Cristina Galbó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cristina Galbó
Életrajzi adatok
Született 1950. január 17. (69 éves)[1][2]
Madrid[3]
Házastársa Peter Lee Lawrence (1969. július 30. – 1974. április 20.)

Cristina Galbó az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Cristina Galbó Sánchez (Madrid, 1950. január 17. –) spanyol színésznő, mérsékelt hírnévre tett szert az eurohorrorokban az 1960-as és 1970-es években, mely főleg kellemes, szép küllemének volt köszönhető.

Első filmszerepét 13 éves korában kapta, Manuel Summers fekete-fehér Del rosa al amarillo c. komédiájában, amely hazájában nagy sikert aratott. A következő években rendre kapott filmszerepeket, szépséges, ámde naiv tinédzsereket alakítva. Vitathatatlanul legjobb szerepe Massimo Dallamano Mi történt Solenge-zsel? c. thrillerjében volt, de emlékezetes maradt a George Hiltonnal, Antoine Saint-Johnnal és Eduardo Fajardóval készült, a Magyarországon még be nem mutatott L'assassino è costretto ad uccidere ancora c. olasz-spanyol-francia thriller is. A filmben Galbót megerőszakolja egy gyilkos férfi. A jelenet kivitelezése a színésznőnek igen nehezére esett és roppant kényelmetlen helyzetbe hozta (ezt a film rendezője Luigi Cozzi mesélte a film DVD kommentárjában).

1967-ben, tizenhét éves korában ismerkedett meg a Dove si spara di più c. spagettiwestern spanyolországi forgatásán az akkor huszonhárom éves Peter Lee Lawrence-szel, aki akkor kezdte sikereit aratni a vadnyugati filmekkel. Kétévnyi kapcsolat után 1969-ben házasságot kötöttek és Rómában éltek közös gyerekükkel, Daviddal, Lawrence 1974-ben bekövetkezett haláláig.

Az 1970-es évek végén a horror- és gialló műfajok is vesztettek népszerűségükből, Galbó ezért megpróbálkozott a színház világával. 1988-ig dolgozott a filmiparban, utolsó filmjét Manuel Summers-szal készítette, akivel még pályája kezdődött. 1990-ben áttelepült az Amerikai Egyesült Államokba, ahol flamenco táncot tanít.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 17.)
  • filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  • Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. június 26.)