Ugrás a tartalomhoz

Cthulhu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cthulhu
Cthulhu mítosz-szereplő
Cthulhu művészi ábrázolása
Cthulhu művészi ábrázolása
Megjelenési információk
Első megjelenéseCthulhu hívása (1928)
MegalkottaH.P. Lovecraft
Cthulhu adatai
FajaNagy Öreg istenek
NemeIsmeretlen
KépességeiKépes változtatni az alakját
CsaládjaAzathoth (ükapa)
Yog-Sothoth (nagyapa)
Shub-Niggurath (nagyanya)
GyermekeiNug
A Wikimédia Commons tartalmaz Cthulhu témájú médiaállományokat.
Cthulhu Lovecraft vázlatán

Cthulhu egy fiktív űrbéli lény, mely először H.P. Lovecraft 1926-ban írt, „Cthulhu hívása” című novellájában jelent meg, melyet 1928-ban adtak ki a Weird Tales c. amerikai filléres magazinban.[1]

Cthulhu a Nagy Öregek egyik központi alakja. Szörnyűséges kinézetéről, hatalmas termetéről, valamint az általa keltett rettegésről ismert. Cthulhu több sci-fi és fantáziaműben szerepel mint a végső borzalom és gonosz megtestesítése.

A név kiejtése[szerkesztés]

Cthulhut többek között úgy is írták, mint Tulu, Clulu, Clooloo, Cthulu, C'thulhu, Cighulu, Cathulu, C'thlu, Kathulu, Kutulu, Kthulhu, Q’thulu, K'tulu, Kthulhut, Kulhu, Kutunluu, Ktulu, Cuitiliú, Thu Thu[2] és több más módon. Sokszor a Nagy, Halott vagy Rettegett jelzőt rakják neve elé.

Lovecraft szerint a nevet úgy kell ejteni, hogy „Khlûl'-hloo” (hlul-lú),[3] de S.T. Joshi kimutatja, hogy Lovecraft több ellentétes kiejtést adott meg az idők során. Lovecraft megjegyzi, hogy a név csak a legközelebbi ahhoz, amit az emberi beszélőrendszer képes kiejteni, mivel végül is egy földönkívüli nyelvről van szó. Lovecraft halála után a „ktúlú” kiejtés lett az elfogadott.

Cthulhu a modern világban[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Cthulhu megjelenik a South Park című rajzfilmsorozat 14. évadjának 11-13. epizódjában, amikor a DP olajvállalat véletlenül dimenziókaput fúr egy párhuzamos univerzumba.[4][5]

Szintén ő a főgonosz a Szellemirtók rajzfilmsorozat 2. szezonjának 28. részében. (A magyar szinkronban Cathulu-nak írják).

Felbukkan egy hozzá hasonló szörny a Rick és Morty rajfzfilmsorozat intrójában is.

Zene[szerkesztés]

Cthulhu-ról még a Metallica (The Call of Ktulu, The Thing That Should Not Be, Dream No More), a Samael (Rite of Cthulhu) és a Cradle of Filth (Cthulhu Dawn) is énekelt. (habár a Metallica és a Samael száma instrumentális) A kanadai Dj és producer Deadmau5 is róla "mintázta" Cthulhu Sleeps, illetve Cthulhu Dreams című számait.

Szerepjáték[szerkesztés]

1981-ben jelenteti meg a Chaosium kiadó a „Call of Cthulhu” horror szerepjátékot.

Videójáték[szerkesztés]

Cthulhu nevével fémjelezve ugyancsak elkészült 2006-ban a Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth című játék, mely a Ubisoft és a Bethesda Softworks koprodukciója. A játék bepillantást ad H.P. Lovecraft világába, természetesen a túlélőhorror műfajon keresztül. A World of Warcraft-ban Cthulhu alapján jelenik meg egy old god, C'thun. Az Öreg Isteneket kifejezetten Lovecraft iránti tiszteletből helyezték a játékba.[6]

A Terrariában is megjelenik Eye of Chtulhu, Brain of Chtulhu és (eddig) a játék utolsó főellensége, a Moon Lord képében.

A Blizzard által fejlesztett Hearthstone című kártyás játékhoz szintén kiadtak egy nagyobb lapfrissítést Whispers of the old Gods néven. Ezek a lapok főleg a Chuthulhu mítoszból megismert karakterekre épülnek.

A Funcom kiadó gondozásában megjelent The Secret World MMORPG-ben szinte a teljes lovecrafti világ megjelenik, természetesen Cthulhu kiemelt helyet kap.

A Hi-rez csapata által készített Smiteban is megtalálható.

Animáció[szerkesztés]

Az interneten megjelent a "Plüss Cthulhu meséi" első epizódja,[7] és a "The Adventures of Lil Cthulhu" című animációs film is.[8] A nagy sikerű South Park sorozat 14. évadában is szerepet kap pár epizód erejéig.

Anime[szerkesztés]

A Haijore! Njaruko-szan című anime-, manga-, light novel sorozatokban is szerepelnek Howard Phillip Lovecraft kitalált lényei, mítosza, melyek a főbb, és mellékkarakterek személyében jelennek meg átdolgozva, „japánosítva”.

Valamint a Musaigen no Phantom World-ben is szerepel, mint megidézett Phantom.

Könyv[szerkesztés]

A Galaxis útikalauz stopposoknak trilógia hatodik, És még valami című kötetében Cthulhu egy állásinterjún jelenik meg. Egy olyan lényt keresnek, aki a magukat egyenrangúnak tartó bolygólakókat visszavezeti a hiedelmek és az uralkodóiktól való félelem világába.

Internet[szerkesztés]

Cthulhu smiley:   ^(;,;)^   [9]

Források[szerkesztés]

  1. Howard Philps Lovecraft Összes Művei, I. ISBN 963-9393-42-8 Szukits Kiadó és Árkádia Kiadóház, 2001
  2. Harms, "Cthulhu," "PanChulhu," The Encyclopedia Cthulhiana, 64. oldal
  3. Cthulhu pronunciation: How to pronounce Cthulhu in English, French. Forvo.com, 2008. április 10. [2011. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 27.)
  4. Coon vs. Coon & Friends. [2010. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  5. South Park Studios
  6. Old Gods / Inspiration (angol nyelven). WoWWiki. WoWWiki, 2012. augusztus 31. [2012. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012)
  7. Ctulhu Plush. [2011. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 24.)
  8. [1]
  9. Cthulhu monster: 1 Line Art / ASCII art in one line (angol nyelven) (ASCII), 2013. [2014. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013)