Buldózer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korszerű buldózer (Caterpillar D8 T)

A buldózer, vagy csak dózer egy földmunkagép, amely talaj és más anyagok odébb tolására, kotrására való. A homlokrakodóval szemben a buldózer rakodásra nem, csak kotrásra képes. Önjáró munkagép, leggyakrabban lánctalpas, de gumikerekes változat is előfordul. Kezdetben a buldózer is mechanikus, kötélzettel működtetett gép volt, évtizedek óta azonban már csak hatékonyabb hidraulikus rendszerrel készül.

Felépítése[szerkesztés]

A gép elején a cserélhető vágóéllel rendelkező, homorú felületű tolólap található, ezt a gép két oldalán lévő, szekrénytartó rudazatként kialakított merevítővázakra szerelik, amik a gép járószerkezetének két oldalán lévő csapokhoz csatlakoznak. Az alapjármű lánctalpas traktor, a kezelőhely vagy kezelőfülke a gép végén kap helyet, míg a motortér a gép első felét-kétharmadát teszi ki. A tolólapot fel és le mozgató hidraulikák a motortér elején vagy két oldalán kerülnek elhelyezésre. A tolólapot háromféle módon lehet mozgatni, ezért megkülönböztetnek homloktolólapos, ferde tolólapos és univerzális tolólapos buldózert.

  • A homloktolólapos dózer csak függőleges irányú mozgatásra képes, tolólapja merev.
  • A ferde tolólapos dózer tolólapja vízszintes síkban 55–65°-ban is elfordítható, hasonlóan a földgyaluéhoz.
  • Az univerzális tolólapos dózer tolólapja nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is forgatható, azaz dönthető 3°-tól 8°-ig.

A lánctalpas dózerek hátulján talajlazításra való szaggatókörmök is előfordulnak, ezeket ugyancsak hidraulika emeli és süllyeszti. A dózereket gyakran vontatott eszközök vagy más holmik vontatására is használják.

Homlokrakodóból kialakított gumikerekes dózer (Zettelmeyer)
Kompaktor a szeméttelepen (Caterpillar)

A gumikerekes dózer alapmunkagépe gumikerekes traktor, gyakran ugyanolyan, mint amilyen a homlokrakodók alapgépe is: ízelt vagy merev kivitelű gép, csak a rakodószerkezet helyett itt a tolólap és az ahhoz tartozó merevítőrudazat található a gép elején. Emiatt a gumikerekes dózerek is inkább a homlokrakodók közé tartoznak és kevés is van belőlük, mert ehhez a munkához ideálisabbak a lánctalpas munkagépek.

A gumikerekes dózerhez hasonló munkagép a kompaktor, vagy más néven tömörítő dózer: alapja a homlokrakodók ízelt alapgépe, amelynek gumikerekei helyén tüskékkel vagy dudorokkal borított fémfelni található, hasonló a juhlábhengerhez, elől pedig egy nagyméretű tolólappal rendelkezik. Van olyan kompaktor is, amelyik rendes bütykös hengereken gurul. A kompaktort főleg szeméttelepeken használják, ahol a fémtüskés kerekeivel tömöríti, tolólapjával pedig elegyengeti a szemétkupacokat, de a juhlábhengerhez hasonlatosan használják talajtömörítéshez is.

Működése[szerkesztés]

A buldózer működéskor a tolólapot a talajba ereszti és az haladás közben a talajból fokozatosan egy vékony réteget kotor le. A gép a felhalmozódó földet eltolja vagy ferde tolólap esetén oldalra sodorja ki. Bár a buldózer nem rakodásra vagy szállításra kialakított munkagép, a lekotort talajt maga előtt tolva kb. 100 méter távolságra képes azt gazdaságosan más helyre továbbítani, mivel utána már nagyobb az anyagszóródás. A buldózer terep-előkészítésre, humusz, fák, bokrok stb. elkotrására, tereprendezésre és talajelterítésre alkalmas. Nagyméretű buldózereket a bányászatban is használnak. Léteznek kétéltű buldózerek is, ezek teljes egészében képesek víz alá merülni, hogy ott a tengerfenék alját kotorják, például egy kikötő kiépítésénél. Ilyenkor csak a vízből mintegy árbócként kiemelkedő, hidraulikával emelhető kipufogócső látszik belőlük, ami így inkább kéménynek felel meg. Az ilyen buldózereket távirányítással vezérlik a szárazföldről.[1]

Nyesődózer[szerkesztés]

Nyesődózer (Frutiger)

A buldózerek egy különleges válfaja a nyesődózer, mely a földnyesőhöz hasonlóan működik: a szintén zömök és lánctalpas gép alsó része szinte teljes egészében nyesőládának van kialakítva, amelyet hidraulikával lehet a talajszint alá süllyeszteni, hogy így előrehaladva egyenletesen réteget nyessen le a talajból. Ezen kívül a gép rendelkezik kisméretű, hagyományos merev tolólappal is, melyet ugyancsak hidraulika mozgat, ezáltal kisebb hagyományos kotróműveleteket is el tud végezni. A gép motorja és kezelőfülkéje a sajátos kialakítás miatt a gép felső részén kap helyet, a fülkébe hátulról, a motortéren felmászva lehet bejutni. A gép kezelése sem teljesen szokványos: a kezelő a gépre merőlegesen, 90 fokkal elfordítva foglal helyet a fülkében, hogy előre-hátra egyaránt kilásson a nyesési-kotrási tevékenység során, miután a gép üzemi sebessége meglehetősen gyors. A nyesődózerek az 50-500 méter közötti gazdaságos talajszállítási távolság szegmensét célozzák meg, ami hagyományos buldózerrel sok, egyéb szállítójárművel, például teherautóval viszont kevés, ezzel együtt is a nyesődózerek ritkán előforduló gépek, mert a tevékenységüket jellemzően inkább földnyesőkkel végzik.[2]

Gyártók[szerkesztés]

Ismert gyártók:

Források[szerkesztés]

  • Móczár Ferenc – ifj. Móczár Ferenc: Építőipari gépek és környezetvédelem (MSzH Ny. és K. Kft., 2000)
Commons:Category:Bulldozers
A Wikimédia Commons tartalmaz Buldózer témájú médiaállományokat.