Bezártság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bezártság
(Locked In)
2023-as amerikai film
RendezőNour Wazzi
ProducerNicky Bentham
Műfaj
ForgatókönyvíróRowan Joffé
Főszerepben
ZeneAlex Baronowski
OperatőrRemi Adefarasin
VágóFiona DeSouza
Gyártás
Gyártó
  • Gaumont
  • Neon Films
  • Panacea Productions
Ország
Nyelvangol
Játékidő97 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bezártság (eredeti cím: Locked In) 2023-as brit–francia thriller, amelyet Rowan Joffé forgatókönyvéből Nour Wazzi rendezett. A főbb szerepekben Famke Janssen, Rose Williams, Alex Hassell, Finn Cole és Anna Friel látható.

2023. november 1-jén jelent meg a Netflixen.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Katherine, az egykori tévésztár egy súlyos baleset után a kórházban ébred, ahol bezártságszindrómában szenved, teljesen lebénult és nem tud kommunikálni. Egy Nicky nevű ápolónő kezd el dolgozni Katherine-nel, hogy megpróbáljon segíteni neki visszanyerni a testi kontrollt. Nicky információkat keres Katherine-ről Linától, Katherine mostohafia, Jamie feleségétől.

Katherine férje nagyon gazdag volt, és halála után mindent Jamie-re hagyott. Jamie vágyott Katherine szeretetére és gondoskodására, de a nőt gyakran foglalkoztatta az örökségtől való megfosztottsága miatti neheztelés. Lina felelősséget vállalt Jamie-ért, ő lett az elsődleges gondozója, és szoros köteléket alakított ki vele. Lina és Jamie összeházasodtak, de Katherine elkeseredett amiatt, hogy Lina örökölte a családi birtokot azzal, hogy hozzáment Jamie-hez.

Dr. Robert Lawrence, a család orvosa bekapcsolódik az életükbe, és romantikus kapcsolatot alakít ki Linával. Robert hátsó szándéka azonban az, hogy reméli, megörökli a birtokot. Fájdalomcsillapítót ír fel Jamie-nek, ami miatt az egészségi állapota megromlik. Robert rábeszéli Jamie-t, hogy menjen el vele és Linával egy hajókirándulásra. A vízen Robert szándékosan felborítja a csónakot, és addig tartja Jamie-t a víz alatt, amíg az meg nem fullad. Lina megpróbálja megmenteni, de nem sikerül.

Jamie temetése után Robert nyomást gyakorol Linára, hogy adja el a kastélyt, de a lány ellenáll, és végül rájön a férfi valódi szándékaira. Robert elárulja, hogy nála van Lina naplója, amelyben Jamie megöléséről fantáziált, és arra céloz, hogy őt lehet hibáztatni a haláláért. Miután Lina rájön, hogy Robertnek és Katherine-nek viszonya van, úgy dönt, hogy elhagyja. Robert üldözőbe veszi, miközben Katherine közbelép, hogy megpróbálja megvédeni Linát, de Robert elüti Katherine-t az autójával.

Miközben Katherine fokozatosan felépül, Nicky megtanítja őt kommunikálni úgy, hogy az ábécé betűire pislogással válaszol. Nicky megdöbben, amikor Katherine kibetűzi a "gyilkosság" szót. Amikor Lina ezt megtudja, rábeszéli Robertet, hogy segítsen neki elvinni Katherine-t, mert úgy véli, hogy mindkettőjüket belekeveri Jamie halálába. Nicky követi őket, és elmondja Linának, hogy Katherine valójában meg akarja védeni őt Roberttől. Lina becsapja Robertet, és beadja neki a halálos szert, amit Katherine számára készített, de nem elég erős ahhoz, hogy megölje. Robert rátámad, de végül Lina halálra szúrja.

A rendőrség később megérkezik a kastélyhoz, és begyűjtik Robert holttestét, miközben Lina, Katherine és Nicky nézik. Lina megkérdezi Nickyt, hogy mit fog nekik mondani, de Nicky hallgat.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Katherine Famke Janssen Fehér Anna
Lina Rose Williams Nagy Katica
Dr. Robert Lawrence Alex Hassell Zöld Csaba
Jamie Finn Cole Kenéz Ágoston
Nicky nővér Anna Friel Tarr Judit

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Iyuno Hungary készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

Nicky Bentham lett a Neon Films producere, Alison Jackson pedig a Gaumont vezető producere. Nour Wazzi elsőfilmes rendezőként debütált a filmben.[4]

2022 decemberében megerősítették Finn Cole, Famke Janssen és Rose Williams főszerepét, a mellékszerepeket Alex Hassell és Anna Friel töltötték be.[5]

A forgatás 2022 végén kezdődött Londonban.[6] 2023 elején St Albansban is forgattak, többek között a St Albans-i katedrálisban.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Locked In (15). British Board of Film Classification , 2023. október 31. [2023. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  2. Rowan, Iona: Peaky Blinders star Finn Cole's new movie confirms Netflix release date. Digital Spy , 2023. október 18. [2023. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 24.)
  3. Bezártság az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Grobar, Matt: Famke Janssen & Rose Williams To Topline Netflix's Psychological Thriller 'Locked In' From Director Nour Wazzi; Alex Hassell, Finn Cole And Anna Friel Also Set. Deadline Hollywood , 2022. december 21. (Hozzáférés: 2023. október 19.)
  5. Seddon, Dan: Peaky Blinders star Finn Cole lands next movie role. Digital Spy , 2022. december 23. (Hozzáférés: 2023. október 19.)
  6. Dalton, Ben: Stars of Tomorrow 2023: Nour Wazzi (writer-director). Screen Daily , 2023. június 28. (Hozzáférés: 2023. október 19.)
  7. ‘Locked In' revealed as production filmed in St Albans. Hertfordshire Advertiser , 2023. január 25. (Hozzáférés: 2023. október 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Locked In (2023 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]