Boophis quasiboehmei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boophis quasiboehmei
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Aranybékafélék (Mantellidae)
Nem: Boophis
Tschudi, 1838
Faj: B. quasiboehmei
Tudományos név
Boophis quasiboehmei
Vences, Köhler, Glaw, Crottini & Glaw, 2010
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Boophis quasiboehmei témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Boophis quasiboehmei témájú kategóriát.

A Boophis quasiboehmei a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és az aranybékafélék (Mantellidae) családjába tartozó faj. Nevét a Boophis boehmei fajra való morfológiai és hangképzési hasonlósága miatt kapta.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

A faj Madagaszkár endemikus faja. A Ranomafana Nemzeti Parkban fedezték fel 966 m-es tengerszint feletti magasságban. Az Andohahela Nemzeti Parkban is megtalálható. Természetes élőhelye 750–1020 m magasság közötti elsődleges valamint lepusztult esőerdők.

Megjelenése[szerkesztés]

Közepes méretű békafaj. A hímek hossza 26,7–30,8 mm.[1]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Ez a faj viszonylag nagy területen előfordul, és meglehetősen toleránsnak tűnik élőhelye fokozatos pusztulásával szemben, azonban élőhelyét számos veszély fenyegeti. Élőhelyének mérete csökkenő tendenciát mutat a mezőgazdasági tevékenység, a fakitermelés, a faszéngyártás, az eukaliptusz invazív terjedése, az állattenyésztés, a rendszeres égetés, a szarvasmarha-legelők, az emberi települések bővülése és a növekvő bányászat hatása miatt. Ezek a fenyegetések már mindkét nemzeti park határain belülre is átterjedtek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Vences, Köhler, Crottini & Glaw, 2010 : High mitochondrial sequence divergence meets morphological and bioacoustic conservatism: Boophis quasiboehmei sp. n., a new cryptic treefrog species from south-eastern Madagascar. Bonn zoological Bulletin, 57. kötet, 2. szám, 241-255. old (eredeti publikáció Archiválva 2012. május 4-i dátummal a Wayback Machine-ben).

Források[szerkesztés]