Ugrás a tartalomhoz

Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Győri Szolgáltatási SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma

A Szent István király utcai bejárat
A Szent István király utcai bejárat
Alapítva1897
NévadóBolyai János (ember)
HelyMagyarország, Mosonmagyaróvár
Típusáltalános iskola; szakközépiskola
IgazgatóBernáth Rita
OM-azonosító203038
Elérhetőség
Cím9200 Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 6.
Elhelyezkedése
Győri Szolgáltatási SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma (Győr-Moson-Sopron vármegye)
Győri Szolgáltatási SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma
Győri Szolgáltatási SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma
Pozíció Győr-Moson-Sopron vármegye térképén
é. sz. 47° 52′ 24″, k. h. 17° 16′ 06″Koordináták: é. sz. 47° 52′ 24″, k. h. 17° 16′ 06″
Térkép
A Győri Szolgáltatási SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma weboldala

Győri SZC Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskolája, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziuma Mosonmagyaróváron található; több mint 120 éves múltra tekint vissza. 1990 óta közgazdasági szakközépiskolai képzés is folyik, ekkortól viseli a világhírű matematikus, Bolyai János nevét.

Története[szerkesztés]

A település oktatásának története – mint Haller János mosoni tanító munkájából tudjuk - a kora középkorra nyúlik vissza: Magyaróvárról 1264-ből, Mosonban 1313-ból van adat iskola létezéséről. A jelenlegi Régi Vámház téri épület 2007-ben volt 110 éves. Építésének története néhány évvel 1897 előttre tehető. 1894-ben az addigi községi elemi iskola állami tulajdonba került. A minisztérium új épület felépítését határozta el, melyhez 1896-ban Magyaróvár 1000 négyszögöl területet adott át az állam részére. Az épület tervezését Hercegh Zsigmond budapesti építész végezte. Az eredeti terv kibővült a város első tornatermével, mely széles társadalmi igényt kielégítve jött létre.

Az intézmény[szerkesztés]

A 9. évfolyamra jelentkező tanulók az alábbi szakmacsoportok közül választhatnak:

  • 9001 informatika ágazat
  • 9002 közgazdaság ágazat
  • 9003 közlekedés, szállítmányozás és logisztika ágazat

A 2007/2008-as tanévtől két idegen nyelv (német és angol) oktatása folyik minden tanulónak. A szakközépiskolai évfolyamokon a választott szakmacsoportos alapozó ismeretek és gyakorlatok oktatásával és az emelt óraszámú informatika oktatás mellett a tanulók felkészülnek a kétszintű érettségi vizsga letételére.

A szakképző évfolyamon olyan, az EU által is elismert szakmai képzések folynak, melyek elvégzése után a munkaerőpiacon jó esélyekkel számolhatnak a végzős diákok.

Jellemzően a banki és a vállalkozói szféra számít az itt megszerzett szaktudásra. Az intézményben végzett tanulók informatikai és gazdasági területen keresett szakemberek. A szakmai képzéshez taniroda, tannyomda és digitális stúdió áll rendelkezésre, a számítógéptermek korszerűen felszereltek.

Az informatikai és közgazdasági szakirányú felsőoktatásba bekapcsolódó végzett diákok száma magas, tanulmányaik eredményesek.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]