Csobánka Zsuzsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csobánka Zsuzsa
Született 1983. április 15. (36 éves)
Miskolc
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2010)
Írói pályafutása
Jellemző műfajok regény
Első műve Bog (2009)

Csobánka Zsuzsa Emese (Miskolc, 1983. április 15. –) magyar író, költő, tanár.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Miskolcon született 1983-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyartanári, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen drámapedagógus diplomát szerzett, 2010-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Neveléselmélet Doktori Programjának hallgatója, fő kutatási területe a kortárs irodalom tanítása magyarórán. 2016-ban sikeresen megvédte doktori disszertációját, melynek címe: A kortárs szemléletű irodalomtanítás lehetőségei.

2005 óta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban verset, novellát és kritikát egyaránt. Első verseskötete Bog címmel 2009-ben jelent meg a miskolci Szoba Kiadó gondozásában. 2010-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. 2011-ben a Litera Duna-legendárium pályázatának különdíjasa. 2011-ben jelent meg Hideg bűnök című második verseskötete a Kalligram Könyvkiadó, Belém az ujját című első regénye pedig a József Attila Kör és Prae.hu gondozásában. 2012-ben elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap alkotó ösztöndíját.

2013 júniusában jelent meg második regénye Majdnem Auschwitz címmel a Kalligram Könyvkiadó gondozásában, ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték,[1] ahol bejutott a kuratórium (Keresztury Tibor, Esterházy Péter, Szilasi László) által legjobbnak ítélt három jelölt közé.[2] 2013-ban Nectinyben (Pilsen 2015), Krakkóban (Balassi Campus és Jadwiga Fund), majd Pécsett (Pécs, Writer in Residence Program) volt ösztöndíjjal.

Harmadik regénye A hiányzó test címmel 2014-ben jelent meg a Kalligram Könyvkiadó gondozásában. Harmadik verseskötete 2015-ben jelent meg Minden kikötő címmel a Kalligram Könyvkiadó gondozásában. Negyedik regénye 2018-ban Szépen ölni címmel jelent meg a Kalligram Könyvkiadó gondozásában.

Művei[szerkesztés]

Verseskötetek[szerkesztés]

Regények[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj tíz jelöltje
  2. Itt a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje. [2014. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 9.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]