Boldog halálnapot!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boldog halálnapot!
(Happy Death Day)
2017-es amerikai film

RendezőChristopher B. Landon
ProducerJason Blum
Angela Mancuso
Műfaj
  • horrorvígjáték
  • thrillerfilm
  • fekete komédia
  • rejtélyfilm
  • slasher
  • időutazós film
ForgatókönyvíróChristopher Landon
Scott Lobdell
FőszerepbenJessica Rothe
Israel Broussard
Ruby Modine
ZeneBear McCreary
OperatőrToby Oliver
VágóGregory Plotkin
Gyártás
GyártóBlumhouse Productions
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő96 perc
Költségvetés4,8 millió $ (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
MagyarországUIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2017. október 13.
Magyarország 2017. november 16.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel122,6 millió $[2]
Kronológia
KövetkezőBoldog halálnapot! 2.
Kapcsolódó filmBoldog halálnapot! 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Boldog halálnapot! (eredeti cím: Happy Death Day) egy 2017-ben bemutatott amerikai horror-thriller-vígjáték, melyet Christopher B. Landon rendezett. A főszereplők Jessica Rothe, Israel Broussard és Ruby Modine.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. október 13-án mutatta be az Universal PicturesMagyarországon egy hónappal később szinkronizálva, november 16-án az UIP-Dunafilm. Elkészítették a film folytatását is, amit 2019. február 14-én mutattak be, Boldog halálnapot! 2. címmel.

A film kereskedelmi szempontból sikeresen teljesített, világszerte több mint 122,5 millió dolláros bevételt tudott termelni, ami a 4,8 milliós költségvetését jelentősen túlszárnyalta. A film vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése – 57 vélemény alapján – 26%.[3] A Rotten Tomatoeson a Boldog halálnapot 71%-os minősítést kapott 116 értékelés alapján.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

2017. szeptember 18., hétfő reggel. Theresa "Tree" Gelbman (Jessica Rothe) egy Carter Davis (Israel Broussard) nevű fiatal kollégista szobájában ébred fel a születésnapján, miután az előző este részegre itta magát. Hamar tisztázzák, hogy nem feküdtek le egymással, majd Tree gyorsan távozik, mert késésben van. A lány önző, elutasító és lekezelő az osztálytársaival, valamint a barátait és az apjától kapott étterembe meghívást is figyelmen kívül hagyja. A szobatársa, Lori Spengler (Ruby Modine) egy saját készítésű kis süteménnyel lepi meg, de Tree azonnal kidobja a kukába. Tree titkos viszonyt tart fenn a házas Dr. Gregory Butler professzorral, az egyik tanárával. Aznap éjszaka Tree partira készül menni, de az utcán az iskola kabalamaszkját viselő titokzatos alak egy alagút felé csábítja és brutálisan meggyilkolja.

A „következő” reggelen újból Carter ágyában ébred az előző napi események ismétlődésével. Meggondolatlanul újra átéli a nap ugyanazon történéseit, ám ezennel az alagút elkerülésével – helyette egy neki rendezett meglepetéspartira toppan be. Tree, miközben az egyik osztálytársának, Nick Simsnek a szobájába megy, a fiút megöli a maszkos gyilkos, mielőtt ő vele is végezne. Tree rájön, hogy időhurokban van, ezért megpróbálja elkerülni a halálát azzal, hogy elbarikádozza magát a szobájában. Azonban újra meggyilkolják, amikor a fürdőszobából bukkan fel a gyilkos.

Ismét felébredve Tree elmagyarázza Carternek a vele történteket. A fiú azt javasolja, használja ki az időhurok adta lehetőséget a gyilkos azonosítására. A következő néhány ismétlődő napot Tree arra fordítja, hogy ellenőrizze a potenciális gyilkosokat a környezetében, sikertelenül. Egy újabb gyilkosság utáni reggelen Tree összeesik és az egyetemi kórházba kerül. A vizsgálatok alapján a teste a korábbi traumák jeleit mutatja, vagyis Tree-re fizikailag is hatással vannak az események és ezért egyre kevesebb ideje maradt az ügy megoldására. A gyilkos felbukkanásakor Tree Gregory autójával menekül el, de a maszkos támadója ismét a nyomára bukkan és végez vele.

