Csillagorrú vakond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Csillagorrú vakond
Condylura.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Cickányalakúak (Soricomorpha)
Család: Vakondfélék (Talpidae)
Alcsalád: Újvilági vakondok (Scalopinae)
Nem: Condylura
Illiger, 1811
Faj: C. cristata
Tudományos név
Condylura cristata
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Star-nosed Mole area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csillagorrú vakond témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagorrú vakond témájú médiaállományokat és Csillagorrú vakond témájú kategóriát.

Condylura cristata

A csillagorrú vakond (Condylura cristata) az újvilági vakondformák (Scalopinae) alcsaládba tartozó csillagos vakondok nemzetség és Condylura nem egyetlen faja.

Elterjedése[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok északkeleti államaiban és Kanada délkeleti partvidékén honos.

Megjelenése[szerkesztés]

Nevét különleges, előrenyúló orráról kapta, amit mindkét oldalt 11 darab - néhány centiméter hosszú - rózsaszín csápocska keretez: ezek az emlősök világának legérzékenyebb tapogatói (közülük mindkét oldalon van egy, a többinél kisebb, de még azoknál is érzékenyebb csáp). A tapintásérzékelő egységek az Eimer-szerveknek nevezett kis dudorok. Egy-egy csápon legalább négy idegrost vezet az Eimer-szervektől az agyba: a különlegesen érzékeny csápnak hét ilyen rostja van. A csápok külön-külön, illetve csoportokban is mozgathatók.

Életmódja[szerkesztés]

Amellett, hogy nagy ásólábaival más vakondok módjára járatokat ás és azokban férgeket fog, meglehetősen jól úszik is, és a vízben megszerezhető táplálékot is kedveli. Járatait gyakran a folyópartokon mélyíti. Egyéb vakondoknál jóval gyakrabban merészkedik ki a felszínre, ahol ugyancsak a nedves, vizenyős helyeket kedveli.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 10 hónapos korban éri el. A párzási időszak márciustól májusig tart. Évente egyszer ellik a nőstény. A vemhesség körülbelül 45 napig tart, ennek végén 2-7 utód jön a világra. A kicsik április és június között születnek, és 1-1,5 gramm tömegűek. Orruk hegyén már megtalálhatók a tapogatóik. Háromhetesen önállóvá válnak.

További információk[szerkesztés]