Bolivar Gaudin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bolivar Gaudin
Született1932. június 24.[1][2]
Salto
Elhunyt2017. december 2. (85 évesen)[3][1]
Párizs
Állampolgárságauruguayi
Foglalkozása
  • képzőművész
  • festőművész
SablonWikidataSegítség

Bolivar Gaudin (Salto, 1932. június 24.Párizs, Franciaország, 2017. december 2.) uruguayi képzőművész, a MADI művészeti mozgalom tagja és szervezője. Carmelo Arden Quin tanítványa és legközelebbi munkatársa. Baloldali elkötelezettségű, Che Guevara egykori barátja.

Élete[szerkesztés]

1932-ben született Saltóban. Anyja nomád charrua indiánok, apja 19. századi dél-francia bevándorlók leszármazója volt. Nyolc testvérével együtt szegénységben nevelkedett. Öt-hat éves korától segítenie kellett a földek művelésében, majd tízéves korában abbahagyta az általános iskolát, és a földeken dolgozott. 1948-ban elhagyta családját. Hamis papírokkal kereskedővonaton Argentínába, Buenos Airesbe szökött. Csavargott, alkalmi munkákból élt, a rendőrök elől rejtőzve temetőben húzta meg magát. Később munkásokkal ismerkedett meg, akik állást szereztek neki, és kitanulta a villanyszerelő szakmát. Pénzt gyűjtött, majd két év távollét után visszatért szülőhazájába.

1950-ben kezdett festeni. Vízfestékkel dolgozott papírra, fára, figuratív képeket alkotott. Első kiállítását 1952-ben az utcán, egy saltói bank előtt rendezte.

1955-ben a fővárosba, Montevideóba költözött. Újságcikkek jelentek meg róla, egy galériatulajdonos is felfigyelt rá. Még ebben az évben munkát kínáltak neki a montevideói színháznál. Nyolc éven át díszleteket festett. A színházban műtermet is kapott és a festői gyakorlat elsajátításához szükséges fontos megrendeléseket. Lehetősége nyílott művelődésre és más világok megismerésére, mert a színházban gyakran vendégeskedtek francia (Comédie-Française), angol, amerikai, orosz és kínai társulatok.

1963-ban Európába utazott, s Párizsban telepedett le. 1963–1965 között ékszerkészítésből élt, ezt követően azonban kizárólag művei eladásából tartotta fenn magát.

1967-ben önálló műtermet nyitott a Nation tér mellett. Carmelo Arden Quinnel való találkozása után a MADI hatása alá került.

Hitvallása[szerkesztés]

Nekem az élet valamennyi dolga közül a legfontosabb az „être”, tehát a lenni, és nem az „avoir”, vagyis a nyomorúságos birtoklás.

Viszonya a MADI-hoz[szerkesztés]

A konstruktivizmus örökségébe ágyazott művei érzékeny formaegyensúlyról, rendről, egyszerűségről, találékonyságról szólnak, miközben nem jelentenek semmit, egyszerűen csak „vannak”: a nemlétből a létbe születtek.

Konstruktivista elődei közül Joaquín Torres García, valamint az orosz Tatlin, Rodcsenko és Liszickij, a magyar Péri László és Moholy-Nagy László, továbbá a belga Vantongerloo örökségét tartja a legmeghatározóbbnak magára nézve. Périvel kapcsolatban külön kiemeli, hogy szakított a hagyományos táblaformával (négyzet vagy téglalap), és ezzel elindult a poligonalitás felé.

A MADI-t az absztrakt, a konstruktív és a konkrét művészet folytatásának látja, a geometrikus művészet jelenének és jövőjének. Hiszi, hogy az újabb és újabb formák létrehozása az emberi szabadság kifejeződései.

Művei Magyarországon[szerkesztés]

Néhány műve eljutott Magyarországra is. Elsősorban a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum gyűjteményébe, de magángyűjteményekben is fel-felbukkan néhány alkotása. A MADI art periodical művészeti lapban gyakran jelennek meg képek műveiről, a 6. számban Dárdai Zsuzsa közölt terjedelmes interjút vele.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b National Museum of Visual Arts. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Le Delarge (francia nyelven). Gründ, 2001
  3. Murió el artista uruguayo radicado en Francia, Bolívar Gaudin

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]