Tree a közelgő események megjóslásával meggyőzi a kétkedő Cartert az igazáról. A lány beismeri, hogy megveti saját önző viselkedését, főleg azt, hogy eltaszítja magától az apját, miután édesanyja három évvel korábban meghalt. A híreket figyelve Tree értesül a sorozatgyilkos John Tombs fogva tartásáról a helyi kórházban és rádöbben, hogy ő a gyilkosa. Tree a kórházba siet figyelmeztetni a személyzetet Tombs közelgő szökéséről; a férfi valóban kiszabadul, kis híján végez Tree-vel, de Carter a lány védelmére siet. Tombs megöli Cartert és üldözőbe veszi Tree-t. Bár a lány lefegyverzi a férfit és végezhetne vele, ez Carter végleges halálát jelentené, ezért inkább öngyilkos lesz.

Az újabb hétfőnek Tree boldogan vág neki, abban a hitben, hogy megoldotta a rejtélyt. Véget vet viszonyának Dr. Butlerrel, találkozik egy étteremben apjával és bevallja neki érzéseit. Az este a lány a kórházba megy, ahol csapdába csalja és megöli Tombst. Ezt követően Carter szobájában ünnepli meg a győzelmét, a Loritól kapott sütemény megevésével.

A zavarodott Tree ismét időhurokban ébred. Zavarodottan hazatérve Lori ismét egy süteményt kínál neki. Tree rádöbben, hogy a korábbi alkalmakkor sosem ette azt meg, és Tombs megölése után álmában halhatott meg, mérgezésben. Tree a rendőrségre akarja vinni a süteményt, de Lori megtámadja a lányt és beismeri neki, hogy szintén viszonya volt Dr. Butlerrel. Amikor a doktor Tree-t választotta helyette, a betegesen féltékeny Lori végezni akart szobatársával. Ám amikor Tree nem ette meg a mérgezett süteményt, kórházi nővérként megszervezte Tombs szökését, a sorozatgyilkosra terelve a gyanút. A dulakodásban Tree Lori szájába tömi a mérgezett süteményt és kilöki őt az ablakon, ezzel végezve vele.

Az étteremben Tree és Carter megbeszéli a történteket és a fiú felajánlja a szobáját Tree-nek (mivel a sajátja jelenleg bűnügyi helyszínnek minősül). Másnap Tree ismét arra ébred, hogy időhurokba kerül, de csak Carter viccelte meg, és valójában már kedd van. A megkönnyebbült Tree és Carter megcsókolja egymást.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Jessica Rothe Theresa "Tree" Gelbman Csuha Borbála
Israel Broussard Carter Davis Jéger Zsombor
Ruby Modine Spengler Kis-Kovács Luca
Rachel Matthews Danielle Bouseman Czető Zsanett
Charles Aitken Gregory Butler professzor Rajkai Zoltán
Rob Mello John Tombs Nagypál Gábor
Phi Vu Ryan Phan Baradlay Viktor
Caleb Spillyards Tim Bauer Moser Károly
Jason Bayle David Gelbman Vári Attila
Laura Clifton Stephanie Butler Pap Kati
Cariella Smith Becky Shepard Nemes Takách Kata
Blaine Kern III Nick Sims Czető Roland

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Boldog halálnapot!. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. február 20.)
  2. Happy Death Day. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. február 20.)
  3. BOLDOG HALÁLNAPOT!. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
  4. HAppY Death Day. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
  5. ISzDb – Boldog halálnapot! (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. február 20.)

További információk[szerkesztés]