Berzeviczy Vince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berzeviczy Vince
Életrajzi adatok
Született 1781. március 16.
Daróc
Elhunyt 1834. április 15. (53 évesen)
Kassa

Berzeviczy Vince (berzevicei báró) (Daróc, 1781. március 16.Kassa, 1834. április 15.) a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Báró Berzeviczy Vince emléktáblája az egykori Kassai Berzeviczy-ház falán

Élete[szerkesztés]

Báró Berzeviczy Ferenc és Vécsey Teréz fia volt. Iskoláit Kassán járta; azokat elhagyván 1795-ben mint cadet a Dalton, utóbb az Alvinczy gyalogezredébe állott és Olaszországba ment; ezredénél tanult meg magyarul. Velencében és Milánóban kedvelte meg a játékszínt. A hadjáratban sebet kapott és főhadnaggyá lett. 1807-ben kilépett, de 1809-ben a fölkelő horvát seregnél kapitányságot viselt. A lelkes, de kissé könnyelmű fiatalember atyjával összezördülvén, ez megvoná tőle segélyét, s így kénytelenült rég kedvenc stadiumára, a színművészetre adni magát, idegen név alatt lappangva Németországban. 1817-ben atyja kiengesztelődvén, s nemsokára szülői elhalván, hazajött; 1818-ban házasságra kelt Szinyey-Merse Annával. 1829-ben alkalom nyilt színészi tudományát és tapasztalatait nemzeti célokra fölhasználni, midőn Abauj megye és Kassa város kérelmére az ottani magyar színház igazgatását átvette s 18321833-ban vezette. E nehéz pályán pénzáldozattal, tanítással, buzdítással mozdítá elő a magyar színészet ügyét; indítványára a megye eszközlésével a magyar akadémia jutalmakkal buzdítá a drámai írókat. A Magyar Tudományos akadémia 1832. március 10. levelező tagjai sorába választotta. Dessewffy József gróf tartott fölötte emlékbeszédet az akadémiában. (M. T. Akad. Évk. III. kötet, 1838.)

Művei[szerkesztés]

A Csáky Tivadar gróf által Kassán 1833-ban kiadott Játékszíni Tudósításokban jelentek meg színházi kritikái. (Ezen első színházi lap azonban csak rövid idejű volt és pártolás hiánya miatt a 16. számmal megszűnt.) A magyar színűgyről a külföldi német színházi lapokban is jelentek meg tudósításai.

Források[szerkesztés]