Csigabogárfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csigaevő lágybogarak szócikkből átirányítva)
Csigabogárfélék
Drilus flavescens
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Elateriformia
Öregcsalád: Elateroidea
Család: Csigabogárfélék (Drilidae)
Blanchard, 1845
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csigabogárfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csigabogárfélék témájú kategóriát.

A csigabogárfélék vagy csigaevőbogár-félék (Drilidae) a rovarok (Insecta) osztályában a bogarak (Coleoptera) rendjébe, azon belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe tartozó család. 4 nembe tartozó 80 fajuk Kelet-Ázsia kivételével mindenhol megtalálható az Óvilágban, Európában 2, Magyarországon 1 fajuk él.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

Fajaik főleg palearktikus elterjedésűek, az afrotropikus régióban csak a Selasia nemük honos.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Kis méretű (5–7 mm), gyengén kitinizált bogarak. Szemük kidülledő, 10-11 ízű csápjuk fonalas (nőstények), vagy fésűs (hímek). Fejpajzsuk elől lemetszett, így a felső ajak felülről látható. Előtoruk nem vagy nem jelentősen keskenyebb, mint a szárnyfedők együttes szélessége. Szárnyfedőjük barnás vagy fekete színezetű, világosabb szőrökkel fedett, párhuzamos szélű. Lábaik rövidek és vaskosak, lábfejképletük 5-5-5. A karmok mindkét ivar esetén egyszerűek. Látható potrohszelvényeik száma 6-7 vagy 9.

Életmódjuk, élőhelyük[szerkesztés]

Lárvájuk ragadozó, csigákkal táplálkozik, az üresen maradt házakat használja lakhelyként a különböző lárvastádiumokban. Fejlődésük három évig tartó hipermetamorfózis. A kifejlett hímek virágokat látogatnak, míg a lárvaszerű nőstények kövek alatt, csigaházakban találhatóak meg.

Rendszertani felosztásuk[szerkesztés]

Jelen rendszertanok az Elateroidea-n belül a lágybogárfélék rokonságában helyezik el, fajaik nagyobb részét ma a szentjánosbogár-félék közé sorolták át. Régebbi rendszertanok a Diversicornia (különböző csápú bogarak) had Malacodermata (lágytestű bogarak) családsorozatában tárgyalták.

Ismertebb fajok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]