C-betűs aranybagolylepke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
c-betűs aranybagolylepke
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Plusiinae
Nem: Lamprotes
Faj: L. c-aureum
Tudományos név
Lamprotes c-aureum
(Knoch, 1781)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz c-betűs aranybagolylepke témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz c-betűs aranybagolylepke témájú médiaállományokat és c-betűs aranybagolylepke témájú kategóriát.

A c-betűs aranybagolylepke (Lamprotes c-aureum) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Élőhely[szerkesztés]

Délkelet-Franciaország révén Közép-Európában, Észak-Olaszországban, a Balkán-félszigeten, Közép- és Észak-Kaukázusban, az Urál-hegység déli részén, Dél-Szibériában, Mongóliában, Észak-Kínában fordul elő. Északon élőhelye kiterjed Dél-Svédországra és Finnország déli részére.

Leírása[szerkesztés]

A c-betűs aranybagolylepke közepes méretű pillangó a szárnyfesztávolsága 36–40 mm-es. Az első szárnyai sötét barnák, néha lila színezetűek. A petéje sárgás fehér. A hernyó hossza legfeljebb 35 milliméter, és összetéveszthetetlen más lepkefajéval. Széles zöld, csak két haslábpárja van, amely fehér ferde folttal határos, és a hátulján kúpos szemölcsökkel. A bábja világoszöld kékes-fekete hátoldallal.

Életmód[szerkesztés]

Az első nemzedék június végétől augusztus végéig repül. A melegebb területeken néhány hiányos második generáció is előfordulhat május–szeptember között. A molyok a nap nagyobb részén nyugalomban vannak, és csak hajnalban lesznek aktívak: meglátogatják virágokat, és a nektárt szopogatják. A hernyók tápnövényei: közönséges borkóró (Thalictrum aquilegifolium), sárga borkóró (Thalictrum flavum), közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris). A hernyók a levelek alsó oldalán pihennek, nagyon jól álcázottan, mert felülről madárürülékre hasonlítanak. A fiatal hernyók augusztustól a következő év júniusáig áttelelnek. A begubózás vagy a tápnövényeken zajlik vagy ritkábban a földön.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wiesenrauten-Goldeule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.