Camp David

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Camp David
A Camp David télen
A Camp David télen
Település Frederick megye
Cím Catoctin Mountain Park, Thurmont, Maryland
Építési adatok
Megnyitás 1935
Építési stílus National Park Service rustic
Hasznosítása
Felhasználási terület Az amerikai elnök hivatalos vidéki rezidenciája
Tulajdonos Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Kezelő az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Bérlő Az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnöke
Tszf. magasság
  • 560
  • 564
m
Elhelyezkedése
Camp David (USA)
Camp David
Camp David
Pozíció az USA térképén
é. sz. 39° 38′ 54″, ny. h. 77° 27′ 49″Koordináták: é. sz. 39° 38′ 54″, ny. h. 77° 27′ 49″
Camp David weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Camp David témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Camp David az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos vidéki rezidenciája, amely Washingtontól 62 mérföldre (kb. 100 km) északnyugatra található a Catoctin-hegységben.

Története[szerkesztés]

Eisenhower elnök unokája, David Eisenhower, akiről a hely a nevét kapta

Építését 1935-ben kezdték el, eredetileg üdülő céljára a különféle szövetségi intézmények alkalmazottjai és családtagjai részére. Az első részek 1938-ra készültek el. Franklin D. Roosevelt elnök 1942-ben "Shangri-La"-nak nevezte el James Hilton Lost Horizon című könyve alapján, amelyben a hegyi királyságot nevezik így, és az elnök vidéki rezidánciájává tette. Ezt a funkciót addig a Shenandoah Nemzeti Parkban (Madison County, Virginia) található Rapidan Camp (ismertebb nevén Hoover Camp) töltötte be, melyet Herbert Hoover elnök építtetett. A létesítménynek Dwight D. Eisenhower elnök adta a mai nevét egyaránt David nevű apja és unokája után.

Valamennyi későbbi elnök alakított, illetve alakíttatott a helyen: Eisenhower teniszpályát építtetett, Harry S. Truman bővíttette ki téli lakká, később helikopter-leszállópálya is épült hozzá. A tábor körüli sétányt Ronald Reagan építette, Bill Clinton pedig már gyakorlatilag erődítménnyé építtette át.[forrás?]

A helyhez köthető történelmi események[szerkesztés]

Már Roosevelt rájött, hogy Camp David hangulata nemcsak nyaralásra és pihenésre, hanem a tárgyalásokra, megbeszélésekre is ideális. Éppen ezért főleg olyan tárgyalásokat tartanak itt, amelyek hosszabb és alaposabb elmélyülést és lazább protokollt igényelnek, amire Washingtonban kevésbé van lehetőség.

I. Camp David-i csúcs

Nevezetesebb történelmi megbeszélések:

A tábor leírása[szerkesztés]

Maga a tábor szigorúan őrzött terület, légtere (hasonlóan a Fehér Házhoz) szigorúan zárt, berepülési tilalom van érvényben felette. A körbekerített terület mintegy 51 hektár, ahol az épületek, a golf- és teniszpályák össze-vissza helyezkednek el, található itt egy helikopter-leszállópálya valamint istálló is, mely a lovaglást kedvelő Kennedy-házaspár számára épült. Egy kis hegycsúcs emelkedik a birtok szélén, az oldalát borító erdőt sétányok és ösvények hálózzák be. A lakóházakat a környező erdők fafajairól nevezték el, így van Holly (magyal), Dogwood (som) vagy Birch (nyír) ház, az elnök bungalója az Aspen Lodge (Rezgőnyárlak) nevet viseli.[forrás?]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Camp David című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]