Carignan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carignan ültetvény
Carignan fürt (illusztráció)

A carignan egy vörösbort adó szőlőfajta. Spanyol neve cariñena (a Rioja borvidéken masuelo).

Elterjedése[szerkesztés]

Franciaországban legnagyobb területen termesztett fajtája; különösen meghatározó az ország déli részein. A Mediterráneumban viszonylag sokat termelnek még Szardínián és Észak-Afrikában.

Kaliforniában carignane néven termelik és forgalmazzák.Az Újvilágban nagyobb területen terem még Chilében, Argentínában és Mexikóban.

Jellemzése[szerkesztés]

Korán érő fajta. A gombás megbetegedésekre erősen hajlamos, ezért termesztése nem egyszerű; Dél-Franciaországban és a Rioja borvidéken is visszaszorulóban van.

Borában sok a sav, a tannin és a színanyag.

Felhasználása[szerkesztés]

A fajta alapvető jellegzetessége az adsztringencia, azaz a szájat összehúzó savtartalom. Ezért főleg asztali bornak palackozzák, ennek ellenére ez a fajta adja Szardínia joggal híres, tartalmas és sima Carignano del Sulcis borát (a Szardínia borrégió Carignano del Sulcis borvidékén, a sziget délnyugati csücskében). A Languedoc borvidék (Franciaország) és a Priorat borvidék (Spanyolország) domboldalain termő, több évtizedes tőkék kiváló, mély ízű borokat adnak, bár nagyon keveset. Ezen a két borvidéken a carignan a legnagyobb területen termő fajta. Fajtaborként palackozva még Kaliforniában fordul elő.

Egyéb vidékeken a különböző házasításokban nyoma vész, a palackok címkéin ritkán szerepel. A tempranillo bort egy kis carignannal házasítva kiváló cuvée-t kapunk.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]