Cigánytelep nyolctól négyig

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cigánytelep nyolctól négyig (Dávid naplója)
Szerző Kiss Dávid
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Téma társadalom
Műfaj napló
Kiadás
Kiadó Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Kiadás dátuma 2011
Média típusa könyv
Oldalak száma 88
ISBNISBN 978-963-89445-0-4

A Cigánytelep nyolctól négyig (Dávid naplója) című könyv szerzője Kiss Dávid (1979-) szociális munkás, programkoordinátor. A könyv 2011-ben jelent meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiadásában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának támogatásával. Dávid naplója a Jelenlét - módszertanmesék a telepi munkáról című könyv társkiadványa, amit jelez a két könyvet egybefogó Összetartozunk feliratú papírszalag. 2020-ban a POKET Zsebkönyvek kiadványaként is megjelent.

A könyv megírásának előzményei[szerkesztés]

A 400 lelkes monori cigánytelepen 2005 óta van jelen segítőként a Tabán Integrációs Programmal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Vecsei Miklós a máltai Jelenlét programok vezetőjeként arra ösztönözte újonnan belépő munkatársát, a szerzőt, Kiss Dávidot, hogy telepi munkája során írjon le mindent, amit tapasztal, amit fontosnak talál. Az első időszak élményeinek leírásából született a könyv.

Időszaka[szerkesztés]

A napló január 2-a, szerdától augusztus 11., hétfőig tartalmaz bejegyzéseket. A pontos évszámot nem adja meg a szerző, utólagos elmondása alapján 2007-ben zajlottak a naplóban történt események.[1]

Január 8. /kedd
Vesztemre ma csak délután értem ki a Tabánba. Az előző napi vízcsőmelegítés éjszakára érte el hatását, így az este nyitva hagyott csapból folyni kezdett a víz. Ez akár örömöt is okozhatott volna, de a kifolyó alján lévő lyuk miatt inkább árvizet okozott. Ötcentis víz fogadott a konténerben, a szőnyeg kb. 40 kg lett. Hívtuk a szerelőket, de közben épp arra járt a KÖVÁL főmérnöke egy szerelő kocsival. Egy bejelentés szerint a Cinka Panna utcában Trabantkerék van beszorulva egy csatornába. Ezt jött megnézni, mert ilyet még nem látott.…
– Cigánytelep nyolctól négyig - Dávid naplója

Szereplők[szerkesztés]

A könyv szereplői a saját nevükön megjelenített segítők (Dávid, János, Zsolti, Anikó nővér stb.) és a telepi lakosok, akiknek a nevét megváltoztatták.

Jegyzetek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig, Dávid naplója (Magyar Máltai Szeretetszolgálat, 2011)

Források[szerkesztés]