Csingce-templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csingce-templom
TelepülésHangcsou
Ország Kína
Vallásbuddhizmus
Építési adatok
Stíluskínai építészet
Elhelyezkedése
Csingce-templom (Kína)
Csingce-templom
Csingce-templom
Pozíció Kína térképén
é. sz. 30° 13′ 46″, k. h. 120° 08′ 56″Koordináták: é. sz. 30° 13′ 46″, k. h. 120° 08′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Csingce-templom témájú médiaállományokat.

A Csingce-templom (pinjin: Jingci Si, egyszerűsített kínai: 净慈寺; hagyományos kínai: 淨慈寺; nevének magyar jelentése: A tiszta könyörület temploma) a Hangcsou melletti Nyugati-tó déli partján található. Ez a második legnagyobb buddhista templom a környéken, és a Lingjin-templommal együtt „az északi és déli hegyek ékkövének” nevezik. A kínai Államtanács már 1983-ban védetté nyilvánította.

Története[szerkesztés]

A Csingce-templom eredeti neve Hujzsi Jungming-templom (慧日永明院) volt. Az első épületet 954-ben emelte ezen a helyen Csian Hungsu (钱弘俶) a Vujüe-királyság uralkodója, a kései Csou-dinasztia idején, az öt dinasztia és a tíz királyság korában, mégpedig Jungming Jensou szerzetes, a kínai buddhizmus egyik korai nagy alakja számára. Mai nevét a Déli Szung-dinasztia korában kapta, amikor hozzáépítették az 500 arhat csarnokát. Ekkoriban a Nyugati-tó négy híres templomának egyike volt.

A templom legendás harangja volt a Ming-dinasztia idején öntött tíz tonnás Nanping-harang. A hagyomány szerint a harangtorony mögötti hegy barlangjai úgy felerősítették a hangját, hogy az alkonyatkor egészen Hangcsouig elhallatszott. A következő évszázadokban a templomot többször elhagyták, majd újjáépítették és megint használatba vették. Az eredeti harang is elveszett. A templomot az 1980-as években újították fel utoljára, amikor új tíz tonnás, három méter magas harangot is kapott. A harangra felvésték a buddhisták által tisztelt Lótusz szútra szövegét 68 000 kínai írásjellel.

A templom nagyon sok turistát, látogatót vonz Kínából és a világ számos tájáról. A harang megszólaltatása alkonyatkor a környék legnagyobb nevezetességei közé számít. Egy japán buddhista szekta tagjai minden újévkor idelátogatnak és megkongatják a harangot az új év üdvözlésére.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]