Csermák Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Csermák Mihály (Baja, 1863. június 11.Hajasd, Galícia, 1915. január 1.) honvéd ezredes.

Életútja[szerkesztés]

Apai ágon Csehországból származott. Egyik dédapja - Csermák Tamás -, a kocsmáros, a másik - Pirnik József - a varga mesterséget űzte. Apai nagyapja Csermák János mészáros volt. Édesapja is a János keresztnevet viselte, a csehországi Přesticében született 1821-ben - meghalt 1903-ban -, és sertéskereskedő volt.

Édesanyjának ősei a bátaszéki Hummel és a dunaszekcsői Kantaváry családokból származtak. Anyai nagyapja Hummel Jakab, a Mohácstól délre fekvő Udvar község szélén, a régi Budapest-Eszék országút mellett bérelt az uradalomtól egy vendégfogadót. Édesapja az Osztrák-Magyar Monarchia területéről, de főleg Szerbiából szállított sertéseket Csehországba. Egyik ilyen útja alkalmából ismerkedett meg a fogadós lányával, Hummel Annával (1838-1917), akit feleségül vett. Házasságkötésük után a Belgrádhoz közel eső Zimonyban telepedtek le.

Apja 72 éves volt, amikor meghalt. Házasságából hét gyermek született, valamennyi fiú. 1900-tól 1904-ig. Növendékszázad-parancsnok volt, továbbá a fegyver és a lövészet, a német nyelv és a gyakorlati szabályzat oktatója négy éven át. Szigorú, de jólelkű tanár volt. Saját kérésére 1899-ben a magyar királyi honvédséghez helyezték át. Sopronba, a 18. gyalogezredhez került századosi ranggal.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bánáti Tibor: Bajai arcképcsarnok. Sajtó alá rend. Karlovitz Margit, Kőhegyi Mihály, Merk Zsuzsa. Baja, Türr István Múzeum, 1996.