Christoph Schwarz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christoph Schwarz
Portrészobra Münchenben
Portrészobra Münchenben
Született 1545[1]
München
Elhunyt 1592. április 15. (46-47 évesen)[1]
München
Állampolgársága német
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Christoph Schwarz témájú médiaállományokat.

Christoph Schwarz (vagy Schwartz) (München, c. 1548. — München, 1592. április 15.) német festő. Az itáliai manierista stílus úttörője a XV. századi Dél-Németország területén.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Egy müncheni aranyműves családjában látta meg a napvilágot. Cristoph Schwartz mestere Melchior Bocksberger regensburgi freskó festő volt. Schwarz Augsburgban is folytatott tanulmányokat. 1569-ben nyerte el mesterlevelét München város vezetésétől. 1570-ben Veronába, majd Velencébe utazott, ott tanulmányozta a velencei festők műveit, főleg Raffaello Sanzio és Jacopo Tintoretto művei hatottak rá.

1573-ban tért haza szülővárosába, 1574-től már ő volt az udvari festő. Legtöbb munkáját V. Vilmos bajor herceg udvara és jezsuita építkezései számára készítette, de dolgozott a Fugger családnak is. Fő műve a Lucifer bukása[2] (1587) c. freskója, mely a müncheni Szent Mihály templom (Michaelskirche) főoltárképe. Szülőföldjén és tágabb hazájában kedvelték azokat a manierista vonásokat, melyeket képein alkalmazott, a mozgalmasságot főként. Stílusváltás időszakába esett munkássága a reneszánsz és a barokk közt, a német gótika késői uralma miatt majdhogynem a gótikából váltott a manierizmusba.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b RKDartists. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. Szent Mihály legyőzi az ördögöt címen is ismert.
Az angol Wikiforrásban további forrásszövegek találhatók Christoph Schwarz témában.
  • Művészeti lexikon. 4. köt. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1965. Christoph Schwartz lásd 252. p.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]