Britannic (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Britannic
(Britannic)
2000-es amerikai–brit televíziós film

RendezőBrian Trenchard-Smith
ProducerPaul Colichman,

Mark Harris,

Judith Hunt
Vezető producerSthephen Jarchow,

Beau Rogers,

David Forrest
Műfaj
ForgatókönyvíróBrett Thompson,

Kim Smith, Dennis Pratt,

Brian Trenchard-Smith
FőszerepbenEdward Atterton,

Amanda Ryan, John Rhys-Davies, Ben Daniels,

Jacqueline Bisset
ZeneAlan Parker
OperatőrIvan Strasburg
VágóRob Kobrin
JelmeztervezőSusannah Buxton
DíszlettervezőRob Harris
Gyártás
GyártóFlashpoint (USA)
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő93 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2000
Eredeti adóFreeform
Korhatár12
Kronológia
Kapcsolódó filmTitanic (1997) A Titanic elveszett testvérhajója
További információk
SablonWikidataSegítség

A Britannic 2000-ben bemutatott romantikus-háborús tévéfilm Brian Trenchard-Smith rendezésében. A főszerepekben Amanda Ryan, Edward Atterton, Jaqueline Bisset, Bruce Payne és John Rhys-Davies láthatók. A film kitalált történet, a cselekmény a HMHS Britannic 1916. november 21-én történt katasztrófájára épül. A katasztrófa valódi oka aknára futás, míg a filmben egy beépített ügynök merénylete.

Cselekmény[szerkesztés]

1916-ban Vera Campbell, a Titanic túlélője, egy gazdag asszony, Mrs. Lewis két gyermekének nevelőnőjeként száll fel a Titanic testvérhajójára, a világháború idején kórházhajóvá alakított Britannic fedélzetére. Mrs. Lewis férjét Görögország brit nagykövetévé nevezték ki, feleségét és gyermekeit a brit kormány megbízásából szállítják oda.

Campbell valójában a brit katonai elhárításnak dolgozik, és az ő megbízásukból száll hajóra, a minisztérium értesülései szerint ugyanis egy német kém rejtőzik a fedélzeten, mivel a hajó illegálisan fegyvert szállít az Egyiptomban harcoló brit és szövetséges csapatoknak. Barrett kapitány hitetlenkedve és felháborodottan fogadja ezt, valamint kételkedik Campbell szakmai tudásában, lévén hogy nő.

Az út során Campbell-ben egyre hevesebben törnek fel a Titanic emlékei, végül el is ájul. A hajóorvos, Dr. Baker segít neki felépülni. Egy alkalommal, mikor Lewis gyermekeivel foglalkozik, összefut Reynoldsszal, a lelkésszel, aki a legénység tagja. Reynolds valójában a kém, aki észrevette, hogy a hajó fegyvert szállít. Folyamatosan tartja a kapcsolatot egy német tengeralattjáróval, valamint megpróbálja az Ír Republikánus Testvériség nevű szélsőséges csoport tagjai segítségével elfoglalni a hajót, sikertelenül. Valódi kilétét továbbra sem tudja senki, de mikor meggyilkol egy börtönőrt, leesik egy gomb az egyenruhájáról.

Barrett kapitány érzékeli a veszélyt, ezért maga mellé rendeli a HMS Victoria hadihajót. Nemsokára, Reynolds utasítására a tengeralattjáró két torpedóval támadja meg a hajót, de egyik sem talál, a Victoria elsüllyeszti a tengeralattjárót.

Reynolds és Campbell hamarosan egymásba szeretnek, de a nő nemsokára észreveszi a hiányzó gombot a tiszt egyenruháján. Reynolds bevallja, hogy ki ő igazából, majd megölve Dr. Bakert, elrabol egy éterrel teli üveget, amit egy szénraktárnál felrobbant, meglékelve ezzel a hajót. Campbell az utasokat mentve látja, hogy Reynolds egy folyosó végébe szorult. Miután kiszabadította, a már félig elsüllyedt hajón át úsznak, elérve egy már vízre helyezett, de a hajóhoz kötött mentőcsónakot. A propellerek még mindig forognak, korábban már fel is aprított egy csónakot, emberekkel együtt. Reynolds ragaszkodik hozzá, hogy csak Campbell ússzon oda a másik csónakhoz. Utoljára még megcsókolja Verát, kifejezve, hogy szereti őt, s végső áldozatot hoz érte. Reynolds mentőcsónakja ezután leszakad, a kémet pedig halálra zúzza a propeller.

A Britannic nem sokkal később felborul és elsüllyed, a túlélőket pedig a HMS Victoria menti ki.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Reynolds káplán Edward Atterton Rékasi Károly
Vera Campbell Amanda Ryan Zakariás Éva
Barret kapitány John Rhys-Davies Kránitz Lajos
Townsend első tiszt Ben Daniels Fazekas István
Lady Lewis Jacqueline Bisset Menszátor Magdolna
Doktor Baker Bruce Payne Csankó Zoltán
William Lewis Archie Davies Gacsal Ádám
Sarah Lewis Eleanor Oakley ?
Rádiós Adam Bareham ?
Kruger kapitány, tengeralattjáró-parancsnok Wolf Kahler (saját hangján)

Eltérések és hibák[szerkesztés]

  • A filmbéli Barret kapitány valódi neve Bartlett volt.
  • A tengeralattjáró több száz tengeri mérföldön át követi a Britannicot. Ez egy korabeli tengeralattjáróval lehetetlen volna, mert túl lassú egy ilyen hajóhoz képest.
  • A filmen a kapitány csónakba száll, a valóságban egy tutajon menekült meg.
  • A filmben a hajó hajnalban süllyed el, a valóságban reggel 09:07-kor.
  • A valós hajón nem volt elfoglalási kísérlet.
  • A valós hajó aknára futott.
  • A valódi Britannic nem vitt utasokat.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Britannic (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.