Crash bandikut (állatfaj)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Crash bandikut
Evolúciós időszak: Miocén
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Erszényesek (Marsupialia)
Rend: Bandikutalakúak (Peramelemorphia)
Család: Bandikutfélék (Peramelidae)
Alcsalád: Bandikutformák (Peramelinae)
Nem: Crash
Travouillon, Hand , Archer and Black, 2014
Faj: C. bandicoot
Tudományos név
Crash bandicoot
Travouillon, Hand , Archer and Black, 2014
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Crash bandikut témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Crash bandikut témájú kategóriát.

A Crash bandikut egy kipusztult bandikut, amely az Ausztrália északkeleti részén, a Riversleigh Világörökség területén található fosszíliákból ismert.

Leírás[szerkesztés]

A nemzetség ismert egyetlen faja, Crash Bandikut elismert korai képviselője peramelid leszármazása elkülönül a Chaeropodidae, család által képviselt modern sertéslábú bandikutoktól (Chaeropus) és a Thylacomyidae családból fennmaradt nemzetségtől a Macrotistól. [1] Felfedezése előtt a legkorábbi ismert fosszilis faj a Perameles bowensis és Perameles allinghamensis egyaránt megtalálhatók voltak Kelet-Ausztráliában.

Testtömege a becslések szerint körülbelül egy kilogramm volt. A holotípus és az egyetlen ismert minta az állat jobb felső állcsontjának egy része, amely megmaradt bizonyítékokkal az ép M1 – M3 őrlőfogakól és a negyedik moláris fogmederből áll.[2]

Előfordulása és élőhelye[szerkesztés]

A Crash bandikut előfordulása a Riversleigh-re korlátozódott, egy olyan területre, amely fosszilis emlősök sorában gazdag. A példányok egyetlen ismert élőhelye az Alan's Ledge 1990 Site barlang. A lerakódás helyének dátuma középső miocén, egykor esőerdő uralta a Riversleigh területét. Az ugyanazon a helyen felfedezett állatvilág alátámasztja az esőerdők helyi környezetére vonatkozó bizonyítékokat, és a korai időszakban még fennálló bandikut családra vonatkozó bizonyítékok megtalálása azt jelenti, hogy először diverzifikálódtak az egyre szárazabb éghajlatnak kitett területen.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. University of Queensland: Palaeontologists unearth rare 15-million-year-old bilby (angol nyelven). UQ News, 2014. március 17.
  2. a b K. J. Travouillon, S. J. Hand, M. Archer, K. H. Black (2014. március 4.). „Earliest modern bandicoot and bilby (Marsupialia, Peramelidae and Thylacomyidae) from the Miocene of the Riversleigh World Heritage Area, northwestern Queensland, Australia”. Journal of Vertebrate Paleontology 2) (34), 375–382. o. DOI:10.1080/02724634.2013.799071.