Cataniai székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cataniai székesegyház
  • világörökségi helyszín része
  • itáliai nemzeti emlék
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeCataniai főegyházmegye
VédőszentSzent Ágota
Stílus
TervezőjeGiovanni Battista Vaccarini
Elérhetőség
TelepülésCatania
Elhelyezkedése
Cataniai székesegyház (Olaszország)
Cataniai székesegyház
Cataniai székesegyház
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 37° 30′ 09″, k. h. 15° 05′ 18″Koordináták: é. sz. 37° 30′ 09″, k. h. 15° 05′ 18″
Térkép
A Cataniai székesegyház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cataniai székesegyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A cataniai székesegyház vagy Szent Ágota székesegyház (olaszul: Duomo di Catania; Cattedrale di Sant'Agata), egy katolikus templom, ahol a Cataniai főegyházmegye és plébánia székhelye is van.

A katedrálist Szent Ágotának, Catania védőszentjének szánták. 1926-ban basilica minor címet kapott a katedrális, XI. Piusz pápától.

Történelem[szerkesztés]

A székesegyház többször is összeomlott és újjá lett építve a gyakori földrengések és az Etna kitörései miatt. Az eredeti épület I.Roger gróf utasítására, 1078-1093 között épült, ókori római fürdők romjain. I.Roger hódította meg normann seregeivel az araboktól Szicíliát. A katedrális ekkoriban az ecclesia munita címet kapta, vagyis erődített templomként funkcionált.[1]

1169-ben szinte teljesen megsemmisült az épület egy földrengés miatt, csak a normann apszis maradt ép állapotban. 1693-as földrengés következtében szinte teljesen elpusztult az épület, romokban hevert. Ezt követően barokk stílusban lett újjáépítve.

Manapság a normann-korban épült rész a kereszthajóba van beépítve. Két torony és három félköralakú apszis, a római kori épületek maradványaiból nagy lávakövek is vannak az épületben.[2]

Kültér[szerkesztés]

A katedrális jelenlegi formája Gian Battista Vaccarini munkájához köthető, aki 1711-ben tervezte és építette a barokk stílusú homlokzatot. Háromszintű korinthoszi gránitoszlopok vannak a homlokzatban, amit feltehetően a római amfiteátrumból vették. Minden oszloprendet márványszobor diszít: A kapu felett Szent Ágota szobra, jobboldalt Szent Eupilusz, baloldalt Szent Birillusz szobra láthatók. A főkapu falában 32 faragott emléktábla található, ami Szent Ágota életéről és mártíromságáról szól. Emellett pápai címerek és keresztény jelképek láthatóak.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SAINT AGATHA’S CATHEDRAL (DUOMO). (Hozzáférés: 2021. október 17.)
  2. Cathedral and Badia of Sant'Agata. (Hozzáférés: 2021. október 17.)