Camp David

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Camp David
A Camp David télen
A Camp David télen
Település Maryland
Cím Catoctin Mountain Park, Thurmont, Maryland
Építési adatok
Megnyitás 1935
Hasznosítása
Felhasználási terület Az amerikai elnök hivatalos vidéki rezidenciája
Tulajdonos Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Kezelő az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete
Bérlő Az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnöke
Elhelyezkedése
Camp David (USA)
Camp David
Camp David
Pozíció az USA térképén
é. sz. 39° 38′ 54″, ny. h. 77° 27′ 54″Koordináták: é. sz. 39° 38′ 54″, ny. h. 77° 27′ 54″
Camp David weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Camp David témájú médiaállományokat.

A Camp David az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos vidéki rezidenciája, amely Washington DC-től 62 mérföldre (kb. 100 km) északnyugatra található a Catoctin-hegységben.

Története[szerkesztés]

David Eisenhower, akiről a hely a nevét kapta

Építését 1935-ben kezdték el, elsődlegesen abból a célból, hogy egy nyaraló kempinget alakítsanak ki a különféle szövetségi intézmények alkalmazottjai és családtagjai részére. Az első részek építése 1938-ra készült el. Mint elnöki vidéki rezidencia a Shenandoah Nemzeti Parkban (Madison County, Virginia) található Rapidan Camp (ismertebb nevén Hoover Camp) feladatait vette át, melyet Herbert Hoover elnök építtetett. Franklin D. Roosevelt akkori elnök 1942-ben vette át, mint pihenőhely, s "Shangri-La"-nak nevezte át James Hilton Lost Horizon című könyve alapján, amelyben a hegyi királyságot nevezik így. Mai nevét Dwight D. Eisenhower elnök alatt nyerte el, aki apja és unokája alapján Camp Davidnek, azaz Dávid tábornak nevezte át.

Valamennyi későbbi elnök alakított, illetve alakíttatott a helyen: Eisenhower teniszpályát készíttetett Harry S. Truman bővítette ki téli lakká, később helikopter-leszállópálya is épült hozzá. A tábort körbeölelő sétányt Ronald Reagan csináltatta, Bill Clinton pedig már gyakorlatilag erődítménnyé építtette át.

A helyhez köthető történelmi események[szerkesztés]

Már Roosevelt rájött, hogy Camp David hangulata ideális nem csak nyaralásra és pihenésre, de a tárgyalásokra, megbeszélésekre is. Éppen ezért elsődlegesen olyan tárgyalásokat tartanak itt, amelyek igénylik azt, hogy az adott témában jobban el lehessen merülni, de a protokolláris megkötéséket csökkenteni lehessen, amire Washingtonban kevesebb a lehetőség.

I. Camp David-i csúcs

Nevezetesebb történelmi megbeszélések:

A tábor leírása[szerkesztés]

Maga a tábor szigorúan őrzött terület, légtere (hasonlóan a Fehér Házhoz) szigorúan zárt, berepülési tilalom van érvényben felette. A terület mintegy 51 hektár, melyet kerítés vesz körbe. A kerítésen belül az épületek, a golf- és teniszpályák össze-vissza helyezkednek el, valamint egy helikopter-leszállópálya található még a kerítés falain belül. Camp David rendelkezik istállóval is, amely a lovagolni szerető Kennedy-házaspárnak épült. Egy kis hegycsúcs emelkedik a birtok szélén, az oldalát beborító erdőséget kis utcácskák és sétányok hálózzák be. A lakóházakat a környező fák fajtáiról nevezték el, így van Holly (magyal), Dogwood (som) vagy Birch (nyír). Az elnök bungalója az Aspen Lodge (Rezgőnyárlak) nevet viseli.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Camp David című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]