Bullfrog Productions

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bullfrog Productions
Típus videójáték-fejlesztő
Alapítva 1987
Megszűnt 2004 (Beolvadt az EA UK-be)
Jogutód EA Bright Light
Székhely Anglia Guildford,
Egyesült Királyság
Vezetők Peter Molyneux, Les Edgar
Alapító Peter Molyneux
Iparág Videójáték-ipar
Forma leányvállalat
Termékek Videójátékok
Anyavállalata Electronic Arts
A Bullfrog Productions weboldala
SablonWikidataSegítség

A Bullfrog Productions angol videójáték fejlesztő céget 1987-ben alapította Peter Molyneux és Les Edgar. A vállalat igazi ismertségre csak a harmadik, Populous című játéka után tett szert.

A vállalat alapításakor Edgar és Molyneux még a Taurus Impex cégnél dolgozott, innen ered a név is. (A bika latin neve taurus, angolul pedig bull.)

1995 januárjában a céget felvásárolta az addigi kiadója, az Electronic Arts.[1] Ez a lépés várható volt, 1994-ben már jelentős részesedést szerzett a vállalatban, Molyneux pedig az EA alelnökévé és konzultánsává lépett elő. 1997 augusztusában Molyneux távozott és létrehozta a Lionhead Studiost, míg néhány másik alkalmazott a Mucky Foot Productionst alapította meg, ami már kevésbé volt sikeres és 2003 novemberében bezárt.

Bullfrog színeiben az utolsó játék 2001-ben jelent meg, 2004-ben pedig az EA angol leányvállalatával, az EA UK-vel vonta össze a céget. 2009 augusztusában felröppentek a hírek, hogy az Electronics Arts szeretne néhány korábbi Bullfrog játékot felfrissíteni.[2]

Játékok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Business Wire: Az Electronic Arts megveszi az egyik vezető európai játékfejlesztőt a Bullfrog Productionst. AllBusiness, 1995. január 6. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)
  2. Joe Martin: Az EA feléleszti a klasszikus Bullfrog játékokat. Dennis Publishing Limited, 2009. augusztus 11. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]