu művészi ábrázolása

Jellem gonosz
Faj Nagy Öreg istenek
Specialitás Képes változtatni az alakját

Első megjelenés Cthulhu hívása (1928)
Alkotó H.P. Lovecraft
Kiadó Weird Tales

Szerepjáték világ The Call of Cthulhu
Cthulhu Lovecraft vázlatán

Cthulhu egy fiktív űrbéli lény, mely először H.P. Lovecraft 1926-ban írt, „Cthulhu hívása” című novellájában jelent meg, melyet 1928-ban adtak ki a Weird Tales c. amerikai filléres magazinban.[1]

Cthulhu a Nagy Öregek egyik központi alakja. Szörnyűséges kinézetéről, hatalmas termetéről, valamint az általa keltett rettegésről ismert. Cthulhu több sci-fi és fantáziaműben szerepel mint a végső borzalom és gonosz megtestesítése.

A név kiejtése[szerkesztés]

Cthulhut többek között úgy is írták, mint Tulu, Clulu, Clooloo, Cthulu, C'thulhu, Cighulu, Cathulu, C'thlu, Kathulu, Kutulu, Kthulhu, Q’thulu, K'tulu, Kthulhut, Kulhu, Kutunluu, Ktulu, Cuitiliú, Thu Thu[2] és több más módon. Sokszor a Nagy, Halott vagy Rettegett jelzőt rakják neve elé.

Lovecraft szerint a nevet úgy kell ejteni, hogy „Khlûl'-hloo” (hlul-lú),[3] de S.T. Joshi kimutatja, hogy Lovecraft több ellentétes kiejtést adott meg az idők során. Lovecraft megjegyzi, hogy a név csak a legközelebbi ahhoz, amit az emberi beszélőrendszer képes kiejteni, mivel végül is egy földönkívüli nyelvről van szó. Lovecraft halála után a „ktúlú” kiejtés lett az elfogadott.

Cthulhu a modern világban[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Cthulhu megjelenik a South Park című rajzfilmsorozat 14. évadjának 11-13. epizódjában, amikor a DP olajvállalat véletlenül dimenziókaput fúr egy párhuzamos univerzumba.[4][5]

Zene[szerkesztés]

Cthulhu-ról még a Metallica (The Call of Ktulu, The Thing That Should Not Be), a Samael (Rite of Cthulhu) és a Cradle of Filth (Cthulhu Dawn) is énekelt. (habár a Metallica és a Samael száma instrumentális) A kanadai Dj és producer Deadmau5 is róla "mintázta" Cthulhu Sleeps, illetve Cthulhu Dreams című számait.

Szerepjáték[szerkesztés]

1981-ben jelenteti meg a Chaosium kiadó a „Call of Cthulhu” horror szerepjátékot.

Videojáték[szerkesztés]

Cthulhu nevével fémjelezve ugyancsak elkészült 2006-ban a Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth című játék, mely a Ubisoft és a Bethesda Softworks koprodukciója. A játék bepillantást ad H.P. Lovecraft világába, természetesen a túlélő horror műfajon keresztül. A World of Warcraft-ban Cthulhu alapján jelenik meg egy old god, C'thun. Az Öreg Isteneket kifejezetten Lovecraft iránti tiszteletből helyezték a játékba.[6]

Terraria 1.3 verziójában is megjelenik mint Moon Lord legyőzhető főellenség.

Mese[szerkesztés]

Az interneten megjelent a "Plüss Cthulhu meséi" első epizódja,[7] és a "The Adventures of Lil Cthulhu" című animációs film is.[8]

Anime[szerkesztés]

A Haijore! Njaruko-szan című anime-, manga-, light novel sorozatokban is szerepelnek Howard Phillip Lovecraft kitalált lényei, mítosza, melyek a főbb, és mellékkarakterek személyében jelennek meg átdolgozva, „japánosítva”.

Könyv[szerkesztés]

A Galaxis útikalauz stopposoknak trilógia hatodik, És még valami című kötetében Cthulhu egy állásinterjún jelenik meg. Egy olyan lényt keresnek, aki a magukat egyenrangúnak tartó bolygólakókat visszavezeti a hiedelmek és az uralkodóiktól való félelem világába.

Internet[szerkesztés]

Cthulhu smiley:   ^(;,;)^   [9]

Források[szerkesztés]

  1. Howard Philps Lovecraft Összes Művei, I. ISBN 963-9393-42-8 Szukits Kiadó és Árkádia Kiadóház, 2001
  2. Harms, "Cthulhu," "PanChulhu," The Encyclopedia Cthulhiana, 64. oldal
  3. Cthulhu pronunciation: How to pronounce Cthulhu in English, French. Forvo.com, 2008. április 10. (Hozzáférés: 2010. június 27.)
  4. Coon vs. Coon & Friends
  5. South Park Studios
  6. Old Gods / Inspiration (angol nyelven). WoWWiki. WoWWiki, 2012. augusztus 31. (Hozzáférés: 2012)
  7. Ctulhu Plush
  8. [1]
  9. Cthulhu monster: 1 Line Art / ASCII art in one line (angol nyelven) (ASCII), 2013. (Hozzáférés: 2013)