Charles Eldon Brady

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Eldon Brady
Brady astronaut.jpg
Született
1951. augusztus 12.
Elhunyt
2006. július 23. (54 évesen)[1]
Foglalkozása hivatalnok
űrhajós
orvos
Iskolái University of North Carolina at Chapel Hill
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Eldon Brady témájú médiaállományokat.

Charles Eldon Brady dr. (Pinehurst, Észak-Karolina, 1951. augusztus 12.Orcas Island, Washington, 2006. július 23.) amerikai sebész, tengerész, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1975-ben a Duke University keretében orvosi vizsgát tett, az University of Tennessee Medical Center Knoxville orvosa. 1978-tól az Iowa State University Ames sportorvosa. 1986. júniusában belépett a Haditengerészetbe (USAF). A Naval Aerospace Medical Institute Naval Air Station Pensacola (Florida) sebésze.

1992. március 31-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Egy űrszolgálata alatt összesen 16 napot, 21 órát és 48 percet (406 órát) töltött a világűrben. 2002. augusztus 14-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–78 a Columbia űrrepülőgép 20. repülésének küldetésfelelőse. A mikrogravitációs laboratóriumban 46 kísérletet (10 nemzet és öt űrügynökség programja) vezényeltek le az élet (orvostudomány) és az anyagtudomány kérdéskörében. Az élet kísérletek között a növények, az állatok és emberek mellett az űrrepülés körülményei is szerepeltek. Az anyagok kísérletei között vizsgálták a fehérje kristályosítást, a folyadék dinamikáját és magas hőmérsékleten a többfázisú anyagok megszilárdulását. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Első űrszolgálata alatt összesen 16 napot, 21 órát és 48 percet (406 órát)töltött a világűrben. 11 000 000 kilométert (6 800 000 mérföldet) repült, 272 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://www.space.com/news/cs_060727_brady_obit.html