Blommersia angolafa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blommersia angolafa
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Aranybékafélék (Mantellidae)
Alcsalád: Mantellinae
Nem: Blommersia
Dubois, 1992
Faj: B. angolafa
Tudományos név
Blommersia angolafa
Andreone, Rosa, Noël, Crottini, Vences & Raxworthy, 2010
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Blommersia angolafa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Blommersia angolafa témájú médiaállományokat és Blommersia angolafa témájú kategóriát.

A Blommersia angolafa a kétéltűek (Amphibia) osztályába, a békák (Anura) rendjébe és az aranybékafélék (Mantellidae) családjába tartozó faj.

Nevének eredete[szerkesztés]

Nevét a malgas angolafa avagy angolafao szóból alkották, mellyel a helyi Betsimisaraka lakosok a Dypsis nemzetségbe tartozó pálmákra hivatkoznak, utalva ezzel a békafaj élőhelye és a pálmák közötti szoros kapcsolatra.[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár endemikus faja. A sziget északkeleti partvidékén, Ambatovaky, Betampona, Masoala és Zahamena parkjaiban és természetvédelmi területein, 90–508 m-es tengerszint feletti magasságban elterülő, Dypsis pálmafajokkal benőtt trópusi esőerdőkben honos.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis méretű békafaj, testhossza 17–21 mm. Ujjai végén nagy méretű korongok találhatók. Szine a sárgás világos barnától a sötétbarnáig terjed, oldalán világoskékes pettyekkel, ujjai vége szintén világoskék. A faj nemi dimorphiát mutat, a hímek különböznek a nőstényektől, az előbbiek színe világosabb, míg a nőstények barnásabbak.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A Blommersia angolafa faj egyedeit eddig csak a Dypsis pálmafajok levelei közt kialakult vízzel megtelt fészkekben figyelték meg. A Dypsis pálmákat a fakitermelés és erdőirtás jelentősen érinti, ez a fajra potenciális veszélyt jelent. Ennek ellenére a vörös lista a nem veszélyeztetett fajok között tartja nyilván.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andreone, Rosa, Noël, Crottini, Vences & Raxworthy, 2010 : Living within fallen palm leaves: the discovery of an unknown Blommersia (Mantellidae: Anura) reveals a new reproductive strategy in the amphibians of Madagascar. Naturwissenschaften, vol.97, p. 525–543.