Csáky László (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csáky László
Született1888. szeptember 14.
Isaszeg
Elhunyt1918. október 31. (30 évesen)
Abony
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafestőművész
SablonWikidataSegítség

Csáky László, Csáky László Albert (Isaszeg, 1888. szeptember 14.Abony, 1918. október 31.) festőművész, grafikus, rajztanár.

Életrajz[szerkesztés]

Csáky János iparos és Ehrn Ilona fiaként született.[1] Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, majd a kecskeméti művésztelep nyári tanfolyamait látogatta. Mestere Olgyay Ferenc volt. Budapesten dolgozott mint festő és rajztanár. 1918-ban a Képírók, Képfaragók termében rendezett kiállítást műveiből. Egyik képét a Magyar Nemzeti Galéria őrzi. 1914. június 14-én Kecskeméten feleségül vette Örményi Mária festőművészt.[2]

Bálint Aladár kritikus így jellemzi Csáky művészetét a Nyugat egyik 1918-as számában: "Néhol a megcsinálás oly problémáival viaskodik, amelyek már az inasévek derekán sem problémák. A vidéken élő emberek félszegsége minduntalan kiüt vásznaiból. Azonban egészség, öröm, szeretet sugárzik ki nyers színeiből. Csáky jobb rajzoló, mint festő, ezt nemcsak vázlatai igazolják, hanem kompozícióinak felépítése is. Megérzi a tárgyak elhelyezkedésének törvényszerűségét, vonalai úgy szelik át a kép síkját és határolják el a formáit, hogy az mindig valami gyengéd ritmussá nemesedik."

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szabó Ákos-Kállai Tibor: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona. [Nyíregyháza], Kállainé Virágh Irén, 1997.
  • Művészeti lexikon. Fel. szerk. Lajta Edit. Bp., Akadémiai Kiadó, 1965-1968.