Birranga-hegyvidék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Birranga-hegyvidék
A hegység elhelyezkedése a Tajmir-félszigeten
A hegység elhelyezkedése a Tajmir-félszigeten

Hely Tajmir-félsziget, Szibéria
 Oroszország
Legmagasabb pont 1148 m
Hosszúság 1100 km
Elhelyezkedése
Birranga-hegyvidék (Oroszország)
Birranga-hegyvidék
Birranga-hegyvidék
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 76° 00′, k. h. 108° 00′Koordináták: é. sz. 76° 00′, k. h. 108° 00′

A Birranga-hegyvidék (oroszul: Го́ры Бырра́нга) egy hegység Ázsiában, Oroszország területén, Szibériában. A Tajmir-félsziget északi részén helyezkedik el.

Hossza körülbelül 1100 kilométer. A Birranga-hegyvidék területén párhuzamos, erősen lekopott hegyláncok és fennsíkok rendszere található meg. Legmagasabb pontja, mely 1148 méterrel emelkedik ki, a hegység északkeleti részén helyezkedik el.

A hegyvidék kristályos a legnagyobb mértékben palából, kvarcitból és a paleozoikumból származó mészkőből, valamint diabázzal áttört, perm időszaki üledékekből épül fel.

A Birranga-hegyvidék északkeleti részén glaciális formák és jégárak találhatóak meg, melyek területe összesen mintegy 30 km2.

Éghajlata rendkívül hideg tundra típusú. A januári középhőmérséklete −30 °C és 34 °C között változik. A hegységet hegyi köves és igazi tundra fedi, a magasabb tetőkön kopár fagysivatagok is előfordulnak.

Források[szerkesztés]

  • Általános kislexikon I. (A–K). Főszerk. Bárány Lászlóné. Budapest: Magyar Nagylexikon. 2005. 222. o. ISBN 963-9257-24-9