Benazír Bhutto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benazír Bhutto
(بینظیر بھٹو)
Benazir Bhutto.jpg
Született 1953. június 21.[1][2][3][4]
Karacsi
Elhunyt 2007. december 27. (54 évesen)[5][1][2][3][4]
Ravalpindi[6]
Állampolgársága pakisztáni
Házastársa Asif Ali Zardari
Gyermekei
Szülei Nusrat Bhutto
Zulfikar Ali Bhutto
Foglalkozása
 • politikus
 • pénzember
Tisztség
 • Pakisztán miniszterelnöke (1993. október 19.–1996. november 5., Moeenuddin Ahmad Qureshi, Malik Meraj Khalid)
 • Ellenzéki vezető (1997. február 17.–1999. október 12., Nawaz Sharif, Fazal-ur-Rehman)
 • Pakisztán miniszterelnöke (1988. december 2.–1990. augusztus 6., Muhammad Khan Junejo, Ghulam Mustafa Jatoi)
 • Ellenzéki vezető (1990. november 6.–1993. április 18., Khan Abdul Wali Khan, Nawaz Sharif)
Iskolái
 • Radcliffe College
 • Lady Margaret Hall
 • Harvard Egyetem
 • St Catherine's College
 • Convent of Jesus and Mary, Karachi
 • Karachi Grammar School
 • Convent of Jesus and Mary, Murree
Kitüntetései
 • Bruno Kreisky-díj
 • United Nations Prize in the Field of Human Rights (2008)
Halál oka orgyilkosság

Benazír Bhutto aláírása
Benazír Bhutto aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benazír Bhutto témájú médiaállományokat.

Benazír Bhutto (IPA: [beːnəziːɾ bhʊʈːoː]) urdu: بینظیر بھٹو, szindhi: بینظیر ڀُٽو (Karacsi, 1953. június 21.Ravalpindi, 2007. december 27.) pakisztáni politikus, miniszterelnök, a 2007-es pakisztáni szükségállapot eseményeinek ellenzéki főszereplője.

2007 végén esélyes elnökjelöltként egy öngyilkos merénylet áldozata lett.[7] Korábban két bátyját is megölték, édesapját, Zulfikár Ali Bhuttó korábbi elnököt és miniszterelnököt kivégezték.[8]

Ő volt az első nő, akit megválasztottak egy muszlim állam miniszterelnökének.[9] Ezt a posztot kétszer is betöltötte: először 1988-ban, de 20 hónappal később Gulám Iszhák Hán akkori elnök korrupciós vádakkal távozásra kényszerítette. 1993-ban újraválasztották, de 1996-ban a korábbihoz hasonló vádakkal Fárúk Legári elnök mozdította el.

1998-ban Bhutto önkéntes száműzetésbe vonult Dubajba, ahonnan 2007. október 18-án tért vissza Pakisztánba, miután megegyezésre jutott Pervez Musarraf tábornok-elnökkel, aki amnesztiát adott neki, illetve elejtették az ellene felhozott vádakat. A béke az aktuális elnökkel három hétig sem tartott: november 3-án Bhutto bírálta Musarrafot, amiért az szükségállapotot vezetett be. November 9-én Musarraf parancsára házi őrizetbe helyezték, így nem tarthatott meg egy tervezett beszédet egy tüntetésen. Órákkal a tüntetés után feloldották az őrizetet.

Benazír a pakisztáni szindhi származású Zulfikár Ali Bhutto korábbi elnök és miniszterelnök és az iráni kurd Nuszrat Bhutto bégum lánya.

Élete a miniszterelnökségig[szerkesztés]

Prominens larkánai síita családban született Karacsiban, a Pakisztáni Domínium idején. Lady Jennings Óvodába, majd a katolikus Jézus és Mária Konvent lányiskolába járt Karacsiban. Két évet a ravalpindi Presentation Convent iskolában töltött, ezután a Marri (angol átírásban Murree) hegyi üdülővárosbeli Jézus Mária Konventbe járt. Az alapiskolai képzést 15 éves korában fejezte be, a középiskolát Karacsiban végezte.

Az Amerikai Egyesült Államokban tanult tovább. A Harvard Egyetem Radcliffe College-ába járt 1969 és 1973 között, ahol cum laude minősítéssel szerzett Bachelor of Arts diplomát összehasonlító kormányzattanból. Megválasztották a Phi Beta Kappa Társaság tagjának is. Bhutto később azt mondta erről az időszakról, hogy élete egyik legboldogabb időszaka volt, amely megalapozta a demokráciában való hitét.

Ezt követően az Egyesült Királyságban továbbtanult: az oxfordi Lady Margaret Hallban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, emellett kurzusokat vett nemzetközi jogból és diplomáciából is.

Családja[szerkesztés]

1987. december 18-án házasságot kötött Asif Zardárival, a 100 ezer fős zardári törzs vezető családjának tagjával, aki Londonban végzett és nagy vállalatai is vannak.

Gyermekei: Fia Bilaval 1988-ban, Bahtijár és Ászifa nevű lánya 1990-ben illetve 1993-ban születtek.

Miniszterelnök[szerkesztés]

Korrupciós vádak[szerkesztés]

Száműzetésben[szerkesztés]

Visszatérése Pakisztánba[szerkesztés]

Nyolcévi száműzetéséből 2007. október 18-án tért haza. Karacsiban negyedmilliós tömeg várta a volt kormányfőt.[10]

Meggyilkolása[szerkesztés]

2007. december 27-én merénylet következtében életét vesztette egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen. Halála után az országban zavargások törtek ki, a 2008. január 7-ére tervezett választásokat februárra halasztották. Bhutto pártjának vezetését fia vette át. A merénylet utáni kormánynyilatkozatok a gyilkosság körülményeiről nem eloszlatták, hanem inkább fokozták a gyanút, hogy a Pervez Musarraf körüli politikai erőknek közük volt a merénylethez.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]