Cataniai székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cataniai székesegyház
  • világörökségi helyszín része
  • itáliai nemzeti emlék
Catania BW 2012-10-06 11-32-08 2 fj.JPG
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Cataniai főegyházmegye
Védőszent Szent Ágota
Stílus
Tervezője Giovanni Battista Vaccarini
Elérhetőség
Település Catania
Elhelyezkedése
Cataniai székesegyház (Olaszország)
Cataniai székesegyház
Cataniai székesegyház
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 37° 30′ 09″, k. h. 15° 05′ 19″Koordináták: é. sz. 37° 30′ 09″, k. h. 15° 05′ 19″
A Cataniai székesegyház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cataniai székesegyház témájú médiaállományokat.

A cataniai székesegyház vagy Szent Ágota székesegyház (olaszul: Duomo di Catania; Cattedrale di Sant'Agata), egy katolikus templom, ahol a Cataniai főegyházmegye és plébánia székhelye is van.

A katedrálist Szent Ágotának, Catania védőszentjének szánták. 1926-ban basilica minor címet kapott a katedrális, XI. Piusz pápától.

Történelem[szerkesztés]

A székesegyház többször is összeomlott és újjá lett építve a gyakori földrengések és az Etna kitörései miatt. Az eredeti épület I.Roger gróf utasítására, 1078-1093 között épült, ókori római fürdők romjain. I.Roger hódította meg normann seregeivel az araboktól Szicíliát. A katedtrális ekkoriban ecclesia munita címet kapta, vagyis erődített templomként funkcionált.[1]

1169-ben szinte teljesen megsemmisült az épület egy földrengés miatt, csak a normann apszis maradt ép állapotban. 1693-as földrengés következtében szinte teljesen elpusztult az épület, romokban hevert. Ezt követően barokk stílusban lett újjáépítve.

Manapság a normann-korban épült rész a kereszthajóba van beépítve. Két torony és három félköralakú apszis, a római kori épületek maradványaiból nagy lávakövek is vannak az épületben.[2]

Kültér[szerkesztés]

A katedrális jelenlegi formája Gian Battista Vaccarini munkájához köthető, aki 1711-ben tervezte és építette a barokk stílusú homlokzatot. Háromszintű korinthoszi gránitoszlopok vannak a homlokzatban, amit feltehetően a római amfiteátrumból vették. Minden oszloprendet márványszobor diszít: A kapu felett Szent Ágota szobra, jobboldalt Szent Eupilusz, baloldalt Szent Birillusz szobra láthatók. A főkapu falában 32 faragott emléktábla található, ami Szent Ágota életéről és mártíromságáról szól. Emellett pápai címerek és keresztény jelképek láthatóak.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SAINT AGATHA’S CATHEDRAL (DUOMO). (Hozzáférés: 2021. október 17.)
  2. Cathedral and Badia of Sant'Agata. (Hozzáférés: 2021. október 17.)