Canary Wharf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Canary Wharf irodaházai a Cabot Square felől

Canary Wharf egy kiterjedt bevásárló- és üzleti negyed Kelet-Londonban, Tower Hamlets kerületben. Versenyezve London történelmi üzleti központjával, a City of Londonnal, a Heron Tower (230m magas), és a Shard (310m) átadásáig Canary Wharfon volt az Egyesült Királyság három legmagasabb felhőkarcolója: a Canada Square 1 (közismert nevén a Canary Wharf torony), 8 Canada Square és a Citigroup központ.[1][2]

Története[szerkesztés]

Canary Wharf látképe. Az irodaházak balról jobbra: Reuters, One Canada Square, Citigroup központ, Canary Wharf metróállomás a Jubilee line vonalán, és jobbra az Upper Bank Street 10 torony

Canary Wharf az Isle of Dogs (Kutyák-szigete) szigeten, azon belül a West India Docks (Nyugat-India dokkok) területén épült ki. 1802-óta ez volt a világ egyik legforgalmasabb dokkja. Az 1950-es évektől a tengeri-kikötői kereskedelem hanyatlásnak indult, így a dokkokat 1980-ra bezárták.

Canary Wharf a nevét a West Wood Quay (rakpart) 32-es számú kikötőállásról kapta. Ezt 1936-ban építtette a Fruit Lines Ltd. Kereskedő vállalkozás, amely a Fred Olsen Lines mediterrán és Kanári-szigeteki gyümölcs-kereskedelmi cég leányvállalata volt. Kérésükre a kikötőállás és a hozzá tartozó raktár a Canary Wharf, azaz „Kanári-rakpart” nevet kapta.

Canary Wharf jelene akkor kezdődött, amikor Michael von Clemm, a Credit Suisse First Boston (CSFB) elnöke javasolta, hogy a kikötői területet alakítsák irodaparkká. Részletes egyeztetése a G Ware Travelstead ingatlan-fejlesztő vállalkozással kész tervek elkészültét eredményezte az új üzleti negyedről. A projektet átadták az Olympia & York kanadai illetőségű ingatlan-hasznosító vállalatnak, és a munkálatok 1988-ban elkezdődtek. Az első épületek 1991-re épültek fel, így többek között a One Canada Square is, amely az Egyesült Királyság legmagasabb épülete lett, valamint a Docklands terület fejlesztésének meghatározó szimbóluma. Mire az épületet megnyitották, a londoni kereskedelmi ingatlanpiac összeomlott és az Olympia&York Canary Wharf Ltd. vállalat csődöt jelentett 1992 májusban.

Helyi ellentétek[szerkesztés]

Az új pénzügyi negyed kialakításának ötlete nem örvendett túl nagy népszerűségnek a helyi lakosok között, mert úgy vélték, hogy a terület átalakításával nem lesz sem munkalehetőség, sem pedig tömegközlekedés-fejlesztés a környéken. Ugyanakkor a fejlesztési folyamat során a helyi közösséggel való együttműködés több, mint 7000 helyi lakos számára biztosít munkalehetőséget Canary Wharfon.

1997-ben néhány Isle of Dogs szigeti lakos pert indított a Canary Wharf Ltd. ellen, mert a toronyház megzavarta a televízió-készülékek által fogott adást. A lakosok elvesztették a pert.

Megmentés és fellendülés[szerkesztés]

1995 decemberében egy nemzetközi konzorcium, melyet a korábbi tulajdonos Olympia&York vállalat és más befektetők hoztak létre, felvásárolta a fejlesztési jogokat és terveket. Az újonnan megalapított Canary Wharf Limited később a Canary Wharf Csoport nevet kapta.

Amikor az ingatlanpiac „magához tért”, a fellendüléssel együtt járt, hogy egyre nagyobb igény jelentkezett „A”-kategóriás, emeletes irodaházakra, ezáltal lassan a Canada Square 1 torony az érdeklődés középpontjába került. Canary Wharf fellendülésének történetében elérkezett az egyik legkritikusabb állomás, amikor a rég várt Jubilee line metróvonal meghosszabbításának munkálatai elkezdődtek. A kormány a munkákat az ezredfordulós ünnepségekre szerette volna befejezni.

2004 márciusában a Canary Wharf Group plc-t átvette egy - a Morgan Stanley által vezetett - befektetői csoportból Songbird Estates néven létrejött konzorcium.

Napjainkban[szerkesztés]

Canary Wharf irodaházait többnyire nagy bankok bérlik, például a Barclays, Credit Suisse, HSBC, Citigroup, valamint jogi és médiacégek, így a Clifford Chance, Thomson Reuters és a Trinity Mirror.

