Ravalpindi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rawalpindi (راولپنڈی)
Közigazgatás
Ország Pakisztán
TartományPandzsáb
PolgármesterRaja Javed Akhlas
Körzethívószám051
Népesség
Teljes népesség2 098 231 fő (2017)[1]
Népsűrűség435,11 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság500 m
Terület5286 km²
IdőzónaPST (UTC+5)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 33° 36′ 02″, k. h. 73° 04′ 04″Koordináták: é. sz. 33° 36′ 02″, k. h. 73° 04′ 04″
Rawalpindi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rawalpindi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ravalpindi (urdu: راولپنڈی) nagyváros Pakisztánban, a főváros Iszlámábád közelében a Potvar-fennsíkon, Pandzsáb tartományban. A pakisztáni hadsereg főhadiszállása, Iszlámábád felépítése előtt (1960-as évek) Pakisztán fővárosa. A mai főváros reptere, az Iszlámábád nemzetközi repülőtér tulajdonképpen Ravalpindiben van. A város déli részén található a Dhamial Army Airbase katonai repülőtér.

Ravalpindi 250 kilométerre északnyugatra helyezkedik el a tartományi főváros Lahorétól. Ravalpindi kerület közigazgatási központja. A város lakossága 2006-os becslés szerint megközelíti a 3,04 milliót.

Története[szerkesztés]

A város brit hódítása 1849-ben kezdődött, majd 1851-ben állandó brit katonai helyőrség létesült itt. Az 1880-as években elkezdtek egy vasútvonalat építeni, mely 1886. január 1-jén kezdte meg működését. A vasúti kapcsolat révén a britek Ravalpindiben rendezték be az Északi Parancsnokság főhadiszállását, és ennek révén az itt lévő angol támaszpont Brit India legnagyobb helyőrsége lett. 1951-ben Ravalpindiben gyilkolták meg Pakisztán első választott miniszterelnökét, Liakvat Ali Kánt. 2007 végén itt lett merénylet áldozata Benazir Bhutto elnökjelölt, kétszeres miniszterelnök. Jelenleg Ravalpindiben működik a pakisztáni hadsereg és légierő parancsnoksága.

Lakói[szerkesztés]

A városban 2006 januárjában 70,5% volt az analfabéták aránya. Ravalpindiben pastuk, pandzsábok élnek. A lakosság döntő többsége iszlám vallású. A legjelentősebb mecsetek a városban a Jamia, Raja Bazaar, Eid Gah mecsetek. Jelentősebb vallás még a kereszténység, hinduizmus és a szikhizmus.

Éghajlat[szerkesztés]

Az évi csapadék mennyisége 910 mm. A nyári hónapokban a hőmérséklet akár az 50 °C-ot is elérheti, míg télen nem süllyed 0 °C alá.

Látnivalói[szerkesztés]

A városban számos hotel, étterem, klub, múzeum és park található. Az Ayub Nemzeti Park az ország legnagyobb parkja is a város környékén található.

A város két legnagyobb utcája a Grand Trunk Road és a Murree Road. A két legnagyobb bazár a Raja- és a Saddar-bazár. Az előbbi az óvárosban, míg az utóbbi az óváros és a Grand Trunk Road között található.

Az óvárosban több mecset és buddhista szentély található.

Ravalpindiben működik a Pakisztáni Katonai Múzeum.

1992-ben egy krikettstadiont építettek, amely 15 000 fős.

Közlekedés[szerkesztés]

Vasúti[szerkesztés]

A város legnagyobb vasúti pályaudvara Saddar városrészben található, melynek épületét a brit kormányzat építtette az 1880-as években. Ravalpindiből vasúttal el lehet jutni Lahorba, Hyderabadba, Karacsiba, valamint a jelentősebb pakisztáni nagyvárosokba.

Közúti[szerkesztés]

Ravalpindi főútja a Murree Road. Ez az út nyugat-keleti irányban szeli át a várost. Ez az egyik legforgalmasabb útszakasz Pandzsáb tartományban. A várost szinte az összes jelentősebb észak-pakisztáni nagyvárossal közvetlen közúti összeköttetés kapcsolja össze. Ravalpindit két nagy (hatsávos) autópálya érinti: az M1-es (Iszlámábádból Pesavarba), valamint az M2-es (Lahorból Iszlámábádba). Ezeket az utakat az 1990-es években fejezték be. A város tömegközlekedésére jellemző a taxi, a busz, a minibusz és a riksa.

Légi[szerkesztés]

Az Iszlámábádi nemzetközi repülőtér közigazgatásilag Ravalpindi területén helyezkedik el. A repülőtérről 25 légitársaság üzemeltet belföldi és nemzetközi járatokat egyaránt. A várostól 25 kilométerre egy új repülőtér építése van folyamatban.

Kultúra, oktatás[szerkesztés]

A város Pakisztán egyik művészeti központja, több múzeum és művészeti galéria is működik itt:

  • Lok Virsa
  • Pakistan Museum of Natural History (A pakisztáni történelem múzeuma)
  • The Army Museum (A hadsereg múzeuma)
  • Idara Saqafat-e-Pakistan

Ravalpindi jelentős felsőoktatási központ, a városban működő jelentősebb egyetemek és főiskolák:

  • Army Public College Of Management & Sciences (APCOMS)
  • Barani Institute Of Information Technology
  • Fatima Jinnah Women's University
  • Foundation University
  • Islamic International Medical College (IIMC)
  • National University of Science and Technology
  • Rawalpindi Medical College
  • University of Arid Agriculture (UAAR)
  • Virtual University of Pakistan

A város szülöttei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Rawalpindi
A Wikimédia Commons tartalmaz Ravalpindi témájú médiaállományokat.

Angol nyelven:

Magyar nyelven:

  1. 2017. augusztus 29., http://www.pbscensus.gov.pk/sites/default/files/population_of_major_cities_census_2017%20_0.pdf, https://web.archive.org/web/20170829162305/http://www.pbscensus.gov.pk/sites/default/files/population_of_major_cities_census_2017%20_0.pdf