A területen dolgozó alkalmazottak száma már meghaladja a 100 000 főt, melynek 25%-a a környező öt kerületben lakik. A Jubilee Place bevásárlóközpont megnyitásával Canary Wharf egyben bevásárló negyed is lett.

Canary Wharf látképe távolról

Felhőkarcolók[szerkesztés]

Canary Wharf felhőkarcolói[1][2]

Épület neve Magasság
méter
Emeletek száma
Épült
év
Jelentősebb bérlők Kép
One Canada Square [3] 235,1 50 1991 Bear Stearns Int. Plc, Clydesdale Bank, NatWest, SWX Swiss Exchange, Global Sage, Canary Wharf Group Plc.
8 Canada Square[4] 199,5 45 2002 HSBC
Canada Square 25[5] 199,5 45 2001 Citigroup, Wells Fargo
Churchill Place 1 [6] 156,4 32 2004 Barclays, Cantor Fitzgerald & BGC Int.
25 Bank Street [7] 153 33 2003 Lehman Brothers (2008-ig), Nomura
40 Bank Street [8] 153 33 2003 Trinity Mirror Group, Duff and Phelps, iFlex Solutions Plc
10 Upper Bank Street [9] 150,9 33 2003 Total S.A, Infosys, Clifford Chance LLP, FTSE
Pan Peninsula East [10] 147 48 2009 Magánlakások
Pan Peninsula West [11] 122 38 2009 Magánlakások
1 West India Quay [12] 111 33 2004 Magánlakások, Marriott Hotel
33 Canada Square 105 18 1999 Citigroup

Tervezett beruházások[szerkesztés]

Épület neve Magasság
méter
Emeletek száma
Státusz
Riverside-Dél, 2.Torony 189 38 építés alatt
Riverside-Dél, 1.Torony 236 45 építés alatt
North Quay, 1.Torony 221 44 jóváhagyott terv
Heron Quay-Nyugat 214 40 jóváhagyott terv

Szabad területek[szerkesztés]

Canary Wharfon jelenleg öt parkosított terület található:

  • Canada Square
  • Jubilee park
  • Cabot square
  • Westferry Circus
  • Churchill Place
A HSBC torony. Háttérben a Barclays bank központja, előtérben pedig a Bank of America tornya

Jelentősége és hatása[szerkesztés]

Canary Wharf fejlesztésének elsődleges és azonnal jelentkező hatása a környező területek telekárainak drasztikus emelkedése volt. Ez azt jelenti, hogy az Isle of Dogs sziget - ami korábban a közvélekedés alapján ritkán lakott, ipari területek kialakítására alkalmas környéknek számított - felülértékelődött. Az olyan projektek, mint a South Quay Plaza és a West India Quay a közvetlen következményei a felülértékelődésnek. Az ingatlanárak emelkedésének tetőpontján, 2007-ben, a HSBC tornyot a rekord-összegű 1,1 milliárd angol fontért értékesítették.

Agglomerációs szemszögből Canary Wharf komoly riválisnak számított (és a jövőben is fog) a City of London számára, hiszen mindig is az utóbbi volt az Egyesült Királyság első számú és legfontosabb pénzügyi központja. A Canary Wharf és City of London Corporation közötti kapcsolat gyakran meglehetősen feszült volt mostanában. A City of London Corporation azzal vádolja rendszerint riválisát, hogy elhalássza a bérlőket, míg a Canary Wharf Group Plc. azt kifogásolja, hogy a City nem törődik eléggé a bérlők igényeivel.

Canary Wharf országos jelentősége abból adódik, amit a területén elhelyezkedő elődjétől, a dokkoktól örökölt, azaz egykor ezek voltak a világon a legforgalmasabbak. Hatalmas ipari területeket szolgáltak ki Kelet-Londonban és környékén. Mára mind a dokkok, mind pedig az ipari területek eltűntek, a munkaerő pedig átvándorolt a szolgáltató szektorba, magas irodaházakba. Ennek tiszteletéül, Canary Wharf számít napjainkban az Egyesült Királyság megváltozott gazdaság-földrajza legmeghatározóbb szimbólumának.

Szerepe a kultúrában és szórakoztatásban[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Canary Wharf eddig számos alkalommal megjelent a televízió képernyőkön, valamint mozifilmekben:

Zene[szerkesztés]

Canary Wharf saját szimfonikus zenekarral rendelkezik, melyet Docklands Sinfonia-nak hívnak. Az angol Radiohead nevű együttes Fake Plastic Trees című dalát Canary Wharf ihlette.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Heron Tower specifications (angol nyelven). herontower.com. [2014. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 11.)
  2. An Icon for London (angol nyelven). the-shard.com. [2013. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Canary Wharf című